Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Włoska kuchnia nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, rozkochując w sobie miliony ludzi. Smak słonecznej Italii możesz przenieść do swojego domu, przygotowując pyszną pastę w kremowym sosie z burraty i pomidorków.

Spaghetti z burratąSpaghetti z burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Włoska kuchnia może być nie tylko smaczna, ale również prosta. Jej sekretem są dobrej jakości składniki, które nawet prosty sos zamieniają w jadalne dzieło sztuki. Makaron z burratą jest na to idealnym dowodem, bo lista produktów potrzebnych do przygotowania tego dania jest naprawdę krótka.

Czym jest burrata?

Burrata to świeży włoski ser z mleka krowiego lub bawolego, wywodzący się z regionu Apulia. Na pierwszy rzut oka przypomina mozzarellę, ale różni się od niej swoją strukturą. Na zewnątrz jest taka jak wspominany ser, ale w środku skrywa kremową stracciatellę, czyli kawałki mozzarelli zatopione w gęstej śmietanie.

Spaghetti w kremowym sosie pomidorowym z burratą

Ten przepis to bułka z masłem - wystarczy podduszone pomidorki zblendować wraz z burratą i połączyć z makaronem. Prosty sos ze śmietankową nutą jest tak smaczny, że ciężko powstrzymać się od wyjadania go łyżkami. Przygotowanie makaronowej uczty we włoskim stylu to nie tylko prosta, ale również szybka sprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti z aksamitnym sosem z burratą smakuje jak wakacje we Włoszech. Z łatwością zrobisz je w domu

Składniki:

  • ¼ oliwy z oliwek,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli
  • około 200 ml wody z gotowania makaronu
  • 1 burrata

Dodatki:

  • tarty parmezan,
  • 100 g makaronu na jedną porcję.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zostawiając na później wodę, w której się gotował. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażaj, aż zmiękną i puszczą sok.

Pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe © Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych pomidorków dorzuć obrane ząbki czosnku i podlej całość wodą po makaronie. Duś chwilę, a następnie przełóż do kielicha robota kuchennego. Dodaj porwaną na mniejsze części burratę i zblenduj całość na gładki sos.

Sos do makaronu
Sos do makaronu © Pyszności

Krok 3. Powstały sos wlej ponownie na patelnię i podgrzej. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, aby sos dobrze otulił nitki spaghetti.

Makaron w sosie
Makaron w sosie © Pyszności

Krok 4. Gotowy makaron przełóż na talerze i udekoruj startym parmezanem oraz pomidorkami koktajlowymi. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Spaghetti w kremowym sosie z burratą
Spaghetti w kremowym sosie z burratą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯