Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości

Leśne grzyby zachwycają aromatem i smakiem. Wystarczy jednak jeden błąd, by pozbyć się tego, co najlepsze. Prosta zmiana w nawykach sprawi, że trud w zbieranie nie pójdzie na marne.

To częsty błąd przy obróbce grzybówTo częsty błąd przy obróbce grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Samo wyjście do lasy to dopiero początek, zebrane grzyby trzeba później odpowiednio oporządzić. W pośpiechu lub z przyzwyczajenia popełniamy jeden błąd, który później może mocno zaważyć na smaku. Z pozoru niewinna czynność w rzeczywistości jest najprostszą drogą do zepsucia struktury grzyba, wypłukania jego esencji i zniweczenia efektu końcowego na talerzu.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Czy można myć grzyby?

Wraz z grzybami dostajemy gratis resztki ziemi i igliwia, których należy się pozbyć. Odruchowo wkładamy je pod bieżącą wodę, by szybko usunąć zanieczyszczenia. To nawyk, który warto jednak zdusić w zarodku. Woda, wsiąkając w gąbczastą strukturę, drastycznie rozcieńcza skoncentrowane związki aromatyczne i smakowe. Grzyb przesiąknięty wilgocią traci charakterystyczny, intensywny leśny zapach, a podczas obróbki cieplnej smakuje po prostu wodą.

Czyszczenie grzybów jest żmudne, ale to ważny etap
Czyszczenie grzybów jest żmudne, ale to ważny etap © Adobe Stock

Grzyby, które nasiąkły wodą, stają się śliskie, gumowate i tracą naturalną jędrność. Przez to stają się mniej cenne w kuchni. Wodnisty miąższ uniemożliwia prawidłowe smażenie. Zamiast rumienić się na patelni i nabierać lekkiej chrupkości, grzyby zaczynają dusić się we własnym soku. To wydłuża czas obróbki, osłabia ich smak i sprawia, że danie jest mniej aromatyczne. Dotyczy to przede wszystkim gatunków o porowatej lub gąbczastej spodniej części kapelusza, takich jak prawdziwki, podgrzybki, koźlaki czy maślaki.

Jak czyścić grzyby?

Najlepiej jest zatem czyścić grzyby na sucho. Użyj małego, ostrego nożyka do obierania i zeskrob resztki ściółki, ziemi i piasku z trzonu oraz kapelusza. Pamiętaj, aby odciąć dolną, zazwyczaj przesuszoną i zanieczyszczoną końcówkę nóżki. Drobniejsze zabrudzenia z powierzchni kapelusza i trzonu najlepiej usuwać za pomocą zwilżonego, ale starannie wyciśniętego ręcznika papierowego lub czystej, suchej szmatki. Świetnie sprawdza się również miękki pędzelek.

Jeśli grzyb jest wyjątkowo mocno zabrudzony piaskiem i czyszczenie na sucho jest niemożliwe, zastosuj zasadę szybkiego płukania. Zanurz grzyb na dosłownie kilka sekund pod strumieniem bieżącej wody i natychmiast go osusz ręcznikiem papierowym.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci