Kasia Tusk pokazała, jak robi makaron. Pistacjowe pesto można wyjadać łyżeczką
Kasia Tusk od lat prowadzi popularnego bloga, gdzie łączy treści modowe z kadrami ze swojego życia. Na profilu swojej marki odzieżowej opublikowała post. Tym razem nie było to zestawienie nowości w internetowym sklepie, ale pyszny i prosty przepis na makaron.
Kasia Tusk swoją karierę blogerską rozpoczęła 13 lat temu. Nie da się ukryć, że znane nazwisko zdecydowanie przyciągnęło fanów, którzy od lat śledzą jej profil w internecie. Chociaż skupia się głównie na pokazywaniu pięknych kadrów, nie brakuje elementów codzienności. Podczas wyjazdu do Włoch ze swoimi znajomymi pokazała, jak przygotować prosty makaron pistacjowy z pesto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole
Makaron z pesto pistacjowym
Pistacjowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. W ostatnim czasie miłość do tych orzechów widać niemal na każdym kroku. Pistacjowe lody, tiramisu, pączki i ciasta cieszą się ogromną popularnością. Pistacje można wykorzystać nie tylko do ciast i deserów. Kasia Tusk podpowiada, żeby zrobić z nich pyszne pesto i połączyć z makaronem.
Przepis Kasi Tusk jest bardzo prosty - tak, jak wiele dań kuchni włoskiej. Pesto pistacjowe smakuje po prostu obłędnie, nie sposób powstrzymać się od wyjadania łyżeczką.
Składniki:
- 1 cały pęczek bazylii (1 doniczka),
- 50 g obranych, niesolonych pistacji,
- 55 g startego parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- około 65 ml oliwy z oliwek,
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz,
- 250 g makaronu spaghetti (waga suchego makaronu).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i lekko podpraż na niej pistacje. Odstaw je do ostygnięcia.
- W tym czasie postaw wodę na makaron i dodaj do niej odrobinę soli. Ugotuj makaron tak, aby był al dente. Nie wylewaj wody.
- Gdy pistacje ostygną, umieść je w moździerzu i rozgnieć na pyłek. Przesyp pyłek do innego naczynia.
- Do moździerza wrzuć niewielką ilość bazylii i rozgnieć ją. Dodawaj kolejne partie bazylii i powtarzaj czynność, aż cała bazylia będzie dobrze rozgnieciona.
- Do roztartej bazylii dodaj ząbek czosnku, rozgnieć go i dokładnie rozetrzyj z bazylią.
- Dodaj pyłek z pistacji do bazylii z czosnkiem i połącz je, rozcierając.
- Wlej oliwę i stopniowo dodawaj starty parmezan, obserwując konsystencję pesto. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę oliwy.
- W średniej misce wymieszaj pesto z około 125 ml wody z gotującego się makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Połącz gotową, kremową masę z makaronem w dużej misce.
Podawaj makaron z podprażonymi pistacjami, parmezanem, odrobiną skórki z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!