W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa

Wygląda całkiem niepozornie, ale w kuchni odnajdzie się w zupełnie nieoczywistej roli. Ten grzyb, często pomijany przez zbieraczy, wniesie gotowanie na zupełnie nowy poziom.

Maślaczek pieprzowy świetnie odnajdzie się jako przyprawaMaślaczek pieprzowy świetnie odnajdzie się jako przyprawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Maślaczek pieprzowy (Chalciporus piperatus) to mały grzyb, który upodobał sobie w szczególności lasy iglaste i mieszane. Uznawany jest w Polsce za niejadalny ze względu za ostry, palący smak. Jest jednak sposób na to, by sprytnie wykorzystać go w kuchni i zastąpić nim pieprz cayenne. W lasach pojawia się najczęściej do końca października, w porywach do początków listopada, więc warto wziąć go pod uwagę podczas grzybobrania.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Jak wygląda maślaczek pieprzowy?

Maślaczek pieprzowy to grzyb z rodziny borowikowatych, który osiąga niewielkie rozmiary. Kapelusz ma średnicę od 2 do 5 cm, rzadko dorastając do 7 cm. U młodych okazów jest poduszkowaty, później spłaszczony, a jego gładka skórka ma kolor pomarańczowo-brązowy, który w deszczowe dni staje się lekko mazisty. Pod kapeluszem znaleźć można rdzawobrązowe rurki. Ma niewysoki trzon (2–6 cm wysokości) o tym samym kolorze co kapelusz, jedynie u podstawy bywa jaśniejszy i żółtawy. Nie ma charakterystycznego zapachu, jego wyróżnikiem jest za to smak.

Maślaczek pieprzowy rośnie pospolicie
Maślaczek pieprzowy rośnie pospolicie © Adobe Stock

Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, pospolicie rośnie w naszych lasach. Najlepiej szukać go w lasach iglastych i mieszanych. W szczególności upodobał sobie jodły, brzozy, buki, świerki i sosny. Do swojego rozwoju potrzebuje obecności grzybni innych gatunków, najczęściej muchomorów, takich jak muchomor czerwony lub królewski.

Maślaczek w kuchni

Maślaczek nie jest trujący, ale powszechnie uważa się, że jest niejadalny. Piekący smak znika jednak całkowicie po obróbce termicznej, takiej jak gotowanie czy smażenie. Przy innych gatunkach nie wyróżnia się jednak smakiem, więc często pozostaje w lasach. Ma za to inne, jeszcze ciekawsze zastosowanie w kuchni.

Prawdziwa wartość maślaczka pieprzowego leży w jego wykorzystaniu jako przyprawy. Wystarczy zebrać owocniki, starannie je wysuszyć, a następnie zmielić na drobny proszek. Maślaczek pieprzowy zachowuje swoją ostrą, korzenną nutę, zyskując jednocześnie delikatny, grzybowy aromat. Jest leśny i wyrazisty, świetnie sprawdzi się więc do gulaszów, zupy grzybowej czy tłustych mięs, zastępując klasyczny pieprz.

Zasady grzybobrania

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże