Kręcę masę na sernik i wylewam do blaszki. Nie tracę czasu na spód ciasta

Sernik bez spodu to doskonały wybór dla miłośników lekkich i puszystych wypieków. Brak spodu sprawia, że sernik jest mniej kaloryczny i prostszy w przygotowaniu, a jego delikatna masa serowa zadowoli każde podniebienie. Oto przepis na sernik bez spodu, który zachwyci twoich bliskich swoją konsystencją i smakiem.

Sernik bez spoduSernik bez spodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IRYNA TATSKOVA

Sekret smaku to dobry rodzaj sera. W tym przypadku powinien być zwarty, aby po upieczeniu tworzył idealną konsystencję. Najlepszy będzie mielony własnoręcznie ser. Nie polecam do tego przepisu tzw. sera z wiaderka.

Przepis na sernik bez spodu

Twaróg najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Dwu- lub trzykrotne mielenie pozwoli uzyskać kremową masę, która smakowicie połączy się z jajkami i masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • skórka z cytryny (otarta z 1 cytryny),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie masy serowej: oddziel białka od żółtek, w dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodaj roztopione masło, ser twarogowy, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny.
  2. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą, w osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, używając szpatułki, aby nie stracić puszystości.
  3. Pieczenie: rozgrzej piekarnik do 160°C, przełóż masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia formy, piecz przez około 60-70 minut, aż sernik będzie złocisty i ścięty.
  4. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik folią aluminiową, po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Sernik bez spodu jest niezwykle lekki i delikatny, a jego przygotowanie jest prostsze niż w przypadku tradycyjnych serników. Brak spodu sprawia, że sernik jest mniej kaloryczny i można go przygotować szybciej, co jest idealne dla osób, które cenią sobie czas i nieco zdrowsze alternatywy swoich ulubionych deserów.

Porady i wskazówki:

  • Wybór sera: najlepiej używać sera twarogowego trzykrotnie mielonego, który zapewni idealnie gładką konsystencję. Ostatecznie możesz również użyć serka homogenizowanego.
  • Pieczony w kąpieli wodnej: aby sernik nie popękał, możesz piec go w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić formę z sernikiem w większej formie wypełnionej gorącą wodą.
  • Przechowywanie: sernik najlepiej przechowywać w lodówce, aby zachował swoją świeżość i puszystość. Przed podaniem można go wyjąć na kilkanaście minut, aby osiągnął temperaturę pokojową.
  • Dodatki: sernik można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, czy polewa czekoladowa, aby wzbogacić jego smak.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione