Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Włoska kuchnia nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, rozkochując w sobie miliony ludzi. Smak słonecznej Italii możesz przenieść do swojego domu, przygotowując pyszną pastę w kremowym sosie z burraty i pomidorków.

Spaghetti z burratąSpaghetti z burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Włoska kuchnia może być nie tylko smaczna, ale również prosta. Jej sekretem są dobrej jakości składniki, które nawet prosty sos zamieniają w jadalne dzieło sztuki. Makaron z burratą jest na to idealnym dowodem, bo lista produktów potrzebnych do przygotowania tego dania jest naprawdę krótka.

Czym jest burrata?

Burrata to świeży włoski ser z mleka krowiego lub bawolego, wywodzący się z regionu Apulia. Na pierwszy rzut oka przypomina mozzarellę, ale różni się od niej swoją strukturą. Na zewnątrz jest taka jak wspominany ser, ale w środku skrywa kremową stracciatellę, czyli kawałki mozzarelli zatopione w gęstej śmietanie.

Spaghetti w kremowym sosie pomidorowym z burratą

Ten przepis to bułka z masłem - wystarczy podduszone pomidorki zblendować wraz z burratą i połączyć z makaronem. Prosty sos ze śmietankową nutą jest tak smaczny, że ciężko powstrzymać się od wyjadania go łyżkami. Przygotowanie makaronowej uczty we włoskim stylu to nie tylko prosta, ale również szybka sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Składniki:

  • ¼ oliwy z oliwek,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli
  • około 200 ml wody z gotowania makaronu
  • 1 burrata

Dodatki:

  • tarty parmezan,
  • 100 g makaronu na jedną porcję.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawiając na później wodę, w której się gotował. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażaj, aż zmiękną i puszczą sok.

Pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe © Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych pomidorków dorzuć obrane ząbki czosnku i podlej całość wodą po makaronie. Duś chwilę, a następnie przełóż do kielicha robota kuchennego. Dodaj porwaną na mniejsze części burratę i zblenduj całość na gładki sos.

Sos do makaronu
Sos do makaronu © Pyszności

Krok 3. Powstały sos wlej ponownie na patelnię i podgrzej. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, aby sos dobrze otulił nitki spaghetti.

Makaron w sosie
Makaron w sosie © Pyszności

Krok 4. Gotowy makaron przełóż na talerze i udekoruj startym parmezanem oraz pomidorkami koktajlowymi. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Spaghetti w kremowym sosie z burratą
Spaghetti w kremowym sosie z burratą © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów