Piję codziennie zamiast herbaty. Oczyszcza jelita ze złogów, buduje odporność

Jeszcze jedna herbata, muszę zrobić sobie kawę... W chłodne dni pijemy więcej niż zwykle ciepłych napojów. To bardzo dobrze, ale warto choć raz dziennie jeden z nich zastąpić wodą z dobrze znaną przyprawą. Zdziwisz się, ile to daje korzyści.

cynamonTak przygotowany napój warto pić raz dziennie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Qin Ningzhen

Woda z cytryną jest bardzo dobrze znana, ale to niejedyny sposób na szybki napój na ciepło. Można do niego wykorzystać też przyprawę, którą z pewnością masz w kuchennej szafce. Słynie ona z właściwości rozgrzewających, ale to nie są jej jedyne zalety. W krajach wschodnich jest wszechobecna w kuchni, my częściej kojarzymy ją z ciastami i deserami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rajska Malinka to najprostsze i najpyszniejsze ciasto. Zapomnij o zwykłych babkach czy ucieranych

Co zawiera ta przyprawa

Dlaczego warto pić wodę z cynamonem? Ta przyprawa jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale także skutecznie radzi sobie z różnymi problemami zdrowotnymi. Pomaga zwalczać trądzik, cellulit oraz redukować tkankę tłuszczową. Ma także właściwości antynowotworowe i opóźnia pojawienie się wielu chorób. Cynamon dostarcza również wielu witamin, na przykład A, E i K i minerałów, takich jak żelazo, potas oraz magnez.

Z tych powodów warto pić wodę z cynamonem:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • stymuluje spalanie tłuszczu, co pomaga w utracie kilogramów, zwłaszcza w połączeniu z ćwiczeniami,
  • hamuje apetyt dzięki intensywnemu, korzennemu smakowi, przy zerowej kaloryczności,
  • gasi pragnienie i jednocześnie rozgrzewa organizmu,
  • pobudza pracę jelit i wspomaga ich oczyszczania ze złogów,
  • działa antybakteryjne i przeciwzapalnie, co jest szczególnie ważne w sezonie przeziębień,
  • uzupełnia niedobory witamin i minerałów przy regularnym piciu.

Jak przygotować wodę cynamonową?

Aby zrobić wodę cynamonową, wystarczy umieścić spory kawałek kory cynamonowej w szklance wody i wstawić na noc do lodówki. Rano możemy cieszyć się gotowym napojem. Inną opcją jest wrzucenie kilku kawałków kory do litrowego dzbanka, zalanie wodą i pozostawienie na noc w lodówce. Możemy także zagotować cynamon z wodą, zachowując proporcje: jeden kawałek kory na jedną szklankę wody. Można dodać imbir, goździki czy kurkumę z odrobiną pieprzu. Po ostudzeniu napój można rozcieńczyć wodą mineralną. Taka woda stanowi prawdziwą bombę zdrowotną!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy