Kosztuje grosze, ma więcej właściwości niż świeże owoce. Poprawi odporność i pożegna infekcje
26.04.2024 08:22, aktual.: 26.04.2024 08:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż zjadamy przede wszystkim owoce, to liście malin również zasługują na naszą uwagę. Docenić je powinny przede wszystkim osoby, które borykają się z infekcjami i przeziębieniami. Bez problemu znajdziesz ją w aptece, a szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka z krzewami malin mogą zebrać je samodzielnie.
Liście malin to bogate źródło cennych składników odżywczych i leczniczych. Zawierają one garbniki, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne i kwasy organiczne, które nadają im szereg cennych właściwości. Warto dorzucić je do szafki z herbatami i sięgać po napar przez cały rok. Smak naparu ze słodkimi i goryczkowymi nutami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziółek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbata z liści malin - czy jest zdrowa?
Liście malin wracają do łask jako naturalny środek o szerokim spektrum działania. W ziołolecznictwie znane są od lat - parzyły je nasze babcie i prababcie. Polifenole, które znajdziemy w liściach, wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i moczopędne. To również dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność i pozwala uchronić się przed infekcjami. W skrócie mówi się, że liście malin mają praktycznie te same właściwości co owoce, jednak bardziej intensywne i mocniejsze.
Zawarte w liściach garbniki działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu liście te znajdują zastosowanie w leczeniu biegunek, stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, a także w pielęgnacji skóry trądzikowej i skłonnej do wyprysków. Herbata z liści malin wykazuje też właściwości napotne - pot obniża temperaturę ciała, co czyni je skutecznym środkiem w walce z gorączką i przeziębieniem.
Jak zrobić napar z liści malin?
Jeśli zdecydujemy się na samodzielny zbiór liści maliny, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:
- Wybierajmy krzewy z dala od jezdni, dróg szybkiego ruchu i zakładów przemysłowych.
- Zbierajmy zdrowe, młode i zielone liście latem.
- Suszmy w przewiewnym i zacienionym miejscu, nigdy na słońcu.
- Przechowujmy suszone liście w szczelnie zamkniętym pojemniku szklanym lub puszce.
Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie naparu. Łyżeczkę suszonych liści należy zalać szklanką wrzącej wody, parzyć przez 10-15 minut, a następnie odcedzić. Napar można pić 2-3 razy dziennie. Taki napar (oczywiście po przestudzeniu) można wykorzystać także do płukania gardła.
W przypadku stanów zapalnych skóry i infekcji intymnych można stosować okłady z naparu z liści maliny.