Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt

Tomasz Strzelczyk pojechał do Szczawnicy, aby w Łowisku Pstrąga spróbować trzech dań: kwaśnicy, która podobno jest lepsza niż w Zakopanem, pstrąga i jagnięciny. Zupka wyraźnie go zaskoczyła.

Strzelczyk wybrał się w Pieniny na kwaśnicę i pstrągaStrzelczyk wybrał się w Pieniny na kwaśnicę i pstrąga
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Anna Galuhn

Łowisko Pstrąga w Szczawnicy to miejsce, które jesienią wygląda na nieco opuszczone, ale to właśnie wtedy można cieszyć się urokiem okolicy. Jest cicho, spokojnie i można posiedzieć na świeżym powietrzu bez turystycznego zgiełku, którego nie brakuje latem. A na mało przyjemny chłodek na pewno pomoże herbatka jesienna i kwaśnica, po której już właściwie nie trzeba drugiego dania.

Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!

Tomasz Strzelczyk degustuje dania w Szczawnicy

Kucharz zamówił pstrąga, jagnięcinę i kwaśnica z żeberkiem. Do tego poprosił o jesienną herbatkę – otrzymał do niej mnóstwo aromatycznych dodatków – miód, cytrynę, kilka malin, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu. Usiadł na świeżym powietrzu, więc szybko znalazł się też kocyk do okrycia ramion. Na relacji, którą zamieścił na YouTubie, widać, że jest zachwycony tym urokliwym miejscem.

"Pojechałem w góry, do samej Szczawnicy. W powietrzu pachniało lasem, dymem z palenisk i świeżym chlebem. W jednej z góralskich knajpek spróbowałem prawdziwej, pienińskiej kwaśnicy – kwaśnej, tłustej, mocno wędzonej, takiej, która rozgrzewa od środka" – pisze Tomasz Strzelczyk pod materiałem wideo.

Jako pierwsza na stół wjechała kwaśnica. Została podana na bogato – na wierzchu znajdowały się skwarki, a pod kapustą widać wędzone żeberko. Już po pierwszej łyżce, kucharz nie krył swojego zdania.

Kwaśnica lepsza niż w Zakopanem

Zupa jest przede wszystkim gorąca i taka powinna być, zwłaszcza gdy jest spożywana na świeżym powietrzu. Wywar okazał się bardzo esencjonalny, widać, że był długo gotowany na żeberkach. W środku znajdują się ziemniaki pokrojone w ćwiartki – Tomasz Strzelczyk stwierdza, że "jak dla górola". Wkładka jest porządna. W miseczce wylądowało całe wędzone żeberko z miękkim mięskiem, które z łatwością odchodzi od kości.

Kilka lat temu jadłem w Zakopanem, to była taka bardzo wodnista. Tu widać jest na bogato – mówi kucharz w podsumowaniu.

Chociaż kucharz przyznaje, że kwaśnicę w Zakopanem jadł kilka lat temu, pamięta, że była wodnista. Nie miała takiego głębokiego smaku jak w Szczawnicy i tylu konkretnych dodatków. Pstrąg i jagnięcina również zyskały pozytywną ocenę, chociaż kucharz zauważył, że pstrąg w górach smakuje zupełnie inaczej niż na Pomorzu. Atrakcją jest to, że można go sobie samodzielnie złowić na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci