WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Świat oszalał na punkcie croissantów w okrągłej wersji. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze krem pistacjowy, waniliowy pudding oraz maliny, uzyskamy deser, którego pożądają miliony. A to wszystko bez wydawania fortuny w piekarni, bo przysmak inspirowany francuskimi wypiekami z łatwością przygotujesz w domu.

Rollsy z ciasta francuskiegoRollsy z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiące ciasto francuskie z pysznym nadzieniem i czekoladową polewą do deser, któremu po prostu nie da się oprzeć. Opanował zarówno zagraniczne, jak i polskie cukiernie, zjednując sobie tłumy fanów. Zanim jednak zaczniesz poszukiwania na mieście, wypróbuj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Rollsy pistacjowe z budyniem i malinami

Jedni nazywają je rollsami, inni mówią na nie crox wheel. To tak naprawdę inna forma popularnych croissantów. Nadzienie ukryte jest tutaj w okrągłym ciasteczku, które dodatkowo polane jest czekoladą. To słodka rozpusta, na którą po prostu nie da się nie skusić.

Kruche, złociste "crox wheel" podbiły serca smakoszy na całym świecie, szczególnie w Nowym Jorku. Ich premiera w Lafayette Grand Café & Bakery wywołała prawdziwą furorę, a kolejki po te chrupiące koła z nadzieniem zdawały się nie mieć końca. Dziś bez problemu przygotujesz je w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • 300 g puddingu waniliowego, 
  • 50 g kremu pistacjowego, 
  • 200 g malin, 
  • posiekane pistacje, 
  • 200 g czekolady mlecznej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń ciasto francuskie i podziel je na długie pasy.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie © Licencjodawca

Krok 2. Połącz paski, tworząc jeden długi z każdego arkusza. Zawiń je w ślimaka i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Nałóż na ciasto okrągłą foremkę, która pozwoli zachować kształt wypieku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Rollsy z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż pudding waniliowy. Dodaj do niego krem lub pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj i przełóż do szprycy. Nożem natnij upieczone i przestudzone rollsy i wypełnij je przygotowaną masą.

Nadziewanie ciasta francuskiego
Nadziewanie ciasta francuskiego © Pysznosci

Krok 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej część rollsa z nadzieniem.

Rollsy z czekoladą
Rollsy z czekoladą © Licencjodawca

Krok 5. Maliny rozgnieć i polej nimi przygotowane rollsy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze