Wrzuć do słoika z suszonymi grzybami te ziarenka. Nie spleśnieją i nie podejdą wilgocią

Suszenie to najpopularniejszy sposób na przechowywanie grzybów. W tej postaci mają niezwykły aromat. Nie wyobrażamy sobie bez nich wielu potraw, a zwłaszcza tych świątecznych. Jednak co zrobić, by grzyby zachowały piękny zapach, a przede wszystkim nie zainteresowały się nimi mole?

Suszone prawdziwkiSuszone prawdziwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Suszone grzyby są świetnym dodatkiem do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, a także na ich bazie gotujemy zupę grzybową na Boże Narodzenie. W sklepach ich cena przed świętami może być bardzo wysoka, dlatego teraz staramy się robić zapasy. Nie możesz jednak dopuścić do tego, by praca włożona w zbieranie i suszenie grzybów została zaprzepaszczona. Bardzo ważne jest ich odpowiednie przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przed włożeniem do słoja dobrze zasusz

Zanim grzyby przełożysz do pojemnika, upewnij się, że są całkowicie suche, ponieważ nawet niewielka ilość wilgoci może doprowadzić do rozwoju pleśni i przyciągnąć szkodniki. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym słoiku, który jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zewnętrznymi zapachami. Samo naczynie powinno być natomiast przechowywane w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Długotrwała ekspozycja na światło słoneczne sprawia, że grzyby blakną i tracą swój aromat. Poza tym szybciej zaczynają się psuć. Jednak największym wrogiem suszonych grzybów jest wilgoć.

Suszone grzyby mają właściwości higroskopijne. Oznacza to, że pochłaniają wilgoć z otoczenia, która przyspiesza proces gnicia i pleśnienia. Dlatego nawet szczelnie zamykany pojemnik może nie wystarczyć, by temu zapobiec. Warto więc do słoika z suszonymi grzybami wrzucić garść suchego ryżu. Ziarenka świetnie absorbują nadmiar wilgoci.

Jak ustrzec suszone grzyby przed molami?

Kolejny trik, który pomoże przedłużyć trwałość suszonych grzybów to dołożenie do nich przypraw. Pierwsza z nich to liście laurowe, które mają właściwości owadobójcze. Ich zapach jest odpychający dla wielu owadów, a przede wszystkim dla moli. które mogą sprawiać kłopoty w kuchni. Ponieważ liście laurowe są bardzo aromatyczne, a grzyby szybko chłoną zapachy, mogą łatwo przesiąknąć wyrazistymi nutami przyprawy. W słoiku z suszonymi grzybami dobrze jest więc umieścić liście na około tydzień. Po tym czasie można je wyjąć, przenieść do osobnej miseczki i postawić obok słoików z grzybami.

Oprócz liści laurowych do słoika z suszonymi grzybami warto dodać kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków, które również mają właściwości odstraszające owady. W samych szafkach, gdzie przechowujemy słoiki z suszonymi grzybami, warto umieścić wysuszone skórki cytryny czy pomarańczy. Mole bardzo szybko mogą zanieczyścić całe zapasy. Grzyby skażone odchodami i wydzielinami owadów nadają się tylko do wyrzucenia. Przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie pozwalają tego uniknąć.

...

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna