Nie omijaj w warzywniaku. Przygotujesz z niej wyśmienitą i bardzo zdrową surówkę

W czerwcu rozpoczyna się sezon na młodą kalarepę. Nie wiemy jak ty, ale my na pewno nie przegapimy tej okazji do skorzystania z niezwykłych właściwości prozdrowotnych warzywa, a także pysznego smaku tworzonej z niego surówki. To takie proste!

Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowaSurówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stitchik

Kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Wiele osób zna je właściwie tylko z nazwy, o smaku i właściwościach zdrowotnych nie potrafiąc powiedzieć ani słowa. Nasza opinia jest taka: chociaż kalarepa nie jest miss warzywnej piękności, to warto po nią sięgać częściej, niż tylko od przypadku do przypadku. Dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Kalarepa dla zdrowia

Dlaczego warto spożywać kalarepę? To proste. Po pierwsze jest to warzywo bardzo niskokaloryczne i może stanowić podstawowy składnik potraw z diet odchudzających. To, że w 100 gramach kalarepy znajduje się zaledwie 27 kcal, nie jest jedynym aspektem przeciw nadwadze. To warzywo to także duża ilość błonnika pokarmowego, który sprawia, że możemy stać się syci, nie ponosząc kosztów kalorycznych. Idealnie, prawda?

Ponadto kalarepa zawiera potężne ilości siarkowych glikozydów o działaniu antynowotworowym. Warzywo wykazuje też właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i detoksykujące. Warto też wspomnieć o witaminach — przede wszystkim A, C i tych z grupy B, a także minerałach: potasie, miedzy, manganie czy fosforze. To wszystko można przyswoić za pomocą prostej surówki z kalarepy, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Surówka z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • cukier.
Kalarepa to zdrowe, chociaż niezbyt popularne warzywo
Kalarepa to zdrowe, chociaż niezbyt popularne warzywo © Canva | Hans

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki. Przełóż do miski, dodaj posiekany koperek.
  2. Majonez, jogurt naturalny i śmietanę wymieszaj i wlej do powyższych składników. Dodaj sok z cytryny (1 łyżka powinna wystarczyć), sól, pieprz i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki — taka surówka najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej