Przed smażeniem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą smakowały jak z drogiej restauracji
Planujesz kotlety schabowe na niedzielny obiad? Może tym razem zrobisz je trochę inaczej niż zwykle? Zapewniamy, że będą niezwykle aromatyczne, mięciutkie i pyszne. Potrzebne przyprawy z pewnością masz w kuchennej szafce.
26.05.2024 09:59
Kotlety schabowe właśnie wiosną robimy często, bo pojawiają się do nich wspaniałe dodatki. To przede wszystkim młode warzywa, ziemniaki i kapusta. Doskonale smakują także z mizerią. Warto też zmienić sposób przygotowywania kotletów.
Co do zmiany
Kotleta schabowego często nazywamy "klasykiem kuchni polskiej" i z pewnością należy do naszych ulubionych dań. W wielu domach je się go nawet w niedzielę na odświętny obiad. Usmażyć go potrafi każdy. Jednak nawet najlepsze danie, które jemy, często może się trochę znudzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynata na sucho
W smażeniu kotletów raczej nie da się dużo zmienić. Dlatego wszystkie innowacje dotyczą wstępnego przygotowywania mięso. Wiadomo, chodzi o marynaty. Mamy do wyboru ich dwa rodzaje - na mokro i na sucho. Tym razem proponujemy wypróbować ten drugi sposób. Samodzielnie stworzysz mieszankę przypraw, które dodadzą wieprzowinie niezwykłego aromatu. Będzie też znacznie bardziej miękka. Do rozcierania przypraw przyda się moździerz. Zamarynowanie mięsa to pierwszy krok, potem smażysz kotlety tak, jak zwykle. Jednak ich smak może cię zaskoczyć!
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie
Składniki:
- 400 g kotletów ze schabu wieprzowego,
- 3 owoce jałowca,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta cząbru,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- sól do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Dodatkowo do panierowania:
- bułka tarta i jajka
Sposób przygotowania:
- Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu i dodaj resztę składników marynaty (poza liśćmi laurowymi) i wymieszaj.
- Mięso pokrój na kotlety i rozbij je.
- Każdego kotleta natrzyj marynatą i układaj na sobie, wtykając między mięso liście laurowe.
- Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia, przykry je i włóż do lodówki na około godzinę.
- Wyjmij mięso na około 30 minut przed smażeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
- Potem kotlety panieruj i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z młodymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami.