Nie omijaj w warzywniaku. Przygotujesz z niej wyśmienitą i bardzo zdrową surówkę

W czerwcu rozpoczyna się sezon na młodą kalarepę. Nie wiemy jak ty, ale my na pewno nie przegapimy tej okazji do skorzystania z niezwykłych właściwości prozdrowotnych warzywa, a także pysznego smaku tworzonej z niego surówki. To takie proste!

Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowaSurówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | stitchik

Kalarepa nie jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Wiele osób zna je właściwie tylko z nazwy, o smaku i właściwościach zdrowotnych nie potrafiąc powiedzieć ani słowa. Nasza opinia jest taka: chociaż kalarepa nie jest miss warzywnej piękności, to warto po nią sięgać częściej, niż tylko od przypadku do przypadku. Dlaczego? Już wszystko wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Kalarepa dla zdrowia

Dlaczego warto spożywać kalarepę? To proste. Po pierwsze jest to warzywo bardzo niskokaloryczne i może stanowić podstawowy składnik potraw z diet odchudzających. To, że w 100 gramach kalarepy znajduje się zaledwie 27 kcal, nie jest jedynym aspektem przeciw nadwadze. To warzywo to także duża ilość błonnika pokarmowego, który sprawia, że możemy stać się syci, nie ponosząc kosztów kalorycznych. Idealnie, prawda?

Ponadto kalarepa zawiera potężne ilości siarkowych glikozydów o działaniu antynowotworowym. Warzywo wykazuje też właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i detoksykujące. Warto też wspomnieć o witaminach — przede wszystkim A, C i tych z grupy B, a także minerałach: potasie, miedzy, manganie czy fosforze. To wszystko można przyswoić za pomocą prostej surówki z kalarepy, na którą przepis znajdziesz poniżej.

Surówka z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • cukier.
Kalarepa to zdrowe, chociaż niezbyt popularne warzywo
Kalarepa to zdrowe, chociaż niezbyt popularne warzywo © Canva | Hans

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki. Przełóż do miski, dodaj posiekany koperek.
  2. Majonez, jogurt naturalny i śmietanę wymieszaj i wlej do powyższych składników. Dodaj sok z cytryny (1 łyżka powinna wystarczyć), sól, pieprz i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki — taka surówka najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯