Smaczny, ale czy zdrowy? Jak wybrać dobry serek homogenizowany?

Puszysty serek homogenizowany to dla wielu smak dzieciństwa. To idealny dodatek do naleśników, ale też dobra baza śniadania, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za twarogiem. Chcąc jednak cieszyć się wartościami serka homogenizowanego, należy zadbać o jeden szczegół.

Czy serek homogenizowany jest zdrowy?Czy serek homogenizowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Serek homogenizowany jest rodzajem sera twarogowego, który został poddany procesowi homogenizacji. Homogenizacja to technika, która polega na bardzo dokładnym rozdrabnianiu i miksowaniu produktu, często z dodatkiem niewielkiej ilości serwatki. Dzięki temu powstaje produkt o gładkiej, jednolitej strukturze. Konsystencja serka homogenizowanego przypomina kremową masę, która może być bardziej gęsta lub płynna, w zależności od zawartości tłuszczu. Ten rodzaj sera jest szczególnie polecany dla osób, które nie przepadają za konsumpcją sera twarogowego w innej formie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jak kupić dobry serek homogenizowany?

Głównie chodzi o skład produktu. Najlepiej jest sięgać po serek homogenizowany naturalny - nie jest on tak szeroko dostępny jak smakowe, ale to najzdrowsza opcja. Ponadto taki serek można "doprawić" samodzielnie, dodając laskę wanilii czy własnoręcznie przygotowany owocowy mus. Tak przygotowany deser - świeży pełny witamin i białka - to z pewnością dobry wybór.

Serki homogenizowane w wariancie smakowym najczęściej zawierają owocowe i inne aromaty (np. czekoladowe), ponadto są bogate w zupełnie zbędny cukier. To jednak nie koniec listy, ponieważ serki homogenizowane inne niż naturalne nierzadko zawierają też zagęszczacze, tj. skrobia modyfikowana, pektyny, guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego (czyli guma karobowa), alginianu sodu, żelatyna.

Czy serek homogenizowany jest zdrowy?

Serek homogenizowany naturalny to nie tylko smaczny, ale także zdrowy produkt. Jest on źródłem lekkostrawnego białka mlecznego, którego zawiera nawet 2-3 razy więcej niż mleko. Ponadto jest bogaty w łatwo przyswajalny wapń. Serek homogenizowany bez dodatków smakowych to produkt o niższej zawartości węglowodanów niż mleko, ponieważ większość laktozy przechodzi do serwatki. Zawartość tłuszczu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zależna jest od tego, czy homogenizacji poddano twaróg chudy, czy tłusty i może się wahać od zera do 10-11 proc. w serku pełnotłustym. Wszystko to sprawia, że naturalny serek homogenizowany to bardzo wartościowy element diety.

Serki homogenizowane naturalne to jedne z pierwszych produktów mlecznych, które możemy wprowadzić do diety małych dzieci. Są one zalecane dla osób w każdym wieku, pod warunkiem że nie występuje u nich alergia na białka mleka krowiego. Dla małych dzieci zaleca się podawanie serka homogenizowanego naturalnego, a z czasem można do niego dodawać różne dodatki lub stosować go do przygotowania bardziej złożonych potraw. Jeżeli nie ograniczamy tłuszczu mlecznego w diecie, warto wybierać produkty średniotłuste, zawierające około 2,5-5 proc. tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟