Zamiast piec, gotuję w garnku. Sernik tak dobry, że przepis rozsyłam wszystkim znajomym
Sernik z garnka, zwany też sernikiem gotowanym, to pyszna alternatywa dla klasycznych serników na zimno. Kremowa masa z twarogu i budyniu, galaretka z owocami i herbatnikowy spód to połączenie, któremu nie oprze się żaden miłośnik słodkości.
25.09.2024 13:57
Sernik gotowany to wyjątkowo delikatny i kremowy deser, który nie wymaga pieczenia. Nie przypomina jednak klasycznych serników na zimno. Jego aksamitna konsystencja i intensywny smak to zasługa połączenia twarogu, jajek, cukru i innych składników, które pod wpływem gotowania tworzą jednolitą masę, nieco przypominającą serowy budyń. To ciasto idealne na urodzinowe przyjęcie, rodzinne spotkanie, czy wizytę znajomych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z garnka
Jeśli obawiasz się opadających serników i zakalców, to ten przepis zdecydowanie powinien na stałe wskoczyć do twojego deserowego repertuaru. Całość przygotujesz w garnku bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu sprawdzą się tutaj herbatniki. Jest prosto i smacznie. Sernik bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie, ale zaplanuj to dzień przed imprezą, bo musi dobrze się schłodzić.
Jeśli nie przepadasz za galaretką na sernikach, możesz zastąpić ją czekoladową lub karmelową polewą. Polecam wtedy dodatkowo posypać całość posiekanymi orzeszkami. Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- ekstrakt waniliowy,
- 5 jaj,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 10 łyżek mleka,
- 300 g herbatników,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 500 ml gorącej wody,
- mrożone owoce.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku, dodając do niego ekstrakt waniliowy.
- Gdy będzie płynne, wsyp cukier i wymieszaj.
- Następnie dodaj twaróg sernikowy oraz jajka i dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość. Masa powinna być jednolita i gładka.
- Do mleka dodaj proszki budyniowe, wymieszaj i wlej do garnka.
- Gotuj całość, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło.
- Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Rozprowadź połowę masy serowej i przykryj herbatnikami.
- Wyłóż resztę serowej masy i trzecią już warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dodaj mrożone owoce.
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylej ją na sernik.
- Chłódź całość do stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc.
Pyszny sernik gotowany jest już gotowy. Smacznego!