Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni
Świat oszalał na punkcie croissantów w okrągłej wersji. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze krem pistacjowy, waniliowy pudding oraz maliny, uzyskamy deser, którego pożądają miliony. A to wszystko bez wydawania fortuny w piekarni, bo przysmak inspirowany francuskimi wypiekami z łatwością przygotujesz w domu.
18.09.2024 11:09
Chrupiące ciasto francuskie z pysznym nadzieniem i czekoladową polewą do deser, któremu po prostu nie da się oprzeć. Opanował zarówno zagraniczne, jak i polskie cukiernie, zjednując sobie tłumy fanów. Zanim jednak zaczniesz poszukiwania na mieście, wypróbuj ten prosty przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rollsy pistacjowe z budyniem i malinami
Jedni nazywają je rollsami, inni mówią na nie crox wheel. To tak naprawdę inna forma popularnych croissantów. Nadzienie ukryte jest tutaj w okrągłym ciasteczku, które dodatkowo polane jest czekoladą. To słodka rozpusta, na którą po prostu nie da się nie skusić.
Kruche, złociste "crox wheel" podbiły serca smakoszy na całym świecie, szczególnie w Nowym Jorku. Ich premiera w Lafayette Grand Café & Bakery wywołała prawdziwą furorę, a kolejki po te chrupiące koła z nadzieniem zdawały się nie mieć końca. Dziś bez problemu przygotujesz je w swojej własnej kuchni.
Składniki:
- 2 ciasta francuskie,
- 300 g puddingu waniliowego,
- 50 g kremu pistacjowego,
- 200 g malin,
- posiekane pistacje,
- 200 g czekolady mlecznej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blacie rozwiń ciasto francuskie i podziel je na długie pasy.
Krok 2. Połącz paski, tworząc jeden długi z każdego arkusza. Zawiń je w ślimaka i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Nałóż na ciasto okrągłą foremkę, która pozwoli zachować kształt wypieku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.
Krok 3. Do miski przełóż pudding waniliowy. Dodaj do niego krem lub pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj i przełóż do szprycy. Nożem natnij upieczone i przestudzone rollsy i wypełnij je przygotowaną masą.
Krok 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej część rollsa z nadzieniem.
Krok 5. Maliny rozgnieć i polej nimi przygotowane rollsy. Smacznego!