Budyniowe kwiatuszki przygotujesz w mgnieniu oka. Cieszą zarówno wzrok, jak i podniebienie

Błyskawiczne ciasteczka z budyniem i owocami to przepis na małe co nieco, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.

Budyniowe kwiatuszki- PysznościBudyniowe kwiatuszki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Proste babeczki z kruchego ciasta to przepis na błyskawiczne deser. Ich wnętrze wypełniam budyniem śmietankowym oraz czekoladowym i dekoruję owocami. Robi się je błyskawicznie, a są tak smaczne, że znikają jeszcze szybciej. W przepisie wykorzystuję tylko proste i łatwo dostępne składniki, dzięki czemu nie trzeba jechać specjalnie na zakupy do dużego supermarketu. Idealnie sprawdzą się, gdy najdzie nas wieczorem ochota na coś słodkiego i prostego. Pięknie prezentują się na stole, więc śmiało możesz wykorzystać ten przepis również na specjalne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Budyniowe kwiatuszki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 130 g masła - roztopionego,
  • 50 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 500 ml mleka,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Roztopione i przestudzone masło przekładam do miski. Dodaję do niego cukier, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dosypuję makę pszenną i  mieszam.

Ciasto na ciasteczka- Pyszności
Ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i wyrabiam. Rozwałkowuję, wycinam kwiatki foremkę do ciasteczek i układam na odwróconych foremkach do babeczek, tworząc kwiatuszkowe miseczki. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiam, aby wystygły.

Kwiatuszki- Pyszności
Kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Budyń waniliowy przesypuję do miseczki i mieszam z 50 ml mleka. Pozostałe 450 ml wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaję rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby masa nie przywarła. W taki sam sposób przygotowuję także budyń czekoladowy. Odstawiam do przestygnięcia.

Budyń czekoladowy- Pyszności
Budyń czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowymi budyniami wypełniam przygotowane kwiatuszkowe miseczki. Część napełniam budyniem waniliowym lub śmietankowym, część budyniem czekoladowym, a część robię z dwoma smakami, pół na pół. Całość dekoruję ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj borówki, jeżyny oraz maliny. Dorzucam również listki świeżej mięty. Smacznego!

Budyniowe kwiatuszki- Pyszności
Budyniowe kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀