Budyniowe kwiatuszki przygotujesz w mgnieniu oka. Cieszą zarówno wzrok, jak i podniebienie

Błyskawiczne ciasteczka z budyniem i owocami to przepis na małe co nieco, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.

Budyniowe kwiatuszki- PysznościBudyniowe kwiatuszki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Proste babeczki z kruchego ciasta to przepis na błyskawiczne deser. Ich wnętrze wypełniam budyniem śmietankowym oraz czekoladowym i dekoruję owocami. Robi się je błyskawicznie, a są tak smaczne, że znikają jeszcze szybciej. W przepisie wykorzystuję tylko proste i łatwo dostępne składniki, dzięki czemu nie trzeba jechać specjalnie na zakupy do dużego supermarketu. Idealnie sprawdzą się, gdy najdzie nas wieczorem ochota na coś słodkiego i prostego. Pięknie prezentują się na stole, więc śmiało możesz wykorzystać ten przepis również na specjalne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Budyniowe kwiatuszki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 130 g masła - roztopionego,
  • 50 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 500 ml mleka,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Roztopione i przestudzone masło przekładam do miski. Dodaję do niego cukier, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dosypuję makę pszenną i  mieszam.

Ciasto na ciasteczka- Pyszności
Ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i wyrabiam. Rozwałkowuję, wycinam kwiatki foremkę do ciasteczek i układam na odwróconych foremkach do babeczek, tworząc kwiatuszkowe miseczki. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiam, aby wystygły.

Kwiatuszki- Pyszności
Kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Budyń waniliowy przesypuję do miseczki i mieszam z 50 ml mleka. Pozostałe 450 ml wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaję rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby masa nie przywarła. W taki sam sposób przygotowuję także budyń czekoladowy. Odstawiam do przestygnięcia.

Budyń czekoladowy- Pyszności
Budyń czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowymi budyniami wypełniam przygotowane kwiatuszkowe miseczki. Część napełniam budyniem waniliowym lub śmietankowym, część budyniem czekoladowym, a część robię z dwoma smakami, pół na pół. Całość dekoruję ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj borówki, jeżyny oraz maliny. Dorzucam również listki świeżej mięty. Smacznego!

Budyniowe kwiatuszki- Pyszności
Budyniowe kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯