Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Rurki z kremem śmietankowym to klasyk w tradycyjnych cukierniach, które działają od lat na polskim rynku. Świetnie sprawdzą się na przyjęcia, spotkania rodzinne czy po prostu słodkie podwieczorki. Są tak smaczne, że nie sposób odmówić dokładki.

Rurki z krememRurki z kremem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche rurki z kremem śmietankowym to smak mojego dzieciństwa. Piekła je moja ciocia, a ja kupowałam je czasem podczas rodzinnych wyjść do cukierni. Uwielbiam ich smak do dziś i chętnie wracam do nich w moim domu. Ten przepis wychodzi za każdym razem - krąży od lat w mojej rodzinie, a znajomi po każdym spróbowaniu rurek proszą o recepturę.

Rurki z kremem - sprawdzony przepis

Pyszne, chrupiące rurki z delikatnym kremem śmietankowym to prosty sposób, by zachwycić gości na każdej imprezie, zwłaszcza urodzinowej. Ten przepis to must have dla miłośników słodkości

Kiedy pojawiają się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Nie znam osoby, która poprzestała na jednej, więc warto przygotować solidną porcję na rodzinne spotkania. Zamiast kremu ze śmietanki i mascarpone sprawdzi się również krem budyniowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • cukier do posypania.

Krem: 

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 g mascarpone, 
  • 6 łyżek cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatam ciasto, dodając w międzyczasie również jogurt grecki. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i kroję je na długie paski. Każdy z pasków nawijam na foremkę do rurek.

Kruche rurki
Kruche rurki © Pyszności

Krok 3. Foremki z ciastem układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15 minut.

Rurki
Rurki © Pyszności

Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem, dodając na koniec po łyżce mascarpone. Przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam przestudzone rurki.

Rurki z kremem
Rurki z kremem © Pyszności

Krok 5. Gotowe rurki przekładam na duży talerz i serwuję moim gościom. Smacznego!

Rurki z kremem śmietankowym
Rurki z kremem śmietankowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇