PoradyDodaj kilka kropelek. Pieczarki nie ściemnieją w czasie smażenia i nie podejdą wodą

Dodaj kilka kropelek. Pieczarki nie ściemnieją w czasie smażenia i nie podejdą wodą

Pieczarki uchodzą za najpopularniejsze grzyby na świecie. Warto je jeść szczególnie o tej porze roku, bo wzmacniają odporność. Najszybciej przygotujemy je podsmażając na patelni. Niby to takie proste, a często zdarza się, że pieczarki tracą ładny kolor i są wodniste. Można tego uniknąć.

Dlaczego pieczarki ciemnieją
Dlaczego pieczarki ciemnieją
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 12:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczarki warto dołączyć do posiłków zwłaszcza teraz, czyli w okresie jesienno-zimowym. Mają korzystny wpływ na odporność, ale też zawierają niewiele kalorii. Jednocześnie są sycące i pozytywnie działają na układ trawienny. Wystarczy przesmażyć je na patelni i w takiej formie dodawać do sałatek, kanapek, mięsa, naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak właściwie smażyć pieczarki?

Pieczarki z patelni nie ściemnieją i pozostaną jędrne, gdy nie zapomnisz o kilku ważnych trikach. Zanim trafią na patelnie trzeba grzyby szybko oczyścić, a potem dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Gdy pominiemy tę druga czynność, będą rozmoczone.

Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu grzyby nie będą nasiąkały tłuszczem. Wtedy wystarczy chwila, a nabiorą ładnego koloru i będą chrupiące.

Grzybów nie solimy w trakcie smażenia. Zawierają sporo wody, a sól sprawia, że ją puszczają. Z soleniem lepiej poczeka i zrobić to gdy już pieczarki będą na talerzu. W trakcie smażenia wystarczy pieprz i zioła.

Co zrobić, aby pieczarki nie ściemniały?

Co jeszcze można zrobić, by pieczarki nie ciemniały? To, że zmieniają kolor na mocno brunaty, to naturalny proces. Dochodzi do niego, ponieważ enzymy w grzybach reagują z tlenem, co powoduje zmianę koloru. Ma na to wpływ także duża zawartość wody. Wydziela się ona z grzybów i zamiast smażenia, dochodzi do ich gotowania. Dlatego tak ważne jest osuszanie i używanie soli dopiero na koniec. Jest jeszcze jeden sposób, który warto wypróbować. Wystarczy kilka kropli soku z cytrynu lub octu. To wystarczy, by pieczarki zachowały apetyczny kolor. Witamina C zapobiega ich ciemnieniu. Można skropić plasterki jeszcze przed wrzuceniem na patelnię lub dodać sok podczas smażenia.

Ważne!

Najlepiej kupować pieczarki na wagę, jędrne, bez przebarwień. Gdy zdecydujemy się na te pakowane, w domu trzeba przełożyć je do papierowej torebki i tak przechowywać w lodówce, bo inaczej szybko się popsują.