Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury

Robert Makłowicz i Magda Gessler złapaliby się za głowę. Ale taki mięsny wywar z ziemniakami również może być pyszny, jeśli jest ugotowany z odpowiednią dozą cierpliwości. To pomysł na obiad 2 w 1 – jest rozgrzewający bulion, ziemniaki i mięso, które samo odchodzi od kości.

Bulion na żeberkach jest pyszny i treściwyBulion na żeberkach jest pyszny i treściwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie zawsze musi być kura. Rosół na żeberkach również ma swój urok — jest bardziej zawiesisty, pachnie dymem i mięsem, a w połączeniu z ziemniakami przypomina raczej jednogarnkowy obiad niż klasyczną zupę. To świetny pomysł na sycący posiłek w chłodniejszy dzień. Do zupy możesz dodać kapustę kiszoną i smażony boczek, a otrzymasz pyszną domową kwaśnicę.

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Jak ugotować dobry rosół na żeberkach wieprzowych?

Podobnie jak w przypadku klasycznego rosołu kluczem do sukcesu jest długi czas gotowania na małej mocy palnika. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej klarowna, po zagotowaniu wody z mięsem zdejmij szumowinę, a dopiero potem dorzuć włoszczyznę. Cebulę opal na suchej patelni, aby dodała więcej aromatu, a ziemniaki pozostaw na sam koniec, żeby nie rozpadły się na papkę. Dla bardziej intensywnego smaku możesz dodać łyżkę sosu sojowego lub wrzucić kilka ziaren kolendry.

Rosół na żeberkach z ziemniakami

Najlepiej smakuje, gdy podasz go w głębokich miskach, z solidną porcją żeberek i odrobiną świeżego koperku na wierzchu. Dodatkowo możesz położyć obok pajdę świeżego chleba z masłem.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pół pora,
  • 1 cebula,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: koperek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze porcje, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika.
  2. Dodaj umyte i obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Wrzuć także kawałek pora i opaloną cebulę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  3. Wyjmij warzywa, a do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Pokrój wyjętą z rosołu marchewkę w plasterki i dodaj do zupy.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Nałóż na talerze razem z porcją żeberek. Możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟