PoradyWrzuć do słoika z suszonymi grzybami te ziarenka. Nie spleśnieją i nie podejdą wilgocią

Wrzuć do słoika z suszonymi grzybami te ziarenka. Nie spleśnieją i nie podejdą wilgocią

Suszenie to najpopularniejszy sposób na przechowywanie grzybów. W tej postaci mają niezwykły aromat. Nie wyobrażamy sobie bez nich wielu potraw, a zwłaszcza tych świątecznych. Jednak co zrobić, by grzyby zachowały piękny zapach, a przede wszystkim nie zainteresowały się nimi mole?

Suszone prawdziwki
Suszone prawdziwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI

14.10.2024 09:29

Suszone grzyby są świetnym dodatkiem do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, a także na ich bazie gotujemy zupę grzybową na Boże Narodzenie. W sklepach ich cena przed świętami może być bardzo wysoka, dlatego teraz staramy się robić zapasy. Nie możesz jednak dopuścić do tego, by praca włożona w zbieranie i suszenie grzybów została zaprzepaszczona. Bardzo ważne jest ich odpowiednie przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przed włożeniem do słoja dobrze zasusz

Zanim grzyby przełożysz do pojemnika, upewnij się, że są całkowicie suche, ponieważ nawet niewielka ilość wilgoci może doprowadzić do rozwoju pleśni i przyciągnąć szkodniki. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szklanym słoiku, który jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zewnętrznymi zapachami. Samo naczynie powinno być natomiast przechowywane w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Długotrwała ekspozycja na światło słoneczne sprawia, że grzyby blakną i tracą swój aromat. Poza tym szybciej zaczynają się psuć. Jednak największym wrogiem suszonych grzybów jest wilgoć.

Suszone grzyby mają właściwości higroskopijne. Oznacza to, że pochłaniają wilgoć z otoczenia, która przyspiesza proces gnicia i pleśnienia. Dlatego nawet szczelnie zamykany pojemnik może nie wystarczyć, by temu zapobiec. Warto więc do słoika z suszonymi grzybami wrzucić garść suchego ryżu. Ziarenka świetnie absorbują nadmiar wilgoci.

Jak ustrzec suszone grzyby przed molami?

Kolejny trik, który pomoże przedłużyć trwałość suszonych grzybów to dołożenie do nich przypraw. Pierwsza z nich to liście laurowe, które mają właściwości owadobójcze. Ich zapach jest odpychający dla wielu owadów, a przede wszystkim dla moli. które mogą sprawiać kłopoty w kuchni. Ponieważ liście laurowe są bardzo aromatyczne, a grzyby szybko chłoną zapachy, mogą łatwo przesiąknąć wyrazistymi nutami przyprawy. W słoiku z suszonymi grzybami dobrze jest więc umieścić liście na około tydzień. Po tym czasie można je wyjąć, przenieść do osobnej miseczki i postawić obok słoików z grzybami.

Oprócz liści laurowych do słoika z suszonymi grzybami warto dodać kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków, które również mają właściwości odstraszające owady. W samych szafkach, gdzie przechowujemy słoiki z suszonymi grzybami, warto umieścić wysuszone skórki cytryny czy pomarańczy. Mole bardzo szybko mogą zanieczyścić całe zapasy. Grzyby skażone odchodami i wydzielinami owadów nadają się tylko do wyrzucenia. Przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie pozwalają tego uniknąć.

...

grzybysuszone grzybymole
Wybrane dla Ciebie