Kręcę masę na sernik i wylewam do blaszki. Nie tracę czasu na spód ciasta

Sernik bez spodu to doskonały wybór dla miłośników lekkich i puszystych wypieków. Brak spodu sprawia, że sernik jest mniej kaloryczny i prostszy w przygotowaniu, a jego delikatna masa serowa zadowoli każde podniebienie. Oto przepis na sernik bez spodu, który zachwyci twoich bliskich swoją konsystencją i smakiem.

Sernik bez spoduSernik bez spodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IRYNA TATSKOVA

Sekret smaku to dobry rodzaj sera. W tym przypadku powinien być zwarty, aby po upieczeniu tworzył idealną konsystencję. Najlepszy będzie mielony własnoręcznie ser. Nie polecam do tego przepisu tzw. sera z wiaderka.

Przepis na sernik bez spodu

Twaróg najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Dwu- lub trzykrotne mielenie pozwoli uzyskać kremową masę, która smakowicie połączy się z jajkami i masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • skórka z cytryny (otarta z 1 cytryny),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie masy serowej: oddziel białka od żółtek, w dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodaj roztopione masło, ser twarogowy, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny.
  2. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą, w osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, używając szpatułki, aby nie stracić puszystości.
  3. Pieczenie: rozgrzej piekarnik do 160°C, przełóż masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piecz przez około 60-70 minut, aż sernik będzie złocisty i ścięty.
  4. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik folią aluminiową, po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Sernik bez spodu jest niezwykle lekki i delikatny, a jego przygotowanie jest prostsze niż w przypadku tradycyjnych serników. Brak spodu sprawia, że sernik jest mniej kaloryczny i można go przygotować szybciej, co jest idealne dla osób, które cenią sobie czas i nieco zdrowsze alternatywy swoich ulubionych deserów.

Porady i wskazówki:

  • Wybór sera: najlepiej używać sera twarogowego trzykrotnie mielonego, który zapewni idealnie gładką konsystencję. Ostatecznie możesz również użyć serka homogenizowanego.
  • Pieczony w kąpieli wodnej: aby sernik nie popękał, możesz piec go w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić formę z sernikiem w większej formie wypełnionej gorącą wodą.
  • Przechowywanie: sernik najlepiej przechowywać w lodówce, aby zachował swoją świeżość i puszystość. Przed podaniem można go wyjąć na kilkanaście minut, aby osiągnął temperaturę pokojową.
  • Dodatki: sernik można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, czy polewa czekoladowa, aby wzbogacić jego smak.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu