PoradyMało kto wie, że te grzyby można jeść na surowo. Zwłaszcza jedne zaskakują

Mało kto wie, że te grzyby można jeść na surowo. Zwłaszcza jedne zaskakują

Które grzyby można jeść na surowo?
Które grzyby można jeść na surowo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.10.2024 18:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grzyby na surowo? To zawsze budzi zdziwienie. Jesteśmy przyzwyczajeni, by je obgotować, obsmażyć, zamarynować czy ususzyć. Tymczasem jest kilka gatunków, które można zjeść bez żadnej obróbki.

Grzyby są ciężkostrawne nawet po obróbce termicznej, a co dopiero na surowo... Mogą wtedy zawierać substancje, które są nie tylko trudne dla żołądka, a nawet toksyczne. Chityna, czyli substancja budująca ściany komórkowe grzybów, sprawia, że surowe grzyby są ciężkostrawne. Ponadto wiele gatunków zawiera naturalne toksyny, które ulegają rozkładowi dopiero podczas obróbki cieplnej. Czym grozi zjedzenie surowych grzybów? Mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego większość gatunków grzybów trzeba wcześniej ugotować, usmażyć lub udusić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których można spróbować na surowo

Od większości reguł są wyjątki. I choć najczęściej grzyby wymagają obróbki, to warto wiedzieć, które można bezpiecznie jeść na surowo. Oczywiście to sytuacje sporadyczne, zawsze też na takie smakołyki pozwalamy sobie w małych ilościach. Korzystniej jest jeść grzyby, zwłaszcza te leśne, po wstępnym przygotowaniu.

  1. Pieczarki. Mają delikatny smak i świetnie sprawdzają się w sałatkach czy na kanapkach.
  2. Trufle. Najlepsze są surowe, ponieważ ich wyjątkowy aromat traci na intensywności po obróbce termicznej. Surowe trufle można dodawać do potraw w formie cienkich plasterków lub startej posypki, aby wzbogacić smak dań.
  3. Shiitake. Ten azjatycki grzyb najczęściej jest gotowany, ale może być spożywany na surowo w niewielkich ilościach, na przykład jako dodatek do sushi.
  4. Boczniaki. Na surowe mają delikatny smak, nadają się do sałatek czy kanapek.
  5. Kurki. Mogą być w takiej formie dodawane na przykład do sałatek, pasują też do jajek. Są dość twarde, ale mają mnóstwo aromatu.
  6. Borowiki szlachetne. Można je zjeść po bardzo dokładnym oczyszczeniu, pokrojeniu na cienkie plasterki. Wystarczy skropić je oliwą. W ten sposób powstaje carpaccio z borowików.