Dodaj kilka kropelek. Pieczarki nie ściemnieją w czasie smażenia i nie podejdą wodą

Pieczarki uchodzą za najpopularniejsze grzyby na świecie. Warto je jeść szczególnie o tej porze roku, bo wzmacniają odporność. Najszybciej przygotujemy je podsmażając na patelni. Niby to takie proste, a często zdarza się, że pieczarki tracą ładny kolor i są wodniste. Można tego uniknąć.

Dlaczego pieczarki ciemniejąDlaczego pieczarki ciemnieją
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pieczarki warto dołączyć do posiłków zwłaszcza teraz, czyli w okresie jesienno-zimowym. Mają korzystny wpływ na odporność, ale też zawierają niewiele kalorii. Jednocześnie są sycące i pozytywnie działają na układ trawienny. Wystarczy przesmażyć je na patelni i w takiej formie dodawać do sałatek, kanapek, mięsa, naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak właściwie smażyć pieczarki?

Pieczarki z patelni nie ściemnieją i pozostaną jędrne, gdy nie zapomnisz o kilku ważnych trikach. Zanim trafią na patelnie trzeba grzyby szybko oczyścić, a potem dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Gdy pominiemy tę druga czynność, będą rozmoczone.

Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu grzyby nie będą nasiąkały tłuszczem. Wtedy wystarczy chwila, a nabiorą ładnego koloru i będą chrupiące.

Grzybów nie solimy w trakcie smażenia. Zawierają sporo wody, a sól sprawia, że ją puszczają. Z soleniem lepiej poczeka i zrobić to gdy już pieczarki będą na talerzu. W trakcie smażenia wystarczy pieprz i zioła.

Co zrobić, aby pieczarki nie ściemniały?

Co jeszcze można zrobić, by pieczarki nie ciemniały? To, że zmieniają kolor na mocno brunaty, to naturalny proces. Dochodzi do niego, ponieważ enzymy w grzybach reagują z tlenem, co powoduje zmianę koloru. Ma na to wpływ także duża zawartość wody. Wydziela się ona z grzybów i zamiast smażenia, dochodzi do ich gotowania. Dlatego tak ważne jest osuszanie i używanie soli dopiero na koniec. Jest jeszcze jeden sposób, który warto wypróbować. Wystarczy kilka kropli soku z cytrynu lub octu. To wystarczy, by pieczarki zachowały apetyczny kolor. Witamina C zapobiega ich ciemnieniu. Można skropić plasterki jeszcze przed wrzuceniem na patelnię lub dodać sok podczas smażenia.

Ważne!

Najlepiej kupować pieczarki na wagę, jędrne, bez przebarwień. Gdy zdecydujemy się na te pakowane, w domu trzeba przełożyć je do papierowej torebki i tak przechowywać w lodówce, bo inaczej szybko się popsują.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok