Kiedy mam dość słodyczy, piekę wytrawne ciastka bez grama cukru. Dodatki do nich mogą cię zaskoczyć!
Ciastka wcale nie muszą być tylko na słodko. Te mają przyjemny, maślany smak i wspaniały serowo-ziołowy posmak. Z każdym kęsem przenoszą do Włoch, gdzie takie połączenie jest bardzo popularne i znane choćby z focacci. Wytrawne ciastka są idealne na przystawkę, pasują do wędlin, oliwek, warzywnych past. Upiecz, a przekonasz się, że nie zostaną nawet okruszki.
08.06.2024 | aktual.: 08.06.2024 14:30
Nie mam ogrodu, ale od lat uprawiam zioła na balkonie. Do letnich potraw mam własną bazylię, oregano, melisę, miętę i rozmaryn. Właśnie rozmaryn w tym roku jest bardzo dorodny. To była moja inspiracja, by upiec wytrawne ciasteczka.
Sekret długowieczności
Włosi kochają rozmaryn i dodają go do wielu potraw. Uważany jest on nawet za jeden z sekretów ich długowieczności. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców Acciaroli w południowo-zachodniej części kraju. Wiele osób z tego miasteczka dożywa późnej starości i wcale nie narzeka na kondycję. Naukowcy twierdzą, że może mieć na to wpływ dieta śródziemnomorska, ale przede wszystkim dania z dużą ilością rozmarynu, a także dużo czasu spędzanego na świeżym powietrzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dla zdrowia
Badania potwierdzają, że rozmaryn, podobnie jak lawenda, łagodzi skutki stresu. Obniża bowiem poziom kortyzolu, który jest odpowiedzialny za wywołanie niepokoju. Już sam jego zapach działa korzystnie na układ nerwowy. Rozmaryn pomaga także lepiej i szybciej się skoncentrować. Dodaje energii i niweluje senność. Według niektórych badań rozmaryn ma także znacznie poważniejszy wpływ na zdrowie. Leczy problemy żołądkowe, dnę moczanową czy bóle głowy. Może nawet zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych.
Dobrze mieć go pod ręką
Jeśli macie rozmaryn w ogródku, czy tak jak ja, na balkonie, najprościej przygotowywać z niego napar. Wystarczy jego gałązki zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 10 minut. Można do niego dodać imbir, sok z cytryny czy miód. Pomaga przy problemach trawiennych, uspakaja. To, że gałązki rozmarynu warto dodawać do pieczonych mięs czy ryb. Kolejny pomysł to właśnie maślane ciastka z rozmarynem. Będą świetnym dodatkiem do deski serów, sałatek warzywnych lub po prostu na przekąskę.
Ciastka z rozmarynem
Składniki:
- 100 g zimnego masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g startego sera typu parmezan,
- gałązki świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę, masło pokrojone na małe kawałki i ser. Szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia składników.
- Do ciasta dodaj igiełki rozmarynu, ilość dostosuj do swojego smaku. Delikatnie wmieszaj z nimi ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń papierem do pieczenia i schładzaj w lodówce przez 15-30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, ustawiając funkcję grzania góra-dół.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciastka dowolnymi foremkami lub szklanką. Układaj je na blasze do pieczenia i posypuj dodatkowo serem i rozmarynem.
- Piecz je przez około 10 minut, aż do lekkiego zarumienienia.