Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Świat opanowało pistacjowe szaleństwo, więc słodkości z tymi orzechami zdecydowanie nie brakuje. Pistacje warto wykorzystać nie tylko do rogalików i ciasteczek, ale również pysznego makaronu. To przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Makaron z pesto pistacjowym i burratąMakaron z pesto pistacjowym i burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pistacjowe pesto, makaron i śmietankowa, rozpływająca się burrata to połączenie, którego nie powstydziłby się nawet Włoch. Śmiało może być serwowane w restauracji, co wcale nie oznacza, że jest trudne w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na pyszny i lekki obiad, romantyczną kolację czy zaskakujący poczęstunek dla rodziny i znajomych. Ostrzegam jednak - wszyscy będą prosić o dokładkę.

Pesto pistacjowe - prosty przepis

Zanim zaczniesz zastanawiać się, czy i gdzie można kupić pesto pistacjowe, od razu zdradzę, że z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu. Przypomina klasyczne pesto bazyliowe, jednak zamiast orzeszków piniowych, dodaje się solone pistacje. Sprawa jest naprawdę prosta, wystarczy dobrze zblendować składniki. Pesto pistacjowe sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również jako pasta kanapkowa, dodatek do sałatek, zapiekanek czy też pyszny dip.

Makaron z pesto pistacjowym i burratą

To idealny przepis dla zabieganych, bo przygotowanie to prosta i szybka sprawa. Pesto pistacjowe rozkocha w sobie wszystkich miłośników orzechów. Nie może obyć się również bez burraty. Chociaż na pierwszy rzut oka wygląda jak mozzarella, to po przekrojeniu uwalnia się jej półpłynne, śmietankowe wnętrze. Ten obiad zdecydowanie zasługuje na złoty medal.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Składniki:

Pesto pistacjowe

  • 70 g solonych pistacji,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g startego parmezanu,
  • sok z 1 limonki,
  • 150 ml oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 360 g spaghetti,
  • około 250 ml wody po gotowaniu makaronu.

Dodatki:

  • 1 burrata,
  • pokruszone pistacje.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacje zmiel na drobną masę. Dodaj starty parmezan, obrany czosnek, liście świeżej bazylii, sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę. Zblenduj całość na gładkie pesto.

Pesto pistacjowe
Pesto pistacjowe © Pyszności

Krok 2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się tutaj spaghetti lub tagliatelle. Nie wylewaj wody po gotowaniu.

Krok 3. Ugotowany makaron przełóż na dużą patelnię. Podlej wodą i dodaj przygotowane pesto. Podgrzej całość, mieszając zawartość patelni.

Makaron z pesto pistacjowym
Makaron z pesto pistacjowym © Licencjodawca

Krok 4. Gotowy makaron przełóż na talerz. Dodaj burratę i udekoruj całość posiekanymi pistacjami. Smacznego!

Makaron z pesto pistacjowym i burratą
Makaron z pesto pistacjowym i burratą © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa