PrzepisCiasto francuskieRollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Rollsy z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świat oszalał na punkcie croissantów w okrągłej wersji. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze krem pistacjowy, waniliowy pudding oraz maliny, uzyskamy deser, którego pożądają miliony. A to wszystko bez wydawania fortuny w piekarni, bo przysmak inspirowany francuskimi wypiekami z łatwością przygotujesz w domu.

Chrupiące ciasto francuskie z pysznym nadzieniem i czekoladową polewą do deser, któremu po prostu nie da się oprzeć. Opanował zarówno zagraniczne, jak i polskie cukiernie, zjednując sobie tłumy fanów. Zanim jednak zaczniesz poszukiwania na mieście, wypróbuj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy pistacjowe z budyniem i malinami

Jedni nazywają je rollsami, inni mówią na nie crox wheel. To tak naprawdę inna forma popularnych croissantów. Nadzienie ukryte jest tutaj w okrągłym ciasteczku, które dodatkowo polane jest czekoladą. To słodka rozpusta, na którą po prostu nie da się nie skusić.

Kruche, złociste "crox wheel" podbiły serca smakoszy na całym świecie, szczególnie w Nowym Jorku. Ich premiera w Lafayette Grand Café & Bakery wywołała prawdziwą furorę, a kolejki po te chrupiące koła z nadzieniem zdawały się nie mieć końca. Dziś bez problemu przygotujesz je w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • 300 g puddingu waniliowego, 
  • 50 g kremu pistacjowego, 
  • 200 g malin, 
  • posiekane pistacje, 
  • 200 g czekolady mlecznej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń ciasto francuskie i podziel je na długie pasy.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie© Licencjodawca

Krok 2. Połącz paski, tworząc jeden długi z każdego arkusza. Zawiń je w ślimaka i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Nałóż na ciasto okrągłą foremkę, która pozwoli zachować kształt wypieku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut.

Rollsy z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego© Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż pudding waniliowy. Dodaj do niego krem lub pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj i przełóż do szprycy. Nożem natnij upieczone i przestudzone rollsy i wypełnij je przygotowaną masą.

Nadziewanie ciasta francuskiego
Nadziewanie ciasta francuskiego© Pysznosci

Krok 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej część rollsa z nadzieniem.

Rollsy z czekoladą
Rollsy z czekoladą© Licencjodawca

Krok 5. Maliny rozgnieć i polej nimi przygotowane rollsy. Smacznego!

Rollsy pistacjowe
Rollsy pistacjowe© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także