PrzepisPrzekąskiWrzucam pieczarki na patelnię i zalewam aromatycznym sosem. Goście nie mogą się nachwalić

Wrzucam pieczarki na patelnię i zalewam aromatycznym sosem. Goście nie mogą się nachwalić

Pieczarki w sosie sojowym - doskonały pomysł na przekąskę
Pieczarki w sosie sojowym - doskonały pomysł na przekąskę
Źródło zdjęć: © canva.com
04.09.2023 12:01

Kiedy raz spróbujesz tych pieczarek, już nigdy nie przyrządzisz ich w inny sposób. Polubi je każdy, nawet ci, którzy spoza bezpiecznego rejonu kuchni polskiej nie ruszają się zwykle o krok. Ten azjatycki akcent to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Jeśli jesteś fanem pieczarek i zawsze z chęcią sięgasz po nie w swojej kuchni, to mamy dla ciebie doskonałą wiadomość. Za chwilę zobaczysz przepis, dzięki któremu te smaczne grzyby będą mogły stanowić danie samo w sobie. I to nie byle jakie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki w sosie sojowym, bo o nich jest tu dzisiaj mowa, mogą ci posłużyć jako dodatek do obiadu — ale wcale nie muszą. Doskonale sprawdzą się jako przekąska, przystawka, ciekawostka kulinarna dla domowników. Czy będą zachwyceni? Czy pieczarki znikną z talerza w kilka chwil? I czy wszyscy wypytają cię o poniższy przepis? Trzy razy tak! Przejdźmy więc do rzeczy.

Pieczarki w sosie sojowym

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego (tu przeczytasz, po jaki sos sojowy sięgać, a od jakiego trzymać się z daleka)
  • 1 łyżka octu winnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka tymianku suszonego,
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 czubata łyżeczka bazylii,
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka wody do sosu + 50 ml do zagęszczenia
  • 1 łyżeczka mąki pszennej.
Pieczarki w sosie sojowym przygotujesz w kilka chwil
Pieczarki w sosie sojowym przygotujesz w kilka chwil© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść. Pamiętaj, że obieranie ich nie ma najmniejszego sensu, a tylko zabierze ci cenny czas. Większe grzyby pokrój w kawałki — tak, żeby wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku przepuść przez praskę. Tę pierwszą zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 30 sekund.
  3. Teraz dorzuć na patelnię pieczarki. Kiedy zredukują swoją objętość, dopraw mieszankę pieprzem, solą, bazylią, tymiankiem, cukrem i słodką papryką. Wymieszaj i dolej ocet winny i sos sojowy.
  4. Twoje pieczarki muszą się teraz podusić przez około 2 minuty. Po tym czasie dolej na patelnię wodę.
  5. Gdy płyn zacznie się gotować, zagęść go mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby dodaj przypraw. Smacznego!



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także