Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa
Połączenie delikatnego sernika ze słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką to niezawodny przepis na pyszne ciasto, które zachwyci podniebienia domowników i gości. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Lepszego sernika nigdy nie jadłam.
Pomysłów na sernik jest cała masa, ale to właśnie ten ze śliwkami skradł moje serce. To połączenie proste, ale dość niecodzienne, bo śliwki częściej lądują w cieście drożdżowym czy kruchym niż jako dodatek do masy serowej. Warto jednak spróbować tego połączenia, bo śliwki i sernik razem grają po prostu koncertowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka pistacjowa z polewą waniliową to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole
Sernik ze śliwkami
Jesień zdecydowanie stoi śliwkami, więc warto wykorzystać sezon w pełni. Sernik z dodatkiem tych owoców zachwyci nawet najwybredniejszych koneserów słodkości. Jest przy tym prosty w przygotowaniu, więc nie musisz stresować się jego pieczeniem.
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
- 6 białek,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Śliwki:
- 300 g śliwek,
- 3 łyżki kisielu malinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Kruszonka:
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od spodu. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, dość puszysta masa. Dodaj do niej proszek do pieczenia, wlej olej i wymieszaj.
Krok 2. Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
Krok 3. Przejdź do masy serowej. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dodawaj stopniowo twaróg sernikowy, miksując masę.
Krok 4. Śliwki podziel na pół i usuń ze środka pestki. Wsyp do nich kisiel oraz cynamon i wymieszaj.
Krok 5. Przygotuj kruszonkę. Do miski wlej roztopione masło i połącz je z cukrem oraz mąką, zagniatając masę.
Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę z jajek i mąki i wyrównuj. Następnie wypełnij foremkę masą serową. Ułóż śliwki, posyp całość kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez godzinę.
Krok 7. Upieczony i przestudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!