NewsyKasia Tusk pokazała, jak robi makaron. Pistacjowe pesto można wyjadać łyżeczką

Kasia Tusk pokazała, jak robi makaron. Pistacjowe pesto można wyjadać łyżeczką

Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, makelifeeasier | Katarzyna Tusk, Olga Mazyarkina

10.05.2024 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kasia Tusk od lat prowadzi popularnego bloga, gdzie łączy treści modowe z kadrami ze swojego życia. Na profilu swojej marki odzieżowej opublikowała post. Tym razem nie było to zestawienie nowości w internetowym sklepie, ale pyszny i prosty przepis na makaron.

Kasia Tusk swoją karierę blogerską rozpoczęła 13 lat temu. Nie da się ukryć, że znane nazwisko zdecydowanie przyciągnęło fanów, którzy od lat śledzą jej profil w internecie. Chociaż skupia się głównie na pokazywaniu pięknych kadrów, nie brakuje elementów codzienności. Podczas wyjazdu do Włoch ze swoimi znajomymi pokazała, jak przygotować prosty makaron pistacjowy z pesto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym

Pistacjowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. W ostatnim czasie miłość do tych orzechów widać niemal na każdym kroku. Pistacjowe lody, tiramisu, pączki i ciasta cieszą się ogromną popularnością. Pistacje można wykorzystać nie tylko do ciast i deserów. Kasia Tusk podpowiada, żeby zrobić z nich pyszne pesto i połączyć z makaronem.

Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności
Makaron z pesto pistacjowym - Pyszności© Pixabay

Przepis Kasi Tusk jest bardzo prosty - tak, jak wiele dań kuchni włoskiej. Pesto pistacjowe smakuje po prostu obłędnie, nie sposób powstrzymać się od wyjadania łyżeczką.

Składniki:

  • 1 cały pęczek bazylii (1 doniczka),
  • 50 g obranych, niesolonych pistacji,
  • 55 g startego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • około 65 ml oliwy z oliwek,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 250 g makaronu spaghetti (waga suchego makaronu).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i lekko podpraż na niej pistacje. Odstaw je do ostygnięcia.
  2. W tym czasie postaw wodę na makaron i dodaj do niej odrobinę soli. Ugotuj makaron tak, aby był al dente. Nie wylewaj wody.
  3. Gdy pistacje ostygną, umieść je w moździerzu i rozgnieć na pyłek. Przesyp pyłek do innego naczynia.
  4. Do moździerza wrzuć niewielką ilość bazylii i rozgnieć ją. Dodawaj kolejne partie bazylii i powtarzaj czynność, aż cała bazylia będzie dobrze rozgnieciona.
  5. Do roztartej bazylii dodaj ząbek czosnku, rozgnieć go i dokładnie rozetrzyj z bazylią.
  6. Dodaj pyłek z pistacji do bazylii z czosnkiem i połącz je, rozcierając.
  7. Wlej oliwę i stopniowo dodawaj starty parmezan, obserwując konsystencję pesto. Jeśli okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę oliwy.
  8. W średniej misce wymieszaj pesto z około 125 ml wody z gotującego się makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Połącz gotową, kremową masę z makaronem w dużej misce.

Podawaj makaron z podprażonymi pistacjami, parmezanem, odrobiną skórki z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także