Rosół, bulion i wywar to nie to samo. Różnice są znaczące

Wywar, bulion i rosół mają kilka cech wspólnych, zapewne przez to terminy te nierzadko, ale błędnie, bywają używane zamiennie. Czym zatem różnią się między sobą i jakie mają zastosowanie?

Rosół, bulion, wywar - gdzie są różnice? Rosół, bulion, wywar - gdzie są różnice?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wywar, bulion i rosół to trzy podstawowe płyny w gastronomii, które używane są w kuchniach na całym świecie. Chociaż mogą wydawać się podobne, każdy z nich ma swoje unikalne cechy i zastosowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Jak powstaje wywar?

Wywar to płyn, który powstaje w wyniku gotowania mięsa, warzyw, ryb lub kości w wodzie przez długi czas. Warto dodać, że ziołolecznictwie wywar otrzymuje się przez gotowanie rozdrobnionego surowca zielarskiego, wywarem są również kompoty, które powstają z gotowanych owoców.

Wywar stanowi podstawę wielu zup i sosów, a jego głównym celem jest ekstrakcja smaku i wartości odżywczych z gotowanych składników. Wywary charakteryzuje to, że nie powstają na bazie wielu składników jednocześnie, a dominuje w nich zazwyczaj jeden produkt, przez co mówimy o wywarze rybnym, wołowym, cielęcym, warzywnym czy też grzybowym. Wywar jest mniej skoncentrowany niż bulion i może być stosowany jako baza do dalszego gotowania. Powinien być gotowany 3-4 godziny.

Czym różnią się od siebie wywar, rosół i bulion?
Czym różnią się od siebie wywar, rosół i bulion? © Pixabay

Czym różni się wywar od bulionu?

Bulion jest bardziej skoncentrowany i intensywny w smaku niż wywar. Gotuje się go wolno i długo, a bazą najczęściej są warzywa i kości wołowe, wieprzowe, których powinno być więcej niż samej wody. Bulion może być przygotowany również w wersji bezmięsnej np. z grzybów i warzyw lub ryb. Ogólnie rzecz biorąc, surowce do przyrządzenia bulionu mogą być takie same jak w przypadku wywaru. Różnica jest w proporcji składników do wody i czasie gotowania. Książkowo bulion powinien gotować się przez 8 godzin (a według niektórych źródeł nawet 24 godziny) na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania kości powinny rozpadać się pod silnym naciskiem.

Buliony, w przeciwieństwie do wywarów, są odparowane (zredukowane) - przez co uzyskują maksymalną koncentrację smaków. Bulion często jest używany jako baza do zup, sosów, risotto czy jako dodatek do gotowania kasz i makaronów. Popularny jest również jako samodzielny napój, szczególnie w chłodniejsze dni, ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Warto dodać, że w XIX wieku bulion i rosół miały odwrotne znaczenie - rosół był zawiesisty i esencjonalny, a bulion stanowił lżejszą zupę.

Wywar i bulion a rosół

Rosół zaś to tradycyjna polska zupa, a przede wszystkim potrawa - czego nie można powiedzieć o wywarze i bulionie. Rosół gotuje się na wolnym ogniu przez wiele godzin na bazie mięsa, warzyw, ziół i przypraw. Charakterystyczną cechą rosołu jest jego klarowność i złoty kolor. Zupę najczęściej podajemy z makaronem, ryżem lub kluskami. Rosół gotuje się krócej niż bulion.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce