Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Kiedy na stole pojawia się sernik pistacjowy, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają na swoją porcję. Jest tak kremowy i delikatny, że nie sposób mu się oprzeć. Takiego wypieku nie powstydziłaby się żadna dobra cukiernia, ale ty możesz zrobić całość w swojej kuchni.

Sernik pistacjowySernik pistacjowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Idealny sernik pistacjowy na spodzie z kruszonych herbatników to ciasto, które szybko zdeklasuje konkurencję. Jest delikatny, kremowy i tak smaczny, że nie zostają po nim nawet okruszki. Znakomicie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, oczarowując gości już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Sernik pistacjowy

Pistacjowe szaleństwo nadal trwa. Mogłoby się wydawać, że to chwilowy trend, ale orzechy rozgościły się już na dobre. Pistacje znaleźć można w pesto do makaronu, pysznych rollsach oraz oczywiście w różnych innych wypiekach, takich jak serniki.

Sernik pistacjowy to niekwestionowany król wśród serników. Jego aksamitna, kremowa konsystencja w połączeniu z intensywnym, orzechowym smakiem pistacji sprawia, że trudno mu się oprzeć. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników serników, jak i tych, którzy na co dzień nie przepadają za słodkościami.

Składniki:

Spód: 

  • 200 g herbatników maślanych,
  • 90 g roztopionego masła.

Masa sernikowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 100 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g kremu pistacjowego.

Dekoracja: 

  • 100 g białej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 70 g pistacji łuskanych niesolonych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Herbatniki pokrusz lub zmiel na drobną masę. Dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem i przełóż ciastka Ugnieć je tak, by powstał zwarty spód.

Spód do sernika
Spód do sernika © Pyszności

Krok 2. Do miski przełóż twaróg sernikowy. Dodaj skrobię ziemniaczaną, cukier i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj jajka, a na koniec krem lub pastę pistacjową.

Masa sernikowa
Masa sernikowa © Pyszności

Krok 3. Powstałą masę przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez godzinę. Po wystygnięciu ciasto odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Lekko potrząśnij
Lekko potrząśnij © Pyszności

Krok 4. Sernik udekoruj roztopioną w śmietance czekoladą i posyp orzechami. Smacznego!

Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej