Francuzi zajadają się co wieczór. Zdobyłam przepis i robię na okrągło
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażanów, która stała się popularna na całym świecie.
01.08.2024 13:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ratatouille, choć coraz częściej używa się spolszczonej nazwy ratatuj, to tradycyjne danie wywodzące się z Prowansji we Francji. Kuchnia z tego rejonu słynie z prostych potraw z sezonowych warzyw, owoców, zawsze z dodatkiem ziół. W końcu to także ojczyzna jednej z najbardziej znanych mieszanek ziół, czyli ziół prowansalskich. Używa się ich także do ratatouille.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie warzywa w ratatouille?
Ratatouille to danie nasycone smakami i kolorami, a jego główne składniki to świeże, sezonowe warzywa. Według mojej znajomej Francuzki wszystkie są tak samo ważne, żadnego nie może zabraknąć, ale też żadne nie może dominować. Dzięki temu smak potrawy jest wyważony.
- Bakłażany – dodają potrawie charakterystycznej miękkości i głębokiego smaku.
- Cukinia – jest soczysta i doskonale komponuje się z innymi warzywami.
- Papryki – najlepiej używać czerwonych i zielonych, które dodają potrawie słodyczy.
- Pomidory – zapewniają potrawie kwasowość i soczystość, a także łączą wszystkie smaki.
- Cebula – dodaje słodyczy i pieprzności, podkręca smak dania.
Oprócz warzyw, niezbędne są aromatyczne przyprawy i dodatki, takie jak czosnek, oliwa z oliwek, świeży tymianek i rozmaryn oraz suszone przyprawa zioła prowansalskie.
Przygotowanie ratatouille nie jest skomplikowane, a można wręcz określić, że jest to bardzo przyjemne zajęcie. Przede wszystkim, ważne jest, aby używać świeżych, sezonowych warzyw. Na początek należy przygotować wszystkie składniki: bakłażany, cukinie, papryki, pomidory i cebule. Warzywa dokładnie umyj, a potem pokrój na równe kawałki. Kluczowe jest, aby były cienkie i miały zbliżoną grubość, co zapewni równomierne przesmażanie.
Największy błąd
A teraz najważniejsze, nie łącz warzyw! Wspominana już znajoma Francuzka powiedziała mi, że ratatouille ma odpowiednią konsystencję tylko wtedy, gdy wszystkie składniki są przesmażane oddzielnie i to w odpowiedniej kolejności. Można je łączyć dopiero po przesmażeniu. I rzeczywiście. Lepszego ratatuja niż przygotowanego w ten sposób na pewno nie zjecie. Francuzi podają go tylko z bagietką, by nic nie zakłócało wspaniałego, warzywnego smaku.
Ratatuj na sposób prowansalski
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 4 małe cukinie,
- 2 papryki, np. czerwona i zielona,
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku,
- świeże zioła, gałązki tymianku i rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój na kawałki. Pomidory sparz w gorącej wodzie – zdejmij z nich skórę, a następnie pokrój.
- Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmaż bakłażany po 5 minut z każdej strony, aż kawałki będą miękkie. Potem obsmaż papryki, cukinię i cebulę.
- Warzywa połącz, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez kolejną minutę. Polej łyżką octu z czerwonego wina i dodaj łyżeczkę cukru, a następnie pomidory oraz świeże zioła.
- Dopraw przyprawami i duś jeszcze kwadrans.