Zamiast piec, gotuję w garnku. Sernik tak dobry, że przepis rozsyłam wszystkim znajomym

Sernik z garnka, zwany też sernikiem gotowanym, to pyszna alternatywa dla klasycznych serników na zimno. Kremowa masa z twarogu i budyniu, galaretka z owocami i herbatnikowy spód to połączenie, któremu nie oprze się żaden miłośnik słodkości.

Sernik gotowanySernik gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sernik gotowany to wyjątkowo delikatny i kremowy deser, który nie wymaga pieczenia. Nie przypomina jednak klasycznych serników na zimno. Jego aksamitna konsystencja i intensywny smak to zasługa połączenia twarogu, jajek, cukru i innych składników, które pod wpływem gotowania tworzą jednolitą masę, nieco przypominającą serowy budyń. To ciasto idealne na urodzinowe przyjęcie, rodzinne spotkanie, czy wizytę znajomych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sernik z garnka

Jeśli obawiasz się opadających serników i zakalców, to ten przepis zdecydowanie powinien na stałe wskoczyć do twojego deserowego repertuaru. Całość przygotujesz w garnku bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu sprawdzą się tutaj herbatniki. Jest prosto i smacznie. Sernik bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie, ale zaplanuj to dzień przed imprezą, bo musi dobrze się schłodzić.

Sernik na zimno - Pyszności
Sernik na zimno - Pyszności © Adobe Stock

Jeśli nie przepadasz za galaretką na sernikach, możesz zastąpić ją czekoladową lub karmelową polewą. Polecam wtedy dodatkowo posypać całość posiekanymi orzeszkami. Niebo w gębie!

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 5 jaj,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 300 g herbatników,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 ml gorącej wody,
  • mrożone owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku, dodając do niego ekstrakt waniliowy.
  2. Gdy będzie płynne, wsyp cukier i wymieszaj.
  3. Następnie dodaj twaróg sernikowy oraz jajka i dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość. Masa powinna być jednolita i gładka.
  4. Do mleka dodaj proszki budyniowe, wymieszaj i wlej do garnka.
  5. Gotuj całość, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło.
  6. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Rozprowadź połowę masy serowej i przykryj herbatnikami.
  7. Wyłóż resztę serowej masy i trzecią już warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  8. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dodaj mrożone owoce.
  9. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylej ją na sernik.
  10. Chłódź całość do stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc.

Pyszny sernik gotowany jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza