Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Robert Makłowicz i Magda Gessler złapaliby się za głowę. Ale taki mięsny wywar z ziemniakami również może być pyszny, jeśli jest ugotowany z odpowiednią dozą cierpliwości. To pomysł na obiad 2 w 1 – jest rozgrzewający bulion, ziemniaki i mięso, które samo odchodzi od kości.
Nie zawsze musi być kura. Rosół na żeberkach również ma swój urok — jest bardziej zawiesisty, pachnie dymem i mięsem, a w połączeniu z ziemniakami przypomina raczej jednogarnkowy obiad niż klasyczną zupę. To świetny pomysł na sycący posiłek w chłodniejszy dzień. Do zupy możesz dodać kapustę kiszoną i smażony boczek, a otrzymasz pyszną domową kwaśnicę.
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Jak ugotować dobry rosół na żeberkach wieprzowych?
Podobnie jak w przypadku klasycznego rosołu kluczem do sukcesu jest długi czas gotowania na małej mocy palnika. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej klarowna, po zagotowaniu wody z mięsem zdejmij szumowinę, a dopiero potem dorzuć włoszczyznę. Cebulę opal na suchej patelni, aby dodała więcej aromatu, a ziemniaki pozostaw na sam koniec, żeby nie rozpadły się na papkę. Dla bardziej intensywnego smaku możesz dodać łyżkę sosu sojowego lub wrzucić kilka ziaren kolendry.
Rosół na żeberkach z ziemniakami
Najlepiej smakuje, gdy podasz go w głębokich miskach, z solidną porcją żeberek i odrobiną świeżego koperku na wierzchu. Dodatkowo możesz położyć obok pajdę świeżego chleba z masłem.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- pół pora,
- 1 cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Żeberka pokrój na mniejsze porcje, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika.
- Dodaj umyte i obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Wrzuć także kawałek pora i opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
- Wyjmij warzywa, a do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Pokrój wyjętą z rosołu marchewkę w plasterki i dodaj do zupy.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Nałóż na talerze razem z porcją żeberek. Możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.