Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami
Świat opanowało pistacjowe szaleństwo, więc słodkości z tymi orzechami zdecydowanie nie brakuje. Pistacje warto wykorzystać nie tylko do rogalików i ciasteczek, ale również pysznego makaronu. To przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa.
07.08.2024 06:33
Pistacjowe pesto, makaron i śmietankowa, rozpływająca się burrata to połączenie, którego nie powstydziłby się nawet Włoch. Śmiało może być serwowane w restauracji, co wcale nie oznacza, że jest trudne w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na pyszny i lekki obiad, romantyczną kolację czy zaskakujący poczęstunek dla rodziny i znajomych. Ostrzegam jednak - wszyscy będą prosić o dokładkę.
Pesto pistacjowe - prosty przepis
Zanim zaczniesz zastanawiać się, czy i gdzie można kupić pesto pistacjowe, od razu zdradzę, że z łatwością przygotujesz je samodzielnie w domu. Przypomina klasyczne pesto bazyliowe, jednak zamiast orzeszków piniowych, dodaje się solone pistacje. Sprawa jest naprawdę prosta, wystarczy dobrze zblendować składniki. Pesto pistacjowe sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale również jako pasta kanapkowa, dodatek do sałatek, zapiekanek czy też pyszny dip.
Zobacz także
Makaron z pesto pistacjowym i burratą
To idealny przepis dla zabieganych, bo przygotowanie to prosta i szybka sprawa. Pesto pistacjowe rozkocha w sobie wszystkich miłośników orzechów. Nie może obyć się również bez burraty. Chociaż na pierwszy rzut oka wygląda jak mozzarella, to po przekrojeniu uwalnia się jej półpłynne, śmietankowe wnętrze. Ten obiad zdecydowanie zasługuje na złoty medal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Pesto pistacjowe
- 70 g solonych pistacji,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g startego parmezanu,
- sok z 1 limonki,
- 150 ml oliwy z oliwek.
Reszta składników:
- 360 g spaghetti,
- około 250 ml wody po gotowaniu makaronu.
Dodatki:
- 1 burrata,
- pokruszone pistacje.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pistacje zmiel na drobną masę. Dodaj starty parmezan, obrany czosnek, liście świeżej bazylii, sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę. Zblenduj całość na gładkie pesto.
Krok 2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się tutaj spaghetti lub tagliatelle. Nie wylewaj wody po gotowaniu.
Krok 3. Ugotowany makaron przełóż na dużą patelnię. Podlej wodą i dodaj przygotowane pesto. Podgrzej całość, mieszając zawartość patelni.
Krok 4. Gotowy makaron przełóż na talerz. Dodaj burratę i udekoruj całość posiekanymi pistacjami. Smacznego!