Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa
Połączenie delikatnego sernika ze słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką to niezawodny przepis na pyszne ciasto, które zachwyci podniebienia domowników i gości. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Lepszego sernika nigdy nie jadłam.
14.10.2024 12:54
Pomysłów na sernik jest cała masa, ale to właśnie ten ze śliwkami skradł moje serce. To połączenie proste, ale dość niecodzienne, bo śliwki częściej lądują w cieście drożdżowym czy kruchym niż jako dodatek do masy serowej. Warto jednak spróbować tego połączenia, bo śliwki i sernik razem grają po prostu koncertowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik ze śliwkami
Jesień zdecydowanie stoi śliwkami, więc warto wykorzystać sezon w pełni. Sernik z dodatkiem tych owoców zachwyci nawet najwybredniejszych koneserów słodkości. Jest przy tym prosty w przygotowaniu, więc nie musisz stresować się jego pieczeniem.
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
- 6 białek,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Śliwki:
- 300 g śliwek,
- 3 łyżki kisielu malinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Kruszonka:
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od spodu. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, dość puszysta masa. Dodaj do niej proszek do pieczenia, wlej olej i wymieszaj.
Krok 2. Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
Krok 3. Przejdź do masy serowej. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dodawaj stopniowo twaróg sernikowy, miksując masę.
Krok 4. Śliwki podziel na pół i usuń ze środka pestki. Wsyp do nich kisiel oraz cynamon i wymieszaj.
Krok 5. Przygotuj kruszonkę. Do miski wlej roztopione masło i połącz je z cukrem oraz mąką, zagniatając masę.
Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę z jajek i mąki i wyrównuj. Następnie wypełnij foremkę masą serową. Ułóż śliwki, posyp całość kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez godzinę.
Krok 7. Upieczony i przestudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!