PrzepisSłodkościDługo musiałem prosić siostrę o przepis. Robi najlepsze rurki z kremem, a jej trik okazał się banalny

Długo musiałem prosić siostrę o przepis. Robi najlepsze rurki z kremem, a jej trik okazał się banalny

Najlepsze rurki z kremem. Ich smaku się nie zapomina
Najlepsze rurki z kremem. Ich smaku się nie zapomina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Margo

13.05.2024 09:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten przepis przyda ci się na lato jak nic innego. Rurki z kremem przygotowane według tej instrukcji to naprawdę zupełnie nowy wymiar tego smakołyku. A receptura? Prosiłem o nią, przekonywałem, przekupywałem... i w końcu dostałem, co chciałem. Dzisiaj przekazuję ten przepis tobie!

Rurki z kremem wydają się słodyczem dość prostym w swojej naturze. Na tyle prostym, że mało kto decyduje się przyrządzić je samemu w domu. Warto jednak to zrobić, bo dopiero wtedy odkrywamy prawdziwą naturę tej słodkości. Okazuje się, że rurki z kremem rzeczywiście mogą być albo przeciętne, albo wybitne. Takie, których smaku nie zapomnimy na długo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W mojej rodzinie to zawsze siostra przyrządzała najlepsze rurki z kremem. Jaki był jej sekret? W czym tkwiła tajemnica tego, że te rurki, a rurki kupne to jakby dwa zupełnie inne produkty, mające ze sobą niewiele wspólnego? Cóż, pierwsza sprawa to zapewne autosugestia, bo ten smak od zawsze kojarzył mi się dobrze. Druga, to zastosowanie kruchego ciasta metodą 3:2:1. Przeczytaj przepis i sam zobacz, jak się to wciela w życie.

Rurki z kremem w kruchym cieście

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Rurki z kremem. Tajemnica smaku to kruche ciasto
Rurki z kremem. Tajemnica smaku to kruche ciasto© Pexels | Klaus Nielsen

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej. Zimne masło posiekaj. Połącz te dwa składniki, dodaj jeszcze śmietanę, szczyptę soli i cukier puder. Całość zagnieć, a z powstałej masy uformuj kulę. Zabezpiecz ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Czas na krem. Podczas przekazywania mi przepisu, siostra zaznaczyła, że to bardzo ważne, żeby przyrządzać go w schłodzonym naczyniu.
  3. Zacznij od ubicia śmietanki i dodania do niej ekstraktu waniliowego. Teraz stopniowo dodawaj do niej cukier, a następnie, tą samą metodą, serek mascarpone. Gotowy krem wstaw do lodówki.
  4. Masę wyjmij i podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na 1,5 milimetrowe placki, a z nich wykrój paski szerokie na 2 cm.
  5. Foremki do rurek z kremem nasmaruj masłem. Zawiń paski wokół, w ten sposób, by brzegi na siebie nachodziły. Piecz 20 minut w 190 stopniach.
  6. Gdy rurki stracą temperaturę, wyjmij foremki z wnętrza. Zamiast nich umieść tam krem z mascarpone. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także