Warto zrobić choć kilka słoiczków. Wychodzą o niebo lepsze niż te sklepowe

Teraz cieszymy się smakiem pysznych pomidorów, ale już za chwilę. Zimą znacznie lepsze są pomidory suszone. To nie tylko wygodny sposób, by warzywa zachowały letni aromat, ale także cenne witaminy i minerały. Przygotowanie ich w domowych warunkach jest proste. W dodatku na pewno będą znacznie smaczniejsze niż te gotowe.

Suszone pomidory w białej miseczceSuszone pomidory w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Suszone pomidory to świetny dodatek do wielu potraw, który kojarzy się z kuchnią włoską. I to prawda, bo są idealnym składnikiem deski serów, czy potraw z makaronem. Włoszki często przygotowują je samodzielnie, warto brać z nich przykład. I co też ważne, nie będą potrzebne żadne konserwanty i sztuczne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Jakie pomidory suszyć?

Wybór odpowiednich pomidorów to kluczowy etap przygotowywania tego przysmaku. Najlepiej sprawdzają się odmiany takie jak Romas, San Marzano czy Plum, bo są mięsiste, mają mniej soku, a ich kształt ułatwia równomierne suszenie. Unikaj pomidorów zbyt dojrzałych, miękkich czy uszkodzonych. Ważne, aby wybrane okazy były zdrowe, bez śladów pleśni.

Przygotowanie pomidorów jest proste. Najpierw dokładnie je umyj, następnie przekrój je na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości i preferencji. Usuń nasiona, które mogą przyspieszyć proces pleśnienia w trakcie suszenia. Możesz także skropić je oliwą oraz doprawić solą i ulubionymi ziołami, aby nadać im dodatkowego smaku przed suszeniem.

Metody suszenia pomidorów

W piekarniku. To jedna z najprostszych i najskuteczniejszych metod. Wystarczy ustawić piekarnik na temperaturę około 60-70 stopni Celsjusza, co pozwoli na powolne suszenie bez przypalania. Pomidory ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie susz przez 6 do 12 godzin, w zależności od wielkości i wilgotności warzyw. Ważne jest, aby co jakiś czas kontrolować proces i ewentualnie przewracać pomidory, aby równomiernie się wysuszyły.

W suszarce do żywności. Te urządzenia pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury i cyrkulację powietrza, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces suszenia. Pomidory wystarczy pokroić i ułożyć na tackach suszarki. Proces ten trwa zazwyczaj od 8 do 10 godzin. Warto pamiętać, żeby od czasu do czasu sprawdzać pomidory i ewentualnie zamieniać miejscami tacki.

Naturalne suszenie na słońcu. Ta metoda sprawdza się raczej w krajach śródziemnomorskich. Pomidory suszone w ten sposób mają wyjątkowy, intensywny smak. Należy pokroić je, ułożyć na siatkach lub rusztach i postawić w dobrze nasłonecznionym miejscu na co najmniej kilka dni. Ważne jest, aby chronić je przed owadami i wilgocią, przykrywając je cienkim kawałkiem gazy. Proces ten może trwać od kilku dni do dwóch tygodni, w zależności od pogody.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem