PoradyPieczarki nie podejdą wodą i nie stracą całego smaku. Przestrzegaj jednej zasady przy smażeniu

Pieczarki nie podejdą wodą i nie stracą całego smaku. Przestrzegaj jednej zasady przy smażeniu

Jak usmażyć pieczarki, żeby nie puszczały wody? To bardzo proste
Jak usmażyć pieczarki, żeby nie puszczały wody? To bardzo proste
Źródło zdjęć: © Canva | Svetl
13.03.2024 11:25

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować pieczarki, aby były złociste i chrupiące, a nie miękkie i nieestetycznie mokre? Może się to wydawać skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Aby osiągnąć idealnie usmażone grzyby, wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Pieczarki są warzywem, które składa się w 90 proc. z wody. Ta wiedza pozwala stwierdzić, że jeżeli nie przygotujemy grzybów w odpowiedni sposób, woda z wnętrza może wydostać się na zewnątrz. To z kolei sprawi, że grzyby, zamiast się smażyć, będą się dusiły. Dlatego warto znać kilka zasad, które pomogą uniknąć tego typu błędów i pozwolą cieszyć się doskonale usmażonymi, złocistymi pieczarkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, żeby pieczarki nie puszczały wody podczas smażenia?

Kiedy przygotowujesz grzyby, takie jak pieczarki, ważne jest, aby nie doprawiać ich solą przed smażeniem. To właściwie najważniejsza z reguł dotyczących przyrządzania grzybów. Dlaczego? Ponieważ grzyby zaczynają puszczać wodę właśnie pod wpływem działania soli. W rezultacie mogą one stracić swój naturalny smak, aromat i chrupkość, tak bardzo cenione przez ich miłośników. Zamiast soli warto zastosować najpierw świeżo mielony pieprz i zioła, takie jak majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek, jałowiec czy lubczyk. Sól powinna być dodana dopiero na samym końcu, po obróbce grzybów.

Innym istotnym aspektem przygotowywania pieczarek jest to, aby po umyciu dokładnie je osuszyć. Podczas czyszczenia pieczarek, należy zwrócić uwagę na to, aby nie spędziły zbyt dużo czasu w wodzie. Grzyby mają bowiem tendencję do wchłaniania cieczy, co ostatecznie może sprawić, że staną się gąbczaste i pozbawione intensywnego smaku. Pamiętaj też o tym, że pieczarki nie muszą być obierane przed gotowaniem. Wystarczy jedynie odciąć końcówki trzonków, aby przygotować je do dalszej obróbki kulinarnej.

Pamiętaj - pieczarki solimy dopiero pod koniec
Pamiętaj - pieczarki solimy dopiero pod koniec© Canva | HottShott

Chrupiące i złociste pieczarki z patelni

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, jak usmażyć pieczarki, aby były chrupiące i apetycznie złociste, to istnieje kilka kluczowych kroków, które warto zastosować. Przede wszystkim grzyby powinny być wykładane na patelnię, która jest już odpowiednio rozgrzana. W przeciwnym razie mogą wchłonąć tłustą zawartość patelni jak gąbka.

Do smażenia pieczarek najlepiej używać mieszanki masła i oleju lub oliwy z oliwek. Ta konkretna kombinacja zapewni grzybom chrupkość i złoty kolor. Innym istotnym aspektem jest smażenie pieczarek partiami. Pośpiech nie jest tu wskazany! Grzyby nie powinny bowiem stykać się ze sobą na patelni. Dzięki temu nie będą się dusić, a nabiorą złocistego koloru. Ponadto nie powinno się zbyt często mieszać smażących się grzybów. Najlepiej jest poczekać, aż pieczarki odpowiednio się podsmażą z jednej strony, a dopiero potem przerzucić je na drugą stronę. I pamiętaj — cały czas mówimy o smażeniu bez przykrycia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także