Pistacjowe ciasteczka z malinami rozkochują od pierwszego kęsa. Będziesz piec je na okrągło
Pistacjowe szaleństwo już dawno wyszło poza Włochy i opanowało polskie cukiernie. Nic w tym dziwnego, bo smak tych orzechów jest po prostu obłędny. Na dodatek łącząc go z białą czekoladą oraz malinami zyskujemy niebiański deser, po którym nie zostają nawet okruszki.
30.07.2024 | aktual.: 30.07.2024 07:30
Jest słodko przez białą czekoladę, orzechowo i lekko słono dzięki pistacjom, a i rześkości malin nie brakuje. Te ciastka najlepiej upiec od razu w podwójnej porcji, bo znikają tak szybko, że może zabraknąć dla ciebie. Kruche i smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu — tutaj wszystko wychodzi idealnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pistacjowe ciasteczka z malinami i białą czekoladą
Pistacjowe szaleństwo ogarnęło świat — rogaliki, pesto i pączki z pistacją robią furorę. Ja stawiam jednak na pyszne ciasteczka z pistacjami, białą czekoladą oraz malinami. Ten przepis ma jeden minus — słodkości wychodzą z niego tak pyszne, że bardzo szybko znikają.
Składniki do przygotowania ciasteczek powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto pamiętać o wyjęciu ich wcześniej z lodówki. Pieczenie można rozłożyć na dwie tury. Ciasteczka nie powinny być zbyt blisko siebie, by nie stykać się brzegami.
Przepis na ciasteczka z pistacją
Te ciasteczka rozpływają się w ustach i skutecznie poprawiają humor w gorszy dzień. Idealne na pogodę i niepogodę, letni podwieczorek, spotkanie ze znajomymi czy wizytę teściowej.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki cukru brązowego,
- 100 g masła,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 100 g zmielonych pistacji,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g posiekanej białej czekolady.
Krem pistacjowy:
- 100 g pistacji,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.
Mus malinowy:
- 200 g malin,
- 40 g cukru,
- 1 łyżka pektyny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pistacje na ciasteczkową masę umieść w robocie kuchennym i rozdrobnij.
Krok 2. Do dużej miski wsyp cukier biały oraz brązowy, dorzuć pokrojone w kostkę masło oraz sodę oczyszczoną i zmiksuj składniki, dodając w międzyczasie jajko i mąkę pszenną. Dodaj posiekaną białą czekoladę, rozdrobnione wcześniej pistacje i wymieszaj. Przełóż masę do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3. Przejdź do przygotowania musu z malin. Owoce przełóż do rondelka, dodaj cukier i zacznij podgrzewać, rozgniatając maliny. Gdy masa będzie gorąca, dodaj pektynę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Następnie przygotuj pistacjowy krem. Pistacje zmiel w robocie kuchennym wraz z olejem roślinnym.
Krok 5. Wyjmij z lodówki schłodzoną masę ciasteczkową. Uformuj w dłoniach kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz dłonią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 10 minut.
Krok 6. Pistacjowy krem oraz malinowy mus przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie udekoruj upieczone i przestudzone ciastka. Dodaj świeże maliny i gotowe. Smacznego!