Czeskie kołacze to coś więcej niż zwykła drożdżówka. Są tak pyszne, że robię je co tydzień
Choć kuchnia czeska nie słynie z deserów ani ciast, to trudno ją sobie wyobrazić bez kołaczy. Nasi sąsiedzi, tak samo jak my, bardzo sobie cenią wypieki z ciasta drożdżowego. Kupują je w piekarniach na drugie śniadanie, ale też czeskie gospodynie wciąż pieką je w domach.
18.10.2024 20:52
Kołacz to okrągły drożdżowy placek. Jego historia sięga czasów słowiańskich. Często podawany był podczas ważnych uroczystości rodzinnych, na przykład na weselach. Ta tradycja przetrwała do dziś na Śląsku, zarówno w jego polskiej, jak i czeskiej części. Duże kołacze zarezerwowane są na uroczystości, a na co dzień je się małe kołacze. Najczęściej dekorowane są kruszonką lub cukrem pudrem i mają średnicę 6-8 cm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z twarogiem czy powidłami
Jeśli potrafisz robić ciasto drożdżowe, czeskie kołacze przygotujesz bez wysiłku. Ciasto drożdżowe zagniata się z mąki pszennej (typ 450) lub z mąki pszennej z dodatkiem mąki krupczatki (typ 500) w proporcji 1:1. Kiedy wyrasta, można zająć się nadzieniem. W Czechach najpopularniejsze jest to z sera. Nadaje się na nie twaróg półtłusty lub tłusty w kotce, który trzeba zmielić lub twaróg sernikowy z wiaderka. Taki farsz można doprawić rumem lub skórką z pomarańczy. Kołacze świetnie smakują też ze śliwkami i kruszonką. Zimą nadają się również gęste powidła.
Czeskie kołacze
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 250 ml letniego mleka,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- szczypta soli.
Na masę serową:
- 500 g mielonego twarogu sernikowego,
- 80 g cukru,
- 2 średnie jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego lub skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka rumu.
Dodatkowo: 2 jajka do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.
Do dekoracji:
- cukier puder,
- rodzynki lub skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania
- Świeże drożdże utrzyj z 2 łyżkami cukru. Dodaj letnie mleko oraz 4-5 łyżek mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj rozczyn i pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość i mocno się spienić. W międzyczasie roztop masło i pozostaw do ostygnięcia.
- Pozostałą mąkę pszenną przesiej razem z solą do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj roztopione masło, resztę cukru oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszaj. Gdy składniki się połączą, wyrób ciasto drożdżowe. Ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę i przełóż do dużej miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przełóż twaróg sernikowy do miski. Dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, proszek budyniowy i rum. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. Białka ubij na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Dodaj pianę z białek do masy serowej i delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, uformuj wałek i podziel go na równe porcje. Z każdej formuj kulkę, a potem rozpłaszcz ją na placek o grubości około 1 cm. Na środku każdego placka zrób płytkie wgłębienie. Wgłębienia w cieście wypełnij serowym nadzieniem.
- Wypełnione nadzieniem drożdżówki przełóż na wyłożone papierem do pieczenia blachy, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztrzep jajka widelcem i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Posmaruj brzegi pierwszej partii kołaczy roztrzepanym jajkiem i ułóż na nadzieniu serowym kilka rodzynek. Wstaw blachę z posmarowanymi jajkiem kołaczami do gorącego piekarnika i piecz 20-25 minut. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Gotowe czeskie kołacze wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posmaruj drugą partię drożdżówek roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.