Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego
Kiedy na stole pojawia się sernik pistacjowy, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Jest tak kremowy i delikatny, że nie sposób mu się oprzeć. Takiego wypieku nie powstydziłaby się żadna dobra cukiernia, ale ty możesz zrobić całość w swojej kuchni.
01.10.2024 | aktual.: 01.10.2024 12:51
Idealny sernik pistacjowy na spodzie z kruszonych herbatników to ciasto, które szybko zdeklasuje konkurencję. Jest delikatny, kremowy i tak smaczny, że nie zostają po nim nawet okruszki. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, oczarowując gości już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik pistacjowy
Pistacjowe szaleństwo nadal trwa. Mogłoby się wydawać, że to chwilowy trend, ale orzechy rozgościły się już na dobre. Pistacje znaleźć można w pesto do makaronu, pysznych rollsach oraz oczywiście w różnych innych wypiekach, takich jak serniki.
Sernik pistacjowy to niekwestionowany król wśród serników. Jego aksamitna, kremowa konsystencja w połączeniu z intensywnym, orzechowym smakiem pistacji sprawia, że trudno mu się oprzeć. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników serników, jak i tych, którzy na co dzień nie przepadają za słodkościami.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych,
- 90 g roztopionego masła.
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g kremu pistacjowego.
Dekoracja:
- 100 g białej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 70 g pistacji łuskanych niesolonych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Herbatniki pokrusz lub zmiel na drobną masę. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem i przełóż ciastka Ugnieć je tak, by powstał zwarty spód.
Krok 2. Do miski przełóż twaróg sernikowy. Dodaj skrobię ziemniaczaną, cukier i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj jajka, a na koniec krem lub pastę pistacjową.
Krok 3. Powstałą masę przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystygnięciu ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Krok 4. Sernik udekoruj roztopioną w śmietance czekoladą i posyp orzechami. Smacznego!