Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Rurki z kremem śmietankowym to klasyk w tradycyjnych cukierniach, które działają od lat na polskim rynku. Świetnie sprawdzą się na przyjęcia, spotkania rodzinne czy po prostu słodkie podwieczorki. Są tak smaczne, że nie sposób odmówić dokładki.

Rurki z krememRurki z kremem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche rurki z kremem śmietankowym to smak mojego dzieciństwa. Piekła je moja ciocia, a ja kupowałam je czasem podczas rodzinnych wyjść do cukierni. Uwielbiam ich smak do dziś i chętnie wracam do nich w moim domu. Ten przepis wychodzi za każdym razem - krąży od lat w mojej rodzinie, a znajomi po każdym spróbowaniu rurek proszą o recepturę.

Rurki z kremem - sprawdzony przepis

Pyszne, chrupiące rurki z delikatnym kremem śmietankowym to prosty sposób, by zachwycić gości na każdej imprezie, zwłaszcza urodzinowej. Ten przepis to must have dla miłośników słodkości

Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Nie znam osoby, która poprzestała na jednej, więc warto przygotować solidną porcję na rodzinne spotkania. Zamiast kremu ze śmietanki i mascarpone sprawdzi się również krem budyniowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • cukier do posypania.

Krem: 

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 g mascarpone, 
  • 6 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatam ciasto, dodając w międzyczasie również jogurt grecki. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i kroję je na długie paski. Każdy z pasków nawijam na foremkę do rurek.

Kruche rurki
Kruche rurki © Pyszności

Krok 3. Foremki z ciastem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15 minut.

Rurki
Rurki © Pyszności

Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec po łyżce mascarpone. Przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam przestudzone rurki.

Rurki z kremem
Rurki z kremem © Pyszności

Krok 5. Gotowe rurki przekładam na duży talerz i serwuję moim gościom. Smacznego!

Rurki z kremem śmietankowym
Rurki z kremem śmietankowym © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża