WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Zróbcie przepis "marry me chicken" na obiad. Jego sekret to obłędnie pyszny sos

Szukasz pomysłu na powalający na kolana obiad? Jeśli tak, to wypróbuj przepis na "marry me chicken", czyli kurczaka o wdzięcznej nazwie "wyjdź za mnie". Danie to składa się z soczystej piersi z kurczaka podanej w towarzystwie aksamitnego, uwodzicielskiego sosu. Ten kurczak nie tylko smakuje jak kawałek nieba na talerzu, ale także pachnie tak obłędnie, że zdobywa serca wszystkich, którzy go próbują.

Jak przygotować "marry me chicken"?Jak przygotować "marry me chicken"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Plotki mówią, że podanie tego dania ukochanej osobie może zakończyć się zaręczynami. Nie możemy dać gwarancji, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, jednak jesteśmy w stanie zapewnić, że to naprawdę genialne rozwiązanie na obiad czy kolację dls bliskiej osoby. "Marry me chicken" zdobył ogromną popularność w mediach społecznościowych, gdzie stał się viralem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

"Marry me chicken" - kurczak w aksamitnym sosie światowym viralem

Zastanawiacie się pewnie, skąd wzięła się ta niecodzienna nazwa? Otóż kilku redaktorów magazynów kulinarnych miało okazję spróbować tego wyjątkowego kurczaka w aksamitnym sosie. Jeden z nich, po degustacji, miał stwierdzić, że dosłownie ożeniłby się z tym daniem, gdyby tylko mógł. Trudno dociec, ile prawdy jest w tej anegdocie, ale wiemy na pewno, że "marry me chicken" podbija podniebienia. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników.

W mediach społecznościowych, takich jak Facebook, Instagram czy TikTok, można znaleźć mnóstwo nagrań z podpisem "marry me chicken". Ten przepis stał się viralowym hitem, a jego popularność utrzymuje się już od kilku lat. Wariacji na temat tego dania jest wiele, ale najbardziej klasyczna wersja zawiera pierś z kurczaka, czosnek, suszone pomidory, bulion i śmietanę. Tak niewiele składników potrzeba, aby roztopić czyjeś serce.

"Marry me chicken"
"Marry me chicken" © Adobe Stock

"Marry me chicken". Przepis

Składniki:

  • 3 duże piersi z kurczaka,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 30 ml oliwy,
  • 30 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 240 ml bulionu z kurczaka,
  • 240 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów,
  • oregano, tymianek,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze filety, najlepiej rozcinając je na pół. Następnie obtocz je w mące.
  2. Mięso podsmaż na rozgrzanej oliwie z masłem. Wystarczy po 5 minut z każdej strony. Następnie kawałki mięsa odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek, dodaj bulion. Następnie zdeglasuj, patelnię: włącz dużą moc palnika i zeskrob drewnianą łyżką wszelkie kawałki, które przywarły do ​​dna patelni.
  4. Zmniejsz moc palnika i dodaj śmietanę oraz starty parmezan. Całość gotuj przez kilka minut. Sos dopraw płatkami chili, tymiankiem i oregano, solą oraz pieprzem. Dodaj też suszone pomidory.
  5. Na końcu włóż kurczaka do sosu i gotuj całość, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy.
  6. Udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawaj na ciepło z makaronem lub ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo