Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu

Szukasz wyjątkowego deseru na Wielkanoc, który zachwyci twoją rodzinę? Mamy dla ciebie idealną propozycję: ciasto balladyna. To wysoki, elegancki wypiek o bogatym smaku, który z pewnością zrobi furorę przy świątecznym stole.

Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu Na ostatnią Wielkanoc zrobiłam ciasto balladyna. Każda ciotka domagała się przepisu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas ostatniej Wielkanocy postanowiłem zaskoczyć moją rodzinę wyjątkowym ciastem - balladyną. To absolutnie unikalna kompozycja, której smak i elegancja powalały na kolana. Piękny wygląd i łatwość przygotowania sprawiają, że balladyna szybko stała się ulubionym wypiekiem nie tylko mojej rodziny, ale również wszystkich ciotek, które domagały się przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Przepis na ciasto Balladyna:

Choć ciasto wygląda imponująco, jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, a z pewnością osiągniesz sukces.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g serka naturalnego homogenizowanego,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 150 ml wrzątku,
  • 2 łyżki żelatyny.

Dodatkowo:

  • ok. 50 szt. herbatników kakaowych,
  • puszka masy kajmakowej (ok. 500 g),
  • 2 galaretki malinowe,
  • 750 ml wrzątku,
  • ok. 400 g malin (mogą być mrożone).

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, miksując do uzyskania gęstej bezy. Dodaj żółtka i miksuj do połączenia.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  4. Wystudź biszkopt i pokrój na dwa spody.

Masa serowa:

  1. Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do przestudzenia.
  2. Ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i serek homogenizowany, miksując do połączenia.
  3. Dodaj żelatynę i energicznie miksuj do połączenia.

Składanie ciasta:

  1. Połowę masy serowej wyłóż na pierwszy spód biszkoptu. Przykryj herbatnikami, a następnie wyłóż masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
  2. Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugim spodem biszkoptu.
  3. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do studzenia. Dodaj maliny i wyłóż na ciasto.
  4. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc.

Spróbujcie koniecznie tego przepisu i przekonajcie się sami, jak prosto można przygotować wyśmienite ciasto, które zachwyci waszych gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?