Co i w jaki sposób grillować, aby nie przytyć? Kilka prostych zasad dla osób będących na diecie

Kiedy sezon grillowy nabiera tempa, a weekendy obfitują w spotkania przy ruszcie, wiele osób obawia się o swoją sylwetkę. Dieta redukcyjna nie oznacza jednak, że trzeba rezygnować z grillowania. Wystarczy stosować się do kilku prostych wskazówek, aby móc cieszyć się pysznymi i zdrowymi potrawami z grilla.

Jak nie przytyć po majówce?Jak nie przytyć po majówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Ewa Malinowska

Pierwszym skojarzeniem z grillem jest kiełbasa, karkówka i kaszanka. Chociaż są to naprawdę smaczne pozycje, to nie można zaliczyć ich do dań dietetycznych. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z pysznych potraw — zdrowa dieta wcale nie musi być nudna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Jak zdrowo grillować?

Zbliżająca się wielkimi krokami majówka to czas, gdy z ogródków dobiega zapach pieczonych smakołyków. Długi weekend Polacy spędzą przy ruszcie. Możesz dołączyć do narodowego grillowania nawet w trakcie redukcji.

Tata grilluje z córką podczas majówki
Tata grilluje z córką podczas majówki © Gettyimages | AleksandarNakic

Tradycyjny polski grill kojarzy się raczej z tłustym mięsem. Chociaż karkówka czy kiełbasa są bez wątpienia smaczne, to nie należą do najzdrowszych, szczególnie dla osób na diecie. Zastąp je chudszym mięsem, takim jak pierś z kurczaka, indyka, chude kawałki wieprzowiny czy niedoceniane i niesłusznie zapomniane na polskim ruszcie ryby. Ciekawym urozmaiceniem może być też grillowane tofu, tempeh lub seitan.

Wiele osób obawia się, że nietłuste kawałki mięsa, przede wszystkim drobiowego, będą suche i jałowe w smaku. Nic bardziej mylnego, bowiem marynowanie drobiu na noc przed grillowaniem to świetny sposób na uzyskanie soczystego, aromatycznego mięsa. Do marynaty możesz dodać oliwę z oliwek, zioła i ulubione przyprawy. Dobrym patentem jest również dorzucenie czegoś kwaśnego, jak jogurt lub sok z cytryny. Kwas pomaga rozbić włókna mięsa, co uczyni je bardziej miękkim.

Mieszam musztardę z kilkoma dodatkami i polewam kurczaka. Najlepsza marynata na grilla
Mieszam musztardę z kilkoma dodatkami i polewam kurczaka. Najlepsza marynata na grilla © Adobe Stock

Marynatę najlepiej jest przygotować samemu lub zachować ostrożność na zakupach. Samodzielnie przygotowując marynatę, masz pełną kontrolę nad wszystkimi składnikami. Możesz używać świeżych ziół, przypraw i innych aromatów, które najlepiej odpowiadają twoim gustom. W gotowcach znaleźć można niestety długą listę kompletnie zbędnych składników, jak maltodekstryna, dekstroza, skrobia modyfikowana czy też glukoza. Jeśli więc zdecydujesz się na gotową marynatę, przed zakupem przeczytaj z uwagą jej skład.

Postaw na dodatki

Komponując swój talerz podczas wspólnego grillowania ze znajomymi, zadbaj o to, aby nie zabrakło na nim warzyw. Smaczna sałatka nie tylko świetnie pasuje do mięs, ale również zapełni talerz i pomoże nasycić organizm. Warzywa są lekkostrawne i nie obciążają żołądka, co jest szczególnie ważne podczas obfitych grillowych uczt.

Sałatka ze stokrotkami - Pyszności
Sałatka ze stokrotkami © Adobe Stock

Warzywa sprawdzą się nie tylko w sałatce, ale też bezpośrednio na ruszcie. Chrupiące szparagi, papryka, bakłażan, pieczarki czy cukinia to świetny pomysł na urozmaicenie mocno mięsnego grillowania. Warzywne szaszłyki to pyszny i zdrowy dodatek, po który chętnie sięgną nawet zagorzali mięsożercy.

Sposób grillowania ma znaczenie

Ważne jest nie tylko co, ale i jak grillujmy. Podczas pieczenia na ruszcie, zwłaszcza tłustego mięsa, na rozżarzony węgiel spada tłuszcz, co prowadzi do emisji szkodliwych substancji, w tym również rakotwórczych.

Zdrowszą alternatywą są grille gazowe i elektryczne, nie oznacza to jednak, że musisz od razu pozbywać się swojego sprzętu. Postaw na węgiel drzewny zamiast brunatnego i uzbrój się w cierpliwość. Poczekaj, aż węgiel pokryje się szarym nalotem i żar będzie umiarkowany. Unikaj grillowania na otwartym ogniu. Potrawy umieść na tackach — tłuszcz skapujący z potraw na tackę wolniej spala się na rozżarzonym węglu, co ogranicza emisję szkodliwych związków.

Tacka na grilla
Tacka na grilla © Adobe Stock

Będąc na diecie, nie musisz rezygnować z grillowania z bliskimi. Postaw na zdrowsze rodzaje mięs, sięgnij śmiało po porcję warzyw i ciesz się smakiem bez wyrzutów sumienia.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach