Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret?

Czerwony, widoczny z daleka szyld to pierwszy znak rozpoznawczy tego miejsca. Drugi, to hasło "rurki z prawdziwą bitą śmietaną", które w 100 proc. pokrywa się z rzeczywistością. Trzeci zaś, to regularnie długie kolejki, bo słynne rurki z Wolskiej cieszą się nieustającym zainteresowaniem. Z kamerą odwiedziliśmy ten niepozorny punkt cukierniczy i... na jednej rurce do degustacji nie mogliśmy skończyć.

Rurki na WolskiejRurki na Wolskiej - Facebook
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Kultowy adres na mapie Warszawy

Początki zakładu cukierniczego z warszawskiej Woli sięgają czasów PRL-u. W 1984 roku ówczesny właściciel rozpoczął produkcję prostych w składzie słodyczy, które łączyły w sobie kruchość wafelka i puszystość świeżo ubitej słodkiej śmietanki. Niedługo potem w szeregi zespołu weszła pani Ewa i została tam przez 36 lat.

Dziś jest współwłaścicielką i biznes prowadzi razem z mężem. Na zapleczu od momentu otwarcia wyrabiane są rurki, które od razu przy kasie są nadziewane słodkim kremem, pakowane w papier, elegancko zabezpieczone sznureczkiem i sprzedawane małym i dużym fanom rurek. A tych nie brakuje!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Regularne tłumy, rurki sprzedawane do ostatniego okruszka

W 2023 roku przyszłość "rurek" nie była jednak tak różowa. Biznes był zagrożony, ale z pomocą przyszedł jeden z najbardziej zasięgowych kulinarnych influencerów. Książulo nie tylko w praktyce podzielił się rurkami z obcymi osobami, które mijały to miejsce na ulicy, ale przede wszystkim swoimi filmikami rozpropagował adres, do którego już od długich miesięcy regularnie, siedem dni w tygodniu, ustawia się spora kolejka. W najbardziej oblegane dni nierzadko można się spóźnić, żeby kupić taką liczbę rurek, na jaką mamy ochotę. Kto odwiedza najczęściej to miejsce?

Mnóstwo dzieciaków, którym smakuje i które wracają. I starsi, z sentymentu, którym się łezka w oku kręci, że kiedyś przyprowadził ich tu tata, a teraz są z własnym synem - opowiada w rozmowie z WP pani Ewa.

Niezmienna receptura za 5,50 zł

Krucha rumiana rurka i śmietana najwyższej jakości ubijana na miejscu. Kluczowy moment nadziewania odbywa się tuż przed zapakowaniem i zakupem. Ten cały proces nie jest tu bez znaczenia, jak i dobór produktów. Oba składniki są naprawdę najwyższej jakości, co potwierdzają również klienci odbierający swoje zamówienia. Nic więc dziwnego, że pojawiają się pytania o to, czy jest możliwość przygotowania rurek dla innych kawiarni i cukierni.

Musieliśmy odmówić, dlatego że był i jest to towar jeszcze limitowany, który chcemy mieć u siebie w swoim lokalu. To nas wyróżnia, i powiem nieskromnie, nie chcemy się tym dzielić. Zapraszamy tu do nas. Jesteśmy bardzo zżyci z tym miejscem - wyjaśnia pani Ewa.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇