Nie omijaj w warzywniaku. Przygotujesz z niej wyśmienitą i bardzo zdrową surówkę
W czerwcu rozpoczyna się sezon na młodą kalarepę. Nie wiemy jak ty, ale my na pewno nie przegapimy tej okazji do skorzystania z niezwykłych właściwości prozdrowotnych warzywa, a także pysznego smaku tworzonej z niego surówki. To takie proste!
28.05.2024 08:58
Kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Wiele osób zna je właściwie tylko z nazwy, o smaku i właściwościach zdrowotnych nie potrafiąc powiedzieć ani słowa. Nasza opinia jest taka: chociaż kalarepa nie jest miss warzywnej piękności, to warto po nią sięgać częściej, niż tylko od przypadku do przypadku. Dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kalarepa dla zdrowia
Dlaczego warto spożywać kalarepę? To proste. Po pierwsze jest to warzywo bardzo niskokaloryczne i może stanowić podstawowy składnik potraw z diet odchudzających. To, że w 100 gramach kalarepy znajduje się zaledwie 27 kcal, nie jest jedynym aspektem przeciw nadwadze. To warzywo to także duża ilość błonnika pokarmowego, który sprawia, że możemy stać się syci, nie ponosząc kosztów kalorycznych. Idealnie, prawda?
Ponadto kalarepa zawiera potężne ilości siarkowych glikozydów o działaniu antynowotworowym. Warzywo wykazuje też właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i detoksykujące. Warto też wspomnieć o witaminach — przede wszystkim A, C i tych z grupy B, a także minerałach: potasie, miedzy, manganie czy fosforze. To wszystko można przyswoić za pomocą prostej surówki z kalarepy, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Surówka z kalarepy
Składniki:
- 2 kalarepy,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- koperek,
- sól, pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Kalarepę obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki. Przełóż do miski, dodaj posiekany koperek.
- Majonez, jogurt naturalny i śmietanę wymieszaj i wlej do powyższych składników. Dodaj sok z cytryny (1 łyżka powinna wystarczyć), sól, pieprz i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki — taka surówka najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!