Długo musiałem prosić siostrę o przepis. Robi najlepsze rurki z kremem, a jej trik okazał się banalny

Ten przepis przyda ci się na lato jak nic innego. Rurki z kremem przygotowane według tej instrukcji to naprawdę zupełnie nowy wymiar tego smakołyku. A receptura? Prosiłem o nią, przekonywałem, przekupywałem... i w końcu dostałem, co chciałem. Dzisiaj przekazuję ten przepis tobie!

Najlepsze rurki z kremem. Ich smaku się nie zapominaNajlepsze rurki z kremem. Ich smaku się nie zapomina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Margo

Rurki z kremem wydają się słodyczem dość prostym w swojej naturze. Na tyle prostym, że mało kto decyduje się przyrządzić je samemu w domu. Warto jednak to zrobić, bo dopiero wtedy odkrywamy prawdziwą naturę tej słodkości. Okazuje się, że rurki z kremem rzeczywiście mogą być albo przeciętne, albo wybitne. Takie, których smaku nie zapomnimy na długo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

W mojej rodzinie to zawsze siostra przyrządzała najlepsze rurki z kremem. Jaki był jej sekret? W czym tkwiła tajemnica tego, że te rurki, a rurki kupne to jakby dwa zupełnie inne produkty, mające ze sobą niewiele wspólnego? Cóż, pierwsza sprawa to zapewne autosugestia, bo ten smak od zawsze kojarzył mi się dobrze. Druga, to zastosowanie kruchego ciasta metodą 3:2:1. Przeczytaj przepis i sam zobacz, jak się to wciela w życie.

Rurki z kremem w kruchym cieście

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Rurki z kremem. Tajemnica smaku to kruche ciasto
Rurki z kremem. Tajemnica smaku to kruche ciasto © Pexels | Klaus Nielsen

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej. Zimne masło posiekaj. Połącz te dwa składniki, dodaj jeszcze śmietanę, szczyptę soli i cukier puder. Całość zagnieć, a z powstałej masy uformuj kulę. Zabezpiecz ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Czas na krem. Podczas przekazywania mi przepisu, siostra zaznaczyła, że to bardzo ważne, żeby przyrządzać go w schłodzonym naczyniu.
  3. Zacznij od ubicia śmietanki i dodania do niej ekstraktu waniliowego. Teraz stopniowo dodawaj do niej cukier, a następnie, tą samą metodą, serek mascarpone. Gotowy krem wstaw do lodówki.
  4. Masę wyjmij i podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na 1,5 milimetrowe placki, a z nich wykrój paski szerokie na 2 cm.
  5. Foremki do rurek z kremem nasmaruj masłem. Zawiń paski wokół, w ten sposób, by brzegi na siebie nachodziły. Piecz 20 minut w 190 stopniach.
  6. Gdy rurki stracą temperaturę, wyjmij foremki z wnętrza. Zamiast nich umieść tam krem z mascarpone. Najwygodniej będzie zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża