Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Świat oszalał na punkcie croissantów w okrągłej wersji. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze krem pistacjowy, waniliowy pudding oraz maliny, uzyskamy deser, którego pożądają miliony. A to wszystko bez wydawania fortuny w piekarni, bo przysmak inspirowany francuskimi wypiekami z łatwością przygotujesz w domu.

Rollsy z ciasta francuskiegoRollsy z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiące ciasto francuskie z pysznym nadzieniem i czekoladową polewą do deser, któremu po prostu nie da się oprzeć. Opanował zarówno zagraniczne, jak i polskie cukiernie, zjednując sobie tłumy fanów. Zanim jednak zaczniesz poszukiwania na mieście, wypróbuj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Rollsy pistacjowe z budyniem i malinami

Jedni nazywają je rollsami, inni mówią na nie crox wheel. To tak naprawdę inna forma popularnych croissantów. Nadzienie ukryte jest tutaj w okrągłym ciasteczku, które dodatkowo polane jest czekoladą. To słodka rozpusta, na którą po prostu nie da się nie skusić.

Kruche, złociste "crox wheel" podbiły serca smakoszy na całym świecie, szczególnie w Nowym Jorku. Ich premiera w Lafayette Grand Café & Bakery wywołała prawdziwą furorę, a kolejki po te chrupiące koła z nadzieniem zdawały się nie mieć końca. Dziś bez problemu przygotujesz je w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • 300 g puddingu waniliowego, 
  • 50 g kremu pistacjowego, 
  • 200 g malin, 
  • posiekane pistacje, 
  • 200 g czekolady mlecznej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń ciasto francuskie i podziel je na długie pasy.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie © Licencjodawca

Krok 2. Połącz paski, tworząc jeden długi z każdego arkusza. Zawiń je w ślimaka i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Nałóż na ciasto okrągłą foremkę, która pozwoli zachować kształt wypieku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Rollsy z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż pudding waniliowy. Dodaj do niego krem lub pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj i przełóż do szprycy. Nożem natnij upieczone i przestudzone rollsy i wypełnij je przygotowaną masą.

Nadziewanie ciasta francuskiego
Nadziewanie ciasta francuskiego © Pysznosci

Krok 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej część rollsa z nadzieniem.

Rollsy z czekoladą
Rollsy z czekoladą © Licencjodawca

Krok 5. Maliny rozgnieć i polej nimi przygotowane rollsy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości