Przed smażeniem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą smakowały jak z drogiej restauracji

Planujesz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Może tym razem zrobisz je trochę inaczej niż zwykle? Zapewniamy, że będą niezwykle aromatyczne, mięciutkie i pyszne. Potrzebne przyprawy z pewnością masz w kuchennej szafce.

Wypróbuj ten sposób na kotlety. Wypróbuj ten sposób na kotlety.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Kotlety schabowe właśnie wiosną robimy często, bo pojawiają się do nich wspaniałe dodatki. To przede wszystkim młode warzywa, ziemniaki i kapusta. Doskonale smakują także z mizerią. Warto też zmienić sposób przygotowywania kotletów.

Co do zmiany

Kotleta schabowego często nazywamy "klasykiem kuchni polskiej" i z pewnością należy do naszych ulubionych dań. W wielu domach je się go nawet w niedzielę na odświętny obiad. Usmażyć go potrafi każdy. Jednak nawet najlepsze danie, które jemy, często może się trochę znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Marynata na sucho

W smażeniu kotletów raczej nie da się dużo zmienić. Dlatego wszystkie innowacje dotyczą wstępnego przygotowywania mięso. Wiadomo, chodzi o marynaty. Mamy do wyboru ich dwa rodzaje - na mokro i na sucho. Tym razem proponujemy wypróbować ten drugi sposób. Samodzielnie stworzysz mieszankę przypraw, które dodadzą wieprzowinie niezwykłego aromatu. Będzie też znacznie bardziej miękka. Do rozcierania przypraw przyda się moździerz. Zamarynowanie mięsa to pierwszy krok, potem smażysz kotlety tak, jak zwykle. Jednak ich smak może cię zaskoczyć!

Kotlety schabowe w ziołowej marynacie

Składniki:

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatkowo do panierowania:

  • bułka tarta i jajka

Sposób przygotowania:

  1. Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu i dodaj resztę składników marynaty (poza liśćmi laurowymi) i wymieszaj.
  2. Mięso pokrój na kotlety i rozbij je.
  3. Każdego kotleta natrzyj marynatą i układaj na sobie, wtykając między mięso liście laurowe.
  4. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia, przykry je i włóż do lodówki na około godzinę.
  5. Wyjmij mięso na około 30 minut przed smażeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. Potem kotlety panieruj i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z młodymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska