Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Kiedy na stole pojawia się sernik pistacjowy, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Jest tak kremowy i delikatny, że nie sposób mu się oprzeć. Takiego wypieku nie powstydziłaby się żadna dobra cukiernia, ale ty możesz zrobić całość w swojej kuchni.

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innegoSernik pistacjowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Idealny sernik pistacjowy na spodzie z kruszonych herbatników to ciasto, które szybko zdeklasuje konkurencję. Jest delikatny, kremowy i tak smaczny, że nie zostają po nim nawet okruszki. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, oczarowując gości już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Sernik pistacjowy

Pistacjowe szaleństwo nadal trwa. Mogłoby się wydawać, że to chwilowy trend, ale orzechy rozgościły się już na dobre. Pistacje znaleźć można w pesto do makaronu, pysznych rollsach oraz oczywiście w różnych innych wypiekach, takich jak serniki.

Sernik pistacjowy to niekwestionowany król wśród serników. Jego aksamitna, kremowa konsystencja w połączeniu z intensywnym, orzechowym smakiem pistacji sprawia, że trudno mu się oprzeć. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników serników, jak i tych, którzy na co dzień nie przepadają za słodkościami.

Składniki:

Spód: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 90 g roztopionego masła.

Masa sernikowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g kremu pistacjowego.

Dekoracja: 

  • 100 g białej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 70 g pistacji łuskanych niesolonych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Herbatniki pokrusz lub zmiel na drobną masę. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem i przełóż ciastka Ugnieć je tak, by powstał zwarty spód.

Spód do sernika
Spód do sernika © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż twaróg sernikowy. Dodaj skrobię ziemniaczaną, cukier i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj jajka, a na koniec krem lub pastę pistacjową.

Masa sernikowa
Masa sernikowa © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystygnięciu ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Lekko potrząśnij
Lekko potrząśnij © Pyszności

Krok 4. Sernik udekoruj roztopioną w śmietance czekoladą i posyp orzechami. Smacznego!

Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka