Budyniowe kwiatuszki przygotujesz w mgnieniu oka. Cieszą zarówno wzrok, jak i podniebienie

Błyskawiczne ciasteczka z budyniem i owocami to przepis na małe co nieco, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil.

Budyniowe kwiatuszki- PysznościBudyniowe kwiatuszki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Proste babeczki z kruchego ciasta to przepis na błyskawiczne deser. Ich wnętrze wypełniam budyniem śmietankowym oraz czekoladowym i dekoruję owocami. Robi się je błyskawicznie, a są tak smaczne, że znikają jeszcze szybciej. W przepisie wykorzystuję tylko proste i łatwo dostępne składniki, dzięki czemu nie trzeba jechać specjalnie na zakupy do dużego supermarketu. Idealnie sprawdzą się, gdy najdzie nas wieczorem ochota na coś słodkiego i prostego. Pięknie prezentują się na stole, więc śmiało możesz wykorzystać ten przepis również na specjalne okazje.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Budyniowe kwiatuszki

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 130 g masła - roztopionego,
  • 50 g cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500 ml mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 500 ml mleka,
  • ulubione owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Roztopione i przestudzone masło przekładam do miski. Dodaję do niego cukier, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie dosypuję makę pszenną i  mieszam.

Ciasto na ciasteczka- Pyszności
Ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Ciasto przekładam na blat podsypany mąką i wyrabiam. Rozwałkowuję, wycinam kwiatki foremkę do ciasteczek i układam na odwróconych foremkach do babeczek, tworząc kwiatuszkowe miseczki. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiam, aby wystygły.

Kwiatuszki- Pyszności
Kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Budyń waniliowy przesypuję do miseczki i mieszam z 50 ml mleka. Pozostałe 450 ml wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaję rozpuszczony proszek budyniowy i podgrzewam, aż budyń zgęstnieje. Cały czas mieszam, aby masa nie przywarła. W taki sam sposób przygotowuję także budyń czekoladowy. Odstawiam do przestygnięcia.

Budyń czekoladowy- Pyszności
Budyń czekoladowy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowymi budyniami wypełniam przygotowane kwiatuszkowe miseczki. Część napełniam budyniem waniliowym lub śmietankowym, część budyniem czekoladowym, a część robię z dwoma smakami, pół na pół. Całość dekoruję ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj borówki, jeżyny oraz maliny. Dorzucam również listki świeżej mięty. Smacznego!

Budyniowe kwiatuszki- Pyszności
Budyniowe kwiatuszki- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat