Zamiast piec, gotuję w garnku. Sernik tak dobry, że przepis rozsyłam wszystkim znajomym

Sernik z garnka, zwany też sernikiem gotowanym, to pyszna alternatywa dla klasycznych serników na zimno. Kremowa masa z twarogu i budyniu, galaretka z owocami i herbatnikowy spód to połączenie, któremu nie oprze się żaden miłośnik słodkości.

Sernik gotowanySernik gotowany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sernik gotowany to wyjątkowo delikatny i kremowy deser, który nie wymaga pieczenia. Nie przypomina jednak klasycznych serników na zimno. Jego aksamitna konsystencja i intensywny smak to zasługa połączenia twarogu, jajek, cukru i innych składników, które pod wpływem gotowania tworzą jednolitą masę, nieco przypominającą serowy budyń. To ciasto idealne na urodzinowe przyjęcie, rodzinne spotkanie, czy wizytę znajomych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Sernik z garnka

Jeśli obawiasz się opadających serników i zakalców, to ten przepis zdecydowanie powinien na stałe wskoczyć do twojego deserowego repertuaru. Całość przygotujesz w garnku bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu sprawdzą się tutaj herbatniki. Jest prosto i smacznie. Sernik bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie, ale zaplanuj to dzień przed imprezą, bo musi dobrze się schłodzić.

Sernik na zimno - Pyszności
Sernik na zimno - Pyszności © Adobe Stock

Jeśli nie przepadasz za galaretką na sernikach, możesz zastąpić ją czekoladową lub karmelową polewą. Polecam wtedy dodatkowo posypać całość posiekanymi orzeszkami. Niebo w gębie!

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 5 jaj,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 10 łyżek mleka,
  • 300 g herbatników,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 ml gorącej wody,
  • mrożone owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku, dodając do niego ekstrakt waniliowy.
  2. Gdy będzie płynne, wsyp cukier i wymieszaj.
  3. Następnie dodaj twaróg sernikowy oraz jajka i dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość. Masa powinna być jednolita i gładka.
  4. Do mleka dodaj proszki budyniowe, wymieszaj i wlej do garnka.
  5. Gotuj całość, aż masa zgęstnieje. Pamiętaj o mieszaniu, by nic się nie przypaliło.
  6. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia i ułóż warstwę herbatników. Rozprowadź połowę masy serowej i przykryj herbatnikami.
  7. Wyłóż resztę serowej masy i trzecią już warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  8. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dodaj mrożone owoce.
  9. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylej ją na sernik.
  10. Chłódź całość do stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc.

Pyszny sernik gotowany jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem