Budyniowe kwiatuszki przygotujesz w mgnieniu oka. Cieszą zarówno wzrok, jak i podniebienie
Błyskawiczne ciasteczka z budyniem i owocami to przepis na małe co nieco, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.
29.09.2023 13:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste babeczki z kruchego ciasta to przepis na błyskawiczne deser. Ich wnętrze wypełniam budyniem śmietankowym oraz czekoladowym i dekoruję owocami. Robi się je błyskawicznie, a są tak smaczne, że znikają jeszcze szybciej. W przepisie wykorzystuję tylko proste i łatwo dostępne składniki, dzięki czemu nie trzeba jechać specjalnie na zakupy do dużego supermarketu. Idealnie sprawdzą się, gdy najdzie nas wieczorem ochota na coś słodkiego i prostego. Pięknie prezentują się na stole, więc śmiało możesz wykorzystać ten przepis również na specjalne okazje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Budyniowe kwiatuszki
Składniki:
- 1 jajko,
- 130 g masła - roztopionego,
- 50 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 1 budyń czekoladowy,
- 500 ml mleka,
- ulubione owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Roztopione i przestudzone masło przekładam do miski. Dodaję do niego cukier, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dosypuję makę pszenną i mieszam.
Krok 2: Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i wyrabiam. Rozwałkowuję, wycinam kwiatki foremkę do ciasteczek i układam na odwróconych foremkach do babeczek, tworząc kwiatuszkowe miseczki. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiam, aby wystygły.
Krok 3: Budyń waniliowy przesypuję do miseczki i mieszam z 50 ml mleka. Pozostałe 450 ml wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaję rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby masa nie przywarła. W taki sam sposób przygotowuję także budyń czekoladowy. Odstawiam do przestygnięcia.
Krok 4: Gotowymi budyniami wypełniam przygotowane kwiatuszkowe miseczki. Część napełniam budyniem waniliowym lub śmietankowym, część budyniem czekoladowym, a część robię z dwoma smakami, pół na pół. Całość dekoruję ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj borówki, jeżyny oraz maliny. Dorzucam również listki świeżej mięty. Smacznego!