Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu

Szukasz wyjątkowego deseru na Wielkanoc, który zachwyci twoją rodzinę? Mamy dla ciebie idealną propozycję: ciasto balladyna. To wysoki, elegancki wypiek o bogatym smaku, który z pewnością zrobi furorę przy świątecznym stole.

Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas ostatniej Wielkanocy postanowiłem zaskoczyć moją rodzinę wyjątkowym ciastem - balladyną. To absolutnie unikalna kompozycja, której smak i elegancja powalały na kolana. Piękny wygląd i łatwość przygotowania sprawiają, że balladyna szybko stała się ulubionym wypiekiem nie tylko mojej rodziny, ale również wszystkich ciotek, które domagały się przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Przepis na ciasto Balladyna:

Choć ciasto wygląda imponująco, jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, a z pewnością osiągniesz sukces.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka naturalnego homogenizowanego,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 150 ml wrzątku,
  • 2 łyżki żelatyny.

Dodatkowo:

  • ok. 50 szt. herbatników kakaowych,
  • puszka masy kajmakowej (ok. 500 g),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 750 ml wrzątku,
  • ok. 400 g malin (mogą być mrożone).

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, miksując do uzyskania gęstej bezy. Dodaj żółtka i miksuj do połączenia.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  4. Wystudź biszkopt i pokrój na dwa spody.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i serek homogenizowany, miksując do połączenia.
  3. Dodaj żelatynę i energicznie miksuj do połączenia.

Składanie ciasta:

  1. Połowę masy serowej wyłóż na pierwszy spód biszkoptu. Przykryj herbatnikami, a następnie wyłóż masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
  2. Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugim spodem biszkoptu.
  3. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do studzenia. Dodaj maliny i wyłóż na ciasto.
  4. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc.

Spróbujcie koniecznie tego przepisu i przekonajcie się sami, jak prosto można przygotować wyśmienite ciasto, które zachwyci waszych gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka