Pokrój i dodaj do herbaty. Jesienne choroby będą omijać cię z daleka
Przez resztę roku leży zapomniany, ale w jesienno-zimowym okresie niepogody i całej gamy różnych przeziębień, wraca szybko do łask. Zdecydowanie warto dorzucić go do koszyka podczas zakupów. Nie zapłacisz fortuny, a twój organizm będzie ci wdzięczny.
29.10.2024 | aktual.: 29.10.2024 08:35
To nieoceniony składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, ale w Polsce trafia przede wszystkim do prozdrowotnych naparów. Niepozorny korzeń imbiru to naturalny wzmocnienie odporności w czasie, gdy każdy potrzebuje wsparcia. Nie da się go uprawiać w naszych warunkach, ale bez problemu znaleźć je można w każdym markecie.
Najlepsza przyprawa na jesień
Imbir znany jest ze swojego charakterystycznego, ostrego i piekącego smaku. Korzeń od wieków jest wykorzystywany nie tylko jako przyprawa kulinarna, ale również skuteczny środek leczniczy. Swoją popularność przede wszystkim zawdzięcza zdrowotnym właściwościom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Imbir jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawiera witaminę A, C, E, K oraz te z grupy B, a także niezbędne minerały, takie jak fosfor, potas, wapń i żelazo. Regularne spożywanie imbiru może wzmacniać odporność, dzięki jego właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Często jest też używany jako skuteczny środek przeciwdziałający przeziębieniom i innym infekcjom.
Imbir to również wsparcie dla metabolizmu - zmniejsza apetyt i ogranicza chęć podjadania słodkich przekąsek. Warto po niego sięgnąć również wtedy, gdy cierpimy na dolegliwości żołądkowe, takie jak zgaga czy nudności. Jednym z kluczowych składników aktywnych w imbirze jest gingerol, który odpowiada za jego pikantny smak. Gingerol posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Do czego pasuje imbir?
Imbir jest nie tylko zdrową, ale również smaczną przyprawą, która sprawdzi się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Świetnie sprawdzi się do doprawienia zupy dyniowej, dodany do marynaty nada orientalnych charaktery mięsu, podkręci smak sosów czy duszonych warzyw i wprowadzi nutę pikanterii do słodkich wypieków. Na jego bazie przygotować można również prozdrowotne napoje.
Napój imbirowy na odporność
W okresie przeziębień warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Rozgrzewające napary pozwolą walczyć z pierwszymi objawami choroby. Imbir sprawdzi się zarówno jako dodatek do złotego mleka z kurkumą, jak i baza do prostego, zdrowego naparu.
Składniki:
- 1 litr wody,
- 4-5 cm świeżego korzenia imbiru,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Obierz imbir i pokrój go na cienkie plasterki.
- Zalej imbir litrem wody i doprowadź do wrzenia.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Dodaj do wody cynamon.
- Zdejmij garnek z ognia i przykryj go pokrywką. Pozostaw na 15-20 minut, aby napój się zaparzył.
- Przecedź napój przez sitko, dodaj miód i sok z cytryny. Mieszaj, aż miód się rozpuści.
Nalej ciepły napój imbirowy do szklanki i wypij. Możesz po niego sięgać codziennie. Smacznego!