PrzepisCiastaJesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Połączenie delikatnego sernika ze słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką to niezawodny przepis na pyszne ciasto, które zachwyci podniebienia domowników i gości. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Lepszego sernika nigdy nie jadłam.

Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Pomysłów na sernik jest cała masa, ale to właśnie ten ze śliwkami skradł moje serce. To połączenie proste, ale dość niecodzienne, bo śliwki częściej lądują w cieście drożdżowym czy kruchym niż jako dodatek do masy serowej. Warto jednak spróbować tego połączenia, bo śliwki i sernik razem grają po prostu koncertowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik ze śliwkami

Jesień zdecydowanie stoi śliwkami, więc warto wykorzystać sezon w pełni. Sernik z dodatkiem tych owoców zachwyci nawet najwybredniejszych koneserów słodkości. Jest przy tym prosty w przygotowaniu, więc nie musisz stresować się jego pieczeniem.

Składniki: 

  • 3 jajka,
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 

Masa serowa: 

  • 6 białek,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Śliwki: 

  • 300 g śliwek, 
  • 3 łyżki kisielu malinowego, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Kruszonka: 

  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od spodu. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, aż powstanie jasna, dość puszysta masa. Dodaj do niej proszek do pieczenia, wlej olej i wymieszaj.

Ubite jajka
Ubite jajka© Pyszności

Krok 2. Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.

Jajka z mąką
Jajka z mąką© Pyszności

Krok 3. Przejdź do masy serowej. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Dodawaj stopniowo twaróg sernikowy, miksując masę.

Masa sernikowa
Masa sernikowa© Pyszności

Krok 4. Śliwki podziel na pół i usuń ze środka pestki. Wsyp do nich kisiel oraz cynamon i wymieszaj.

Śliwki do sernika
Śliwki do sernika© Pyszności

Krok 5. Przygotuj kruszonkę. Do miski wlej roztopione masło i połącz je z cukrem oraz mąką, zagniatając masę.

Domowa kruszonka
Domowa kruszonka© Pyszności

Krok 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę z jajek i mąki i wyrównuj. Następnie wypełnij foremkę masą serową. Ułóż śliwki, posyp całość kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez godzinę.

Ciasto gotowe do pieczenia
Ciasto gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 7. Upieczony i przestudzony sernik oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Smacznego!

Sernik ze śliwkami
Sernik ze śliwkami© Pyszności
przepiswideosernik
Wybrane dla Ciebie