Wrzucam pieczarki na patelnię i zalewam aromatycznym sosem. Goście nie mogą się nachwalić

Kiedy raz spróbujesz tych pieczarek, już nigdy nie przyrządzisz ich w inny sposób. Polubi je każdy, nawet ci, którzy spoza bezpiecznego rejonu kuchni polskiej nie ruszają się zwykle o krok. Ten azjatycki akcent to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Pieczarki w sosie sojowym - doskonały pomysł na przekąskęPieczarki w sosie sojowym - doskonały pomysł na przekąskę
Źródło zdjęć: © canva.com

Jeśli jesteś fanem pieczarek i zawsze z chęcią sięgasz po nie w swojej kuchni, to mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Za chwilę zobaczysz przepis, dzięki któremu te smaczne grzyby będą mogły stanowić danie samo w sobie. I to nie byle jakie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdziliśmy, czy Polacy dają napiwki w restauracjach. Jesteśmy zdumieni

Pieczarki w sosie sojowym, bo o nich jest tu dzisiaj mowa, mogą ci posłużyć jako dodatek do obiadu — ale wcale nie muszą. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, przystawka, ciekawostka kulinarna dla domowników. Czy będą zachwyceni? Czy pieczarki znikną z talerza w kilka chwil? I czy wszyscy wypytają cię o poniższy przepis? Trzy razy tak! Przejdźmy więc do rzeczy.

Pieczarki w sosie sojowym

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego (tu przeczytasz, po jaki sos sojowy sięgać, a od jakiego trzymać się z daleka)
  • 1 łyżka octu winnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego,
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 czubata łyżeczka bazylii,
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody do sosu + 50 ml do zagęszczenia
  • 1 łyżeczka mąki pszennej.
Pieczarki w sosie sojowym przygotujesz w kilka chwil
Pieczarki w sosie sojowym przygotujesz w kilka chwil © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść. Pamiętaj, że obieranie ich nie ma najmniejszego sensu, a tylko zabierze ci cenny czas. Większe grzyby pokrój w kawałki — tak, żeby wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku przepuść przez praskę. Tę pierwszą zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 30 sekund.
  3. Teraz dorzuć na patelnię pieczarki. Kiedy zredukują swoją objętość, dopraw mieszankę pieprzem, solą, bazylią, tymiankiem, cukrem i słodką papryką. Wymieszaj i dolej ocet winny i sos sojowy.
  4. Twoje pieczarki muszą się teraz podusić przez około 2 minuty. Po tym czasie dolej na patelnię wodę.
  5. Gdy płyn zacznie się gotować, zagęść go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby dodaj przypraw. Smacznego!



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę