Kosztuje grosze, ma więcej właściwości niż świeże owoce. Poprawi odporność i pożegna infekcje
Chociaż zjadamy przede wszystkim owoce, to liście malin również zasługują na naszą uwagę. Docenić je powinny przede wszystkim osoby, które borykają się z infekcjami i przeziębieniami. Bez problemu znajdziesz ją w aptece, a szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka z krzewami malin mogą zebrać je samodzielnie.
26.04.2024 | aktual.: 26.04.2024 08:34
Liście malin to bogate źródło cennych składników odżywczych i leczniczych. Zawierają one garbniki, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne i kwasy organiczne, które nadają im szereg cennych właściwości. Warto dorzucić je do szafki z herbatami i sięgać po napar przez cały rok. Smak naparu ze słodkimi i goryczkowymi nutami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziółek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbata z liści malin - czy jest zdrowa?
Liście malin wracają do łask jako naturalny środek o szerokim spektrum działania. W ziołolecznictwie znane są od lat - parzyły je nasze babcie i prababcie. Polifenole, które znajdziemy w liściach, wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i moczopędne. To również dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i pozwala uchronić się przed infekcjami. W skrócie mówi się, że liście malin mają praktycznie te same właściwości co owoce, jednak bardziej intensywne i mocniejsze.
Zawarte w liściach garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu liście te znajdują zastosowanie w leczeniu biegunek, stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Herbata z liści malin wykazuje też właściwości napotne - pot obniża temperaturę ciała, co czyni je skutecznym środkiem w walce z gorączką i przeziębieniem.
Jak zrobić napar z liści malin?
Jeśli zdecydujemy się na samodzielny zbiór liści maliny, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:
- Wybierajmy krzewy z dala od jezdni, dróg szybkiego ruchu i zakładów przemysłowych.
- Zbierajmy zdrowe, młode i zielone liście latem.
- Suszmy w przewiewnym i zacienionym miejscu, nigdy na słońcu.
- Przechowujmy suszone liście w szczelnie zamkniętym pojemniku szklanym lub puszce.
Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie naparu. Łyżeczkę suszonych liści należy zalać szklanką wrzącej wody, parzyć przez 10-15 minut, a następnie odcedzić. Napar można pić 2-3 razy dziennie. Taki napar (oczywiście po przestudzeniu) można wykorzystać także do płukania gardła.
W przypadku stanów zapalnych skóry i infekcji intymnych można stosować okłady z naparu z liści maliny.