Idealna propozycja dla każdego, kto kocha wielkanocne słodkości. Rozpływa się w ustach

Ostatnie chwile przed Wielkanocą to czas wypełniony gotowaniem i pieczeniem wielkanocnych ciast. W przypadku, gdy ma to być wyjątkowe i rozpływające się w ustach ciasto, warto jest sięgnąć po najlepszy przepis na sernik pistacjowy. To prawdziwy hit, wśród wielkanocnych deserów. Twoi goście będą zachwyceni!

ObrazekPrzepis na sernik - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Foodfanka
Karol Wiak

Upiec wielkanocny mazurek, babkę, a może sernik? To pytanie pojawia się najczęściej, tuż przed rozpoczęciem prac, związanych z pieczeniem ciast na Wielkanoc. Okazuje się jednak, że większość osób decyduje się upiec każde ciasto spośród wcześniej wymienionych - tak, by absolutnie niczego nie zabrakło na wielkanocnym stole. Przepisy na ciasta na Wielkanoc to pełna różnorodność deserów. Niektóre propozycje bywają zaskakujące, jak sernik pistacjowy, który będzie prawdziwym hitem, gdy zdecydujesz się upiec sernik na Wielkanoc.

Wielkanocny sernik pistacjowy - świetna propozycja dla wielkanocnych łasuchów i przepis na sernik

Czym musi charakteryzować się najlepsze ciasto na Wielkanoc? Na pewno powinno rozpływać się w ustach, dobrze wyglądać i być stosunkowo proste w przygotowaniu, bo jak wiadomo, trzeba przygotować jeszcze wiele innych ciast i potraw na wielkanocny stół. Tak się składa, że sernik pistacjowy spełnia wszystkie te wymagania, więc warto sięgnąć po tę recepturę.

Obrazek
Sernik pistacjowy - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Foodfanka

Najlepszy przepis na sernik pistacjowy - jak go zrobić?

Podczas przygotowania dań i ciast na Wielkanoc, warto jest sięgnąć właśnie po tę recepturę. Nie tylko zachwyca smakiem, ale również sposobem przygotowania. To świetna alternatywa dla tradycyjnych serników, które niemal zawsze królują podczas Wielkanocy. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Poznaj najlepszy przepis na sernik pistacjowy.

Składniki:

          
  • 100 g serka mascarpone
  • 700 g kremowego twarogu
  • 100 ml mleka lub śmietanki 30 proc.
  • 10 ml ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
  • 5 dużych jajek.

Składniki na spód:

  • 50 g roztopionego masła
  • 150 g herbatników.
Obrazek
Przygotowanie sernika pistacjowego - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Foodfanka

Sposób przygotowania:

                
  1. Pokrusz herbatniki w blenderze i dodaj do nich masło. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Wymieszaj twaróg z serkiem mascarpone i połącz z mlekiem lub śmietanką na gładką masę.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę.
  5. Wymieszaj ubite żółtka z masą serową.
  6. Przesiej mąkę ziemniaczaną i dodaj ją do masy serowej.
  7. Ubitą pianę z białek stopniowo dodawaj do masy na sernik pistacjowy.
  8. Na dnie tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia ułóż spód z pokruszonych herbatników i wylej na nie masę.
  9. Pamiętaj, by spód obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw do większej blachy.
  10. Do blachy wlej gorącą wodę do połowy wysokości.
  11. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wstaw ciasto na 30 minut.
  12. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.
  13. Jeżeli nie zdecydujesz się użyć pary wodnej, to możesz go piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni.
  14. Pozostaw go w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

A może sernik jajko sadzone z brzoskwiniami i galaretką? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg