Jeden kubek tego złotego mleka to zbawienie po całym dniu, natychmiast rozgrzewa

Czy rzucił ci się kiedyś w oczy tajemniczy złoty napój popijany przez bohaterkę filmu, czy serialu? Siorbany z zamkniętymi oczami, wokół jesienna aura a na barkach ciepły sweter? Rozwikłamy wszelkie wątpliwości. Nie było to piwo, tylko... mleko. Jak zrobić złote mleko? I czym jest? Wyjaśniamy.

Jak zrobić złote mleko?Jak zrobić złote mleko? - Pyszności; foto: screeny z YouTube; konta: Downshiftology, The Happy Pear; Canva

Nie bez powodu piszemy o tym teraz, gdy za oknem ziąb i cała masa zarazków czyhających na nasze zdrowie. Złote mleko, którego popularność od lat już rośnie na zachodzie, jest stosowane od wieków w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Dzieje się tak, ze względu na niebywałe właściwości zdrowotne, jakie posiada.

Obrazek
Jak zrobić złote mleko? - Pyszności; foto: Canva

A co kryje się za złotym kolorem tego mleka? To właśnie ten składnik jest jednocześnie remedium na przeziębienie, rozstroje żołądka czy stany zapalne. Chodzi oczywiście o kurkumę.

Kurkuma na jesień - rozwiązanie idealne

Kurkuma nie działa jedynie doraźnie, lecz również profilaktycznie. To znaczy, że warto ją włączyć w naszą dietę już zawczasu: nawet jeśli nic nam nie dolega.

Nie od dziś przecież wiemy, że jesień to ciągłe zmaganie się z chorobami. Wirusy i bakterie mają to do siebie, że jeśli jeden członek rodziny się od nich rozchoruje, bardzo prawdopodobne jest to, że pozostali też zaraz wylądują w łóżku.

Na takie obawy mamy doskonałe rozwiązanie. Składnik, który stymuluje odporność jak mało co innego, na dodatek w postaci pysznego napoju.

Obrazek
Jak zrobić złote mleko? - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić złote mleko?

Mleko i kurkuma to jego podstawa, a resztę dodatków możemy dodać pod własne widzimisię. Warto jednak trzymać się zdrowego kontekstu tego napoju i tak samo dobierać resztę składników.

Nasza propozycja to dwie łyżki kurkumy na 250 ml mleka, łyżka miodu, kawałek startego na tarce imbiru, szczypta cynamonu i pieprzu oraz odrobina tłuszczu, na przykład nierafinowanego oleju kokosowego. Dzięki temu ostatniemu składnikowi kurkuma szybciej się rozpuści.

Kurkuma nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury, chociaż lekko się one wtedy zmieniają. Lepiej więc nie gotować mleka, a jedynie je podgrzać i mieszać tak, żeby składniki się rozpuściły.

Spójrz też na ten filmik z naszego kanału na YouTube i na niesamowity tort, który w nim przedstawiliśmy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej