Przed smażeniem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą smakowały jak z drogiej restauracji

Planujesz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Może tym razem zrobisz je trochę inaczej niż zwykle? Zapewniamy, że będą niezwykle aromatyczne, mięciutkie i pyszne. Potrzebne przyprawy z pewnością masz w kuchennej szafce.

Wypróbuj ten sposób na kotlety. Wypróbuj ten sposób na kotlety.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Kotlety schabowe właśnie wiosną robimy często, bo pojawiają się do nich wspaniałe dodatki. To przede wszystkim młode warzywa, ziemniaki i kapusta. Doskonale smakują także z mizerią. Warto też zmienić sposób przygotowywania kotletów.

Co do zmiany

Kotleta schabowego często nazywamy "klasykiem kuchni polskiej" i z pewnością należy do naszych ulubionych dań. W wielu domach je się go nawet w niedzielę na odświętny obiad. Usmażyć go potrafi każdy. Jednak nawet najlepsze danie, które jemy, często może się trochę znudzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Marynata na sucho

W smażeniu kotletów raczej nie da się dużo zmienić. Dlatego wszystkie innowacje dotyczą wstępnego przygotowywania mięso. Wiadomo, chodzi o marynaty. Mamy do wyboru ich dwa rodzaje - na mokro i na sucho. Tym razem proponujemy wypróbować ten drugi sposób. Samodzielnie stworzysz mieszankę przypraw, które dodadzą wieprzowinie niezwykłego aromatu. Będzie też znacznie bardziej miękka. Do rozcierania przypraw przyda się moździerz. Zamarynowanie mięsa to pierwszy krok, potem smażysz kotlety tak, jak zwykle. Jednak ich smak może cię zaskoczyć!

Kotlety schabowe w ziołowej marynacie

Składniki:

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
  • 3 owoce jałowca,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cząbru,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Dodatkowo do panierowania:

  • bułka tarta i jajka

Sposób przygotowania:

  1. Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu i dodaj resztę składników marynaty (poza liśćmi laurowymi) i wymieszaj.
  2. Mięso pokrój na kotlety i rozbij je.
  3. Każdego kotleta natrzyj marynatą i układaj na sobie, wtykając między mięso liście laurowe.
  4. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia, przykry je i włóż do lodówki na około godzinę.
  5. Wyjmij mięso na około 30 minut przed smażeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. Potem kotlety panieruj i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z młodymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇