Duńczycy dodają do polędwiczek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Najczęściej przygotowujesz polędwiczki wieprzowe w sosie własnym? Spróbuj ich według duńskiej receptury. Soczyste i mięciutkie plastry mięsa zanurzone są w aromatycznym sosie z owocowym dodatkiem, który świetnie podkręca smak. Szukasz pomysłu na jesienne obiady? To świetna propozycja.
06.09.2024 12:43
Polędwiczki wieprzowe po duńsku świetnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Nikt nie będzie narzekał i wszyscy się najedzą. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, dzięki sosowi jest bardzo soczyste. A dodatki dodają mu smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki podkręcone owocową nutą
Sekretem tego dania jest połączenie wieprzowiny z owocami. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, bo w trakcie przygotowania staje się miękkie i aromatyczne. Nie wszyscy lubią połączenie mięsa z owocami, ale tego warto spróbować. Smak jest wyważony, nie ma mowy o przesłodzeniu. To zasługa suszonych śliwek, które świetnie komponują się z wieprzowiną i znamy je doskonale choćby z faszerowanego schabu. Do tego dochodzą rodzynki i świeże jabłka, których mamy coraz większy wybór na straganach. Do tej potrawy warto wybrać te kwaskowate. Dzięki temu powstanie wytrawne danie ze słodką nutą. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, także w większym gronie. Tak podana wieprzowina może zaskoczyć bliskich, bo nie jest to połączenie popularne.
Polędwiczki w aksamitnym sosie
Owoce i rodzynki to ważne dodatki do sosu. Jednak żeby go zagęścić, potrzebna będzie także śmietana. Nada mu także kremowej konsystencji. Doprawia się go zaś sokiem z cytryny. Dobrze komponuje się z jabłkami i śliwkami, niweluje też ich słodki posmak. Wieprzowinę po duńsku można podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasują do niej wszystkie proste surówki, a także zielona sałata z sosem vinegret.
Polędwiczki wieprzowe po duńsku
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe,
- 200 g suszonych śliwek bez pestek,
- 400 g jabłek,
- rodzynki do smaku,
- 200 ml śmietany, płynnej, do zup,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz, słodka papryka, cynamon do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Umyj śliwki, namocz w wodzie. Pokrój je potem w cienkie paski.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
- Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Każdy lekko rozbij, popieprz i posól według uznania. Obtocz w mące.
- Rozgrzej olej na patelni, przesmaż mięso. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż.
- Na patelni, na której smażyły się polędwiczki, podsmaż jabłka, by lekko zmiękły. Dorzuć śliwki i rodzynki.
- Dołóż polędwiczki, wymieszaj. Zalej całość śmietaną, ponownie przemieszaj. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Sos dopraw sokiem z cytryny oraz przyprawami.