Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt

Tomasz Strzelczyk pojechał do Szczawnicy, aby w Łowisku Pstrąga spróbować trzech dań: kwaśnicy, która podobno jest lepsza niż w Zakopanem, pstrąga i jagnięciny. Zupka wyraźnie go zaskoczyła.

Strzelczyk wybrał się w Pieniny na kwaśnicę i pstrągaStrzelczyk wybrał się w Pieniny na kwaśnicę i pstrąga
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Anna Galuhn

Łowisko Pstrąga w Szczawnicy to miejsce, które jesienią wygląda na nieco opuszczone, ale to właśnie wtedy można cieszyć się urokiem okolicy. Jest cicho, spokojnie i można posiedzieć na świeżym powietrzu bez turystycznego zgiełku, którego nie brakuje latem. A na mało przyjemny chłodek na pewno pomoże herbatka jesienna i kwaśnica, po której już właściwie nie trzeba drugiego dania.

Żeberka w sosie kawowym podbiją podniebienia gości. Są po prostu genialne!

Tomasz Strzelczyk degustuje dania w Szczawnicy

Kucharz zamówił pstrąga, jagnięcinę i kwaśnica z żeberkiem. Do tego poprosił o jesienną herbatkę – otrzymał do niej mnóstwo aromatycznych dodatków – miód, cytrynę, kilka malin, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu. Usiadł na świeżym powietrzu, więc szybko znalazł się też kocyk do okrycia ramion. Na relacji, którą zamieścił na YouTubie, widać, że jest zachwycony tym urokliwym miejscem.

"Pojechałem w góry, do samej Szczawnicy. W powietrzu pachniało lasem, dymem z palenisk i świeżym chlebem. W jednej z góralskich knajpek spróbowałem prawdziwej, pienińskiej kwaśnicy – kwaśnej, tłustej, mocno wędzonej, takiej, która rozgrzewa od środka" – pisze Tomasz Strzelczyk pod materiałem wideo.

Jako pierwsza na stół wjechała kwaśnica. Została podana na bogato – na wierzchu znajdowały się skwarki, a pod kapustą widać wędzone żeberko. Już po pierwszej łyżce, kucharz nie krył swojego zdania.

Kwaśnica lepsza niż w Zakopanem

Zupa jest przede wszystkim gorąca i taka powinna być, zwłaszcza gdy jest spożywana na świeżym powietrzu. Wywar okazał się bardzo esencjonalny, widać, że był długo gotowany na żeberkach. W środku znajdują się ziemniaki pokrojone w ćwiartki – Tomasz Strzelczyk stwierdza, że "jak dla górola". Wkładka jest porządna. W miseczce wylądowało całe wędzone żeberko z miękkim mięskiem, które z łatwością odchodzi od kości.

Kilka lat temu jadłem w Zakopanem, to była taka bardzo wodnista. Tu widać jest na bogato – mówi kucharz w podsumowaniu.

Chociaż kucharz przyznaje, że kwaśnicę w Zakopanem jadł kilka lat temu, pamięta, że była wodnista. Nie miała takiego głębokiego smaku jak w Szczawnicy i tylu konkretnych dodatków. Pstrąg i jagnięcina również zyskały pozytywną ocenę, chociaż kucharz zauważył, że pstrąg w górach smakuje zupełnie inaczej niż na Pomorzu. Atrakcją jest to, że można go sobie samodzielnie złowić na obiad.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić