WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Kosztuje grosze, ma więcej właściwości niż świeże owoce. Poprawi odporność i pożegna infekcje

Chociaż zjadamy przede wszystkim owoce, to liście malin również zasługują na naszą uwagę. Docenić je powinny przede wszystkim osoby, które borykają się z infekcjami i przeziębieniami. Bez problemu znajdziesz ją w aptece, a szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka z krzewami malin mogą zebrać je samodzielnie.

Herbata z liści malin - PysznościHerbata z liści malin - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Liście malin to bogate źródło cennych składników odżywczych i leczniczych. Zawierają one garbniki, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne i kwasy organiczne, które nadają im szereg cennych właściwości. Warto dorzucić je do szafki z herbatami i sięgać po napar przez cały rok. Smak naparu ze słodkimi i goryczkowymi nutami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziółek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Herbata z liści malin - czy jest zdrowa?

Liście malin wracają do łask jako naturalny środek o szerokim spektrum działania. W ziołolecznictwie znane są od lat - parzyły je nasze babcie i prababcie. Polifenole, które znajdziemy w liściach, wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i moczopędne. To również dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i pozwala uchronić się przed infekcjami. W skrócie mówi się, że liście malin mają praktycznie te same właściwości co owoce, jednak bardziej intensywne i mocniejsze.

maliny
maliny © Adobe Stock

Zawarte w liściach garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu liście te znajdują zastosowanie w leczeniu biegunek, stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Herbata z liści malin wykazuje też właściwości napotne - pot obniża temperaturę ciała, co czyni je skutecznym środkiem w walce z gorączką i przeziębieniem.

Jak zrobić napar z liści malin?

Jeśli zdecydujemy się na samodzielny zbiór liści maliny, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:

  • Wybierajmy krzewy z dala od jezdni, dróg szybkiego ruchu i zakładów przemysłowych.
  • Zbierajmy zdrowe, młode i zielone liście latem.
  • Suszmy w przewiewnym i zacienionym miejscu, nigdy na słońcu.
  • Przechowujmy suszone liście w szczelnie zamkniętym pojemniku szklanym lub puszce.
Napar z liści malin to dobra odtrutka dla organizmu
Napar z liści malin to dobra odtrutka dla organizmu © Licencjodawca | Andrei Lavrinov

Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie naparu. Łyżeczkę suszonych liści należy zalać szklanką wrzącej wody, parzyć przez 10-15 minut, a następnie odcedzić. Napar można pić 2-3 razy dziennie. Taki napar (oczywiście po przestudzeniu) można wykorzystać także do płukania gardła.

W przypadku stanów zapalnych skóry i infekcji intymnych można stosować okłady z naparu z liści maliny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia