Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Połączenie delikatnego sernika ze słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką to niezawodny przepis na pyszne ciasto, które zachwyci podniebienia domowników i gości. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Lepszego sernika nigdy nie jadłam.

Sernik ze śliwkamiSernik ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Pomysłów na sernik jest cała masa, ale to właśnie ten ze śliwkami skradł moje serce. To połączenie proste, ale dość niecodzienne, bo śliwki częściej lądują w cieście drożdżowym czy kruchym niż jako dodatek do masy serowej. Warto jednak spróbować tego połączenia, bo śliwki i sernik razem grają po prostu koncertowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Sernik ze śliwkami

Jesień zdecydowanie stoi śliwkami, więc warto wykorzystać sezon w pełni. Sernik z dodatkiem tych owoców zachwyci nawet najwybredniejszych koneserów słodkości. Jest przy tym prosty w przygotowaniu, więc nie musisz stresować się jego pieczeniem.

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 

Masa serowa: 

  • 6 białek,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Śliwki: 

  • 300 g śliwek, 
  • 3 łyżki kisielu malinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Kruszonka: 

  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od spodu. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, dość puszysta masa. Dodaj do niej proszek do pieczenia, wlej olej i wymieszaj.

Ubite jajka
Ubite jajka © Pyszności

Krok 2. Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.

Jajka z mąką
Jajka z mąką © Pyszności

Krok 3. Przejdź do masy serowej. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dodawaj stopniowo twaróg sernikowy, miksując masę.

Masa sernikowa
Masa sernikowa © Pyszności

Krok 4. Śliwki podziel na pół i usuń ze środka pestki. Wsyp do nich kisiel oraz cynamon i wymieszaj.

Śliwki do sernika
Śliwki do sernika © Pyszności

Krok 5. Przygotuj kruszonkę. Do miski wlej roztopione masło i połącz je z cukrem oraz mąką, zagniatając masę.

Domowa kruszonka
Domowa kruszonka © Pyszności

Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę z jajek i mąki i wyrównuj. Następnie wypełnij foremkę masą serową. Ułóż śliwki, posyp całość kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez godzinę.

Ciasto gotowe do pieczenia
Ciasto gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 7. Upieczony i przestudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!

Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki