Duńczycy dodają do polędwiczek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Najczęściej przygotowujesz polędwiczki wieprzowe w sosie własnym? Spróbuj ich według duńskiej receptury. Soczyste i mięciutkie plastry mięsa zanurzone są w aromatycznym sosie z owocowym dodatkiem, który świetnie podkręca smak. Szukasz pomysłu na jesienne obiady? To świetna propozycja.

Polędwiczki po duńskuPolędwiczki po duńsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Polędwiczki wieprzowe po duńsku świetnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Nikt nie będzie narzekał i wszyscy się najedzą. Mięso wręcz rozpływa się w ustach, dzięki sosowi jest bardzo soczyste. A dodatki dodają mu smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Polędwiczki podkręcone owocową nutą

Sekretem tego dania jest połączenie wieprzowiny z owocami. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, bo w trakcie przygotowania staje się miękkie i aromatyczne. Nie wszyscy lubią połączenie mięsa z owocami, ale tego warto spróbować. Smak jest wyważony, nie ma mowy o przesłodzeniu. To zasługa suszonych śliwek, które świetnie komponują się z wieprzowiną i znamy je doskonale choćby z faszerowanego schabu. Do tego dochodzą rodzynki i świeże jabłka, których mamy coraz większy wybór na straganach. Do tej potrawy warto wybrać te kwaskowate. Dzięki temu powstanie wytrawne danie ze słodką nutą. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, także w większym gronie. Tak podana wieprzowina może zaskoczyć bliskich, bo nie jest to połączenie popularne.

Polędwiczki w aksamitnym sosie

Owoce i rodzynki to ważne dodatki do sosu. Jednak żeby go zagęścić, potrzebna będzie także śmietana. Nada mu także kremowej konsystencji. Doprawia się go zaś sokiem z cytryny. Dobrze komponuje się z jabłkami i śliwkami, niweluje też ich słodki posmak. Wieprzowinę po duńsku można podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasują do niej wszystkie proste surówki, a także zielona sałata z sosem vinegret.

Polędwiczki wieprzowe po duńsku

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe,
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 400 g jabłek,
  • rodzynki do smaku,
  • 200 ml śmietany, płynnej, do zup,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz, słodka papryka, cynamon do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj śliwki, namocz w wodzie. Pokrój je potem w cienkie paski.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę. 
  3. Polędwiczki wieprzowe umyj, osusz i pokrój w grube plastry. Każdy lekko rozbij, popieprz i posól według uznania. Obtocz w mące.
  4. Rozgrzej olej na patelni, przesmaż mięso. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż.
  5. Na patelni, na której smażyły się polędwiczki, podsmaż jabłka, by lekko zmiękły. Dorzuć śliwki i rodzynki.
  6. Dołóż polędwiczki, wymieszaj. Zalej całość śmietaną, ponownie przemieszaj. Duś na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  7. Sos dopraw sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba