NewsyKasia Tusk pokazała, jak robi makaron. Pistacjowe pesto można wyjadać łyżeczką

Kasia Tusk pokazała, jak robi makaron. Pistacjowe pesto można wyjadać łyżeczką

Kasia Tusk od lat prowadzi popularnego bloga, gdzie łączy treści modowe z kadrami ze swojego życia. Na profilu swojej marki odzieżowej opublikowała post. Tym razem nie było to zestawienie nowości w internetowym sklepie, ale pyszny i prosty przepis na makaron.

Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, makelifeeasier | Katarzyna Tusk, Olga Mazyarkina

10.05.2024 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasia Tusk swoją karierę blogerską rozpoczęła 13 lat temu. Nie da się ukryć, że znane nazwisko zdecydowanie przyciągnęło fanów, którzy od lat śledzą jej profil w internecie. Chociaż skupia się głównie na pokazywaniu pięknych kadrów, nie brakuje elementów codzienności. Podczas wyjazdu do Włoch ze swoimi znajomymi pokazała, jak przygotować prosty makaron pistacjowy z pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym

Pistacjowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. W ostatnim czasie miłość do tych orzechów widać niemal na każdym kroku. Pistacjowe lody, tiramisu, pączki i ciasta cieszą się ogromną popularnością. Pistacje można wykorzystać nie tylko do ciast i deserów. Kasia Tusk podpowiada, żeby zrobić z nich pyszne pesto i połączyć z makaronem.

Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności© Pixabay

Przepis Kasi Tusk jest bardzo prosty - tak, jak wiele dań kuchni włoskiej. Pesto pistacjowe smakuje po prostu obłędnie, nie sposób powstrzymać się od wyjadania łyżeczką.

Składniki:

  • 1 cały pęczek bazylii (1 doniczka),
  • 50 g obranych, niesolonych pistacji,
  • 55 g startego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • około 65 ml oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 250 g makaronu spaghetti (waga suchego makaronu).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i lekko podpraż na niej pistacje. Odstaw je do ostygnięcia.
  2. W tym czasie postaw wodę na makaron i dodaj do niej odrobinę soli. Ugotuj makaron tak, aby był al dente. Nie wylewaj wody.
  3. Gdy pistacje ostygną, umieść je w moździerzu i rozgnieć na pyłek. Przesyp pyłek do innego naczynia.
  4. Do moździerza wrzuć niewielką ilość bazylii i rozgnieć ją. Dodawaj kolejne partie bazylii i powtarzaj czynność, aż cała bazylia będzie dobrze rozgnieciona.
  5. Do roztartej bazylii dodaj ząbek czosnku, rozgnieć go i dokładnie rozetrzyj z bazylią.
  6. Dodaj pyłek z pistacji do bazylii z czosnkiem i połącz je, rozcierając.
  7. Wlej oliwę i stopniowo dodawaj starty parmezan, obserwując konsystencję pesto. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę oliwy.
  8. W średniej misce wymieszaj pesto z około 125 ml wody z gotującego się makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Połącz gotową, kremową masę z makaronem w dużej misce.

Podawaj makaron z podprażonymi pistacjami, parmezanem, odrobiną skórki z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisgwiazdykatarzyna tusk