Babcia zawsze powtarzała, by nie suszyć tych grzybów. Tracą smak i mogą zaszkodzić

Zapas suszonych grzybów na zimę to marzenie każdego smakosza. Suszenie to bardzo popularna metoda na ich przechowywanie, jednak nie nadają się do tego wszystkie gatunki. Przypominamy, które lepiej przyrządzić od razu lub zamarynować.

Suszone grzyby na białej ściereczceSuszone grzyby na białej ściereczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena
Dorota Gepert

Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najpopularniejszych metod ich przechowywania. Dzięki niej możemy cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem grzybów przez cały rok. Proces suszenia pozwala na długotrwałe ich przechowywanie bez konserwantów. Nie jest to też drogie, bo prąd jest zbędny. Co więcej, suszone grzyby zajmują mało miejsca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Jakie grzyby najlepiej suszyć?

Na czym polega suszenie? Podczas niego odparowuje woda z tkanek grzybów. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wilgoci, a grzyby stają się mniej podatne na rozwój pleśni i innych mikroorganizmów. Suszenie ma też wpływ na smak. Staje się on bardziej wyrazisty i skondensowany. Dzięki temu suszone grzyby nawet w niewielkiej ilości, wzbogacają smak potraw. Kto już tęskni za smakiem pierogów z kapustą i grzybami? Tu wystarczy ich niewiele, by farsz był pyszny. Do suszenia najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki, koźlarze. A jakich grzybów nigdy nie będzie na tej liście?

Nigdy nie susz tych grzybów

Kurki, mimo swojego wyjątkowego smaku, po wysuszeniu stają się gorzkie i tracą swój aromat. Podobnie jest z gąskami, które kruszą się podczas suszenia, co sprawia, że wyglądają nieapetycznie i są trudne w użyciu. Rydze również nie nadają się do suszenia. Te grzyby, mimo iż są bardzo smaczne i cenione, zawierają dużo białka. W procesie suszenia białko ulega rozpadowi, uwalniając toksyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. W związku z tym lepiej unikać suszenia rydzów i wybrać inne metody ich przechowywania, takie jak marynowanie. Do suszenia nie nadają się również maślaki, zwłaszcza ze skórką na kapeluszach, bo jest ciężkostrawna i może powodować problemy trawienne.

Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Nie wystarczy wiedzieć, jakie grzyby nadają się do suszenia. Trzeba to jeszcze zrobić, przestrzegając kilku zasad. Grzyby przede wszystkim muszą być pozbawione wilgoci. Do suszenia najlepsze są kapelusze. Trzeba odciąć nóżkę, sprawdzić czy grzyb nie jest robaczywy. Następnie dokładnie go oczyszczamy za pomocą małego pędzelka czy nożyka. Grzybów przed suszeniem nie moczymy, ani nie płuczemy. Kapelusze można suszyć w całości, ale wtedy proces będzie znacznie dłuższy lub po pokrojeniu w plasterki. Najlepiej zrobić to w suszarce do grzybów lub piekarniku ustawionym na niską temperaturę. Ważne jest jednak, aby w procesie suszenia zapewnić dobrą cyrkulację powietrza wokół grzybów, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci.

Do suszenia warto zabrać się jak najszybciej, bo im świeższe grzyby, tym smaczniejsze są po ususzeniu. Dlatego najlepiej przygotować je tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Maksymalnie można je przechowywać do 24 godzin w lodówce, w przypadku grzybów większych i bardziej miękkich ten czas powinien być krótszy.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat