Piję codziennie zamiast herbaty. Oczyszcza jelita ze złogów, buduje odporność
Jeszcze jedna herbata, muszę zrobić sobie kawę... W chłodne dni pijemy więcej niż zwykle ciepłych napojów. To bardzo dobrze, ale warto choć raz dziennie jeden z nich zastąpić wodą z dobrze znaną przyprawą. Zdziwisz się, ile to daje korzyści.
28.10.2024 17:45
Woda z cytryną jest bardzo dobrze znana, ale to niejedyny sposób na szybki napój na ciepło. Można do niego wykorzystać też przyprawę, którą z pewnością masz w kuchennej szafce. Słynie ona z właściwości rozgrzewających, ale to nie są jej jedyne zalety. W krajach wschodnich jest wszechobecna w kuchni, my częściej kojarzymy ją z ciastami i deserami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zawiera ta przyprawa
Dlaczego warto pić wodę z cynamonem? Ta przyprawa jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także skutecznie radzi sobie z różnymi problemami zdrowotnymi. Pomaga zwalczać trądzik, cellulit oraz redukować tkankę tłuszczową. Ma także właściwości antynowotworowe i opóźnia pojawienie się wielu chorób. Cynamon dostarcza również wielu witamin, na przykład A, E i K i minerałów, takich jak żelazo, potas oraz magnez.
Z tych powodów warto pić wodę z cynamonem:
- obniża poziom cukru we krwi,
- stymuluje spalanie tłuszczu, co pomaga w utracie kilogramów, zwłaszcza w połączeniu z ćwiczeniami,
- hamuje apetyt dzięki intensywnemu, korzennemu smakowi, przy zerowej kaloryczności,
- gasi pragnienie i jednocześnie rozgrzewa organizmu,
- pobudza pracę jelit i wspomaga ich oczyszczania ze złogów,
- działa antybakteryjne i przeciwzapalnie, co jest szczególnie ważne w sezonie przeziębień,
- uzupełnia niedobory witamin i minerałów przy regularnym piciu.
Jak przygotować wodę cynamonową?
Aby zrobić wodę cynamonową, wystarczy umieścić spory kawałek kory cynamonowej w szklance wody i wstawić na noc do lodówki. Rano możemy cieszyć się gotowym napojem. Inną opcją jest wrzucenie kilku kawałków kory do litrowego dzbanka, zalanie wodą i pozostawienie na noc w lodówce. Możemy także zagotować cynamon z wodą, zachowując proporcje: jeden kawałek kory na jedną szklankę wody. Można dodać imbir, goździki czy kurkumę z odrobiną pieprzu. Po ostudzeniu napój można rozcieńczyć wodą mineralną. Taka woda stanowi prawdziwą bombę zdrowotną!