PoradyNie ma większego błędu przy suszeniu grzybów. Bardzo szybko spleśnieją

Nie ma większego błędu przy suszeniu grzybów. Bardzo szybko spleśnieją

Jeden błąd wystarczy, by zmarnować zapasy grzybów.
Jeden błąd wystarczy, by zmarnować zapasy grzybów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.09.2024 15:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma nic gorszego, jak zmarnowanie grzybów, które uzbieramy w lesie lub kupimy. Niestety, to się zdarza, bo często suszymy je nieprawidłowo. A wtedy pojawia się na nich pleśń i są do wyrzucenia. Jak tego uniknąć?

Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najbardziej naturalnych metod ich przechowywania. Można to zrobić na powietrzu, a także w piekarniku lub używając suszarki do żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Im świeższe, tym lepsze

Podczas suszenia odparowuje woda z tkanek grzybów. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wilgoci, a grzyby stają się mniej podatne na rozwój pleśni i innych mikroorganizmów. Suszenie ma też wpływ na smak. Staje się on bardziej wyrazisty i skondensowany. Dzięki temu suszone grzyby nawet w niewielkiej ilości, wzbogacają smak potraw. Jednak trzeba pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Na tej liście są kurki, gąski, rydze czy maślaki. Idealne zaś są podgrzybki czy prawdziwki. Im świeższe grzyby, tym smaczniejsze są po ususzeniu. Dlatego najlepiej przygotować je tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Maksymalnie można je przechowywać do 24 godzin w lodówce, w przypadku grzybów większych i bardziej miękkich ten czas powinien być krótszy.

Tych błędów unikaj przy suszeniu grzybów

Tylko zdrowe okazy. Nie tylko wybieraj odpowiednie gatunki grzybów, jak podgrzybki, prawdziwki czy koźlarze, ale też egzemplarze młode i bez uszkodzeń. Susząc uszkodzone grzyby, narażamy cały proces na niepowodzenie. Podczas przechowywania często, okazuje się, że w suszu znajdują się robaki, bądź rozwija się pleśń. Odpowiedni dobór grzybów jest bardzo ważny przy suszeniu.

Grzybów przed suszeniem nie mocz, ani nie płucz. Suszenie mokrych grzybów to jeden z najczęstszych błędów. Przed rozpoczęciem suszenia należy dokładnie oczyścić grzyby na sucho za pomocą pędzelka lub nożyka. Mokre grzyby mają większą tendencję do pleśnienia i gnicia. Woda zgromadzona na powierzchni grzybów wydłuża proces suszenia i może prowadzić do powstania wilgoci, co sprzyja rozwojowi pleśni. Kapelusze grzybów można suszyć w całości, ale wtedy proces będzie znacznie dłuższy lub po pokrojeniu w plasterki.

Odpowiednio je przechowuj. Po zakończeniu suszenia, grzyby należy odpowiednio przechowywać, aby zachowały swój aromat i właściwości. Najlepiej w suchym i zaciemnionym miejscu. Optymalne warunki to temperatura pokojowa i niska wilgotność powietrza.

Pojemniki muszą być szczelne. Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, można użyć szklanych słoików z zakrętką. Przed zamknięciem słoika warto przez 10 minut podgrzewać go w piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Dzięki tej metodzie, aromat grzybów pozostaje zamknięty w słoiku, co pozwoli cieszyć się ich intensywnym zapachem nawet po długim czasie.

Przygotuj słoiki. Grzybów nie wolno trzymać w słoikach, które mają ślady wilgoci. Nawet w lekko wilgotnych grzyby spleśnieją. Należy zawsze wyparzać słoiki lub podgrzać je w piekarniku. Te sposoby sprawią, że suszone grzyby się nie zepsują.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także