Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej
Rurki z kremem śmietankowym to klasyk w tradycyjnych cukierniach, które działają od lat na polskim rynku. Świetnie sprawdzą się na przyjęcia, spotkania rodzinne czy po prostu słodkie podwieczorki. Są tak smaczne, że nie sposób odmówić dokładki.
15.08.2024 06:55
Kruche rurki z kremem śmietankowym to smak mojego dzieciństwa. Piekła je moja ciocia, a ja kupowałam je czasem podczas rodzinnych wyjść do cukierni. Uwielbiam ich smak do dziś i chętnie wracam do nich w moim domu. Ten przepis wychodzi za każdym razem - krąży od lat w mojej rodzinie, a znajomi po każdym spróbowaniu rurek proszą o recepturę.
Rurki z kremem - sprawdzony przepis
Pyszne, chrupiące rurki z delikatnym kremem śmietankowym to prosty sposób, by zachwycić gości na każdej imprezie, zwłaszcza urodzinowej. Ten przepis to must have dla miłośników słodkości
Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Nie znam osoby, która poprzestała na jednej, więc warto przygotować solidną porcję na rodzinne spotkania. Zamiast kremu ze śmietanki i mascarpone sprawdzi się również krem budyniowy.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 200 g jogurtu greckiego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- cukier do posypania.
Krem:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 300 g mascarpone,
- 6 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatam ciasto, dodając w międzyczasie również jogurt grecki. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i kroję je na długie paski. Każdy z pasków nawijam na foremkę do rurek.
Krok 3. Foremki z ciastem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15 minut.
Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec po łyżce mascarpone. Przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam przestudzone rurki.
Krok 5. Gotowe rurki przekładam na duży talerz i serwuję moim gościom. Smacznego!