Ten sekretny krok sprawi, że zupa grzybowa będzie szalenie bogata w smaku. Nie zdołasz się oderwać

Co powiesz na odrobinę delikatności i kremowości w misce zupy? Na dodatek takiej, która przywoła w nas cudowne wspomnienia babcinych obiadów? Zupa grzybowa z makaronem może cię wprawić w taki nostalgiczny nastrój. Sprawdź przepis i przekonaj się sama. 

ObrazekZupa grzybowa - Pyszności; foto: Canva

Niektóre zupy bardziej niż inne kojarzą nam się z dzieciństwem. I wcale nie mówimy tu o tych zupach, które niektórzy opisują jako koszmary dziecięcych lat - na przykład przedszkolna ,,owocówka". Aż ciarki przechodzą po ciele!

Dla wielu z nas wspomnienie czasów dziecięcych może przywołać obraz pysznej zupy grzybowej z makaronem. To taką wersję tej potrawy często przygotowywały babcie. I choć do dziś tamten smak pozostał totalnie niezastąpiony, my zrobimy wszystko, co w naszej mocy, by jak najdokładniej go odzwierciedlić. Oto przepis na kremową zupę pieczarkową z kluskami, którą możesz przygotować każdą porą roku. Jej sekretem jest podsmażenie części składników przed zalaniem bulionem, dzięki czemu smak dania staje się znacznie silniejszy.

Obrazek
Zupa grzybowa - Pyszności; foto: Canva

Kremowa zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek białej części pora
  • 2 cebule
  • kilka listków laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • zielenina - na przykład natka pietruszki
  • 400 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu

Sposób przygotowania:

Selera, marchewki i korzenie pietruszki obierz i umyj. Następnie zetrzyj włoszczyznę na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Podsmaż ją na patelni do zeszklenia. Następnie dodaj startego selera, marchewki i pietruszki. Wszystko razem trzymaj na patelni jeszcze kilka minut.

Pieczarki oczyść. Pamiętaj, że w żadnym wypadku nie musisz ich obierać. Następnie potnij je w plastry.

Wszystkie warzywa z patelni przerzuć do dużego garnka. Dodaj do nich jeszcze pieczarki, pora, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą. Powinno starczyć około 3 litrów. Gotuj około pół godziny.

Obrazek
Zupa grzybowa - Pyszności; foto: Canva

Kiedy zupa grzybowa już sobie bulgocze, możesz zająć się makaronem. Jego rodzaj pozostawiamy do twojego wyboru. Dobrze sprawdzą się nitki, muszelki, literki, czy nawet połamane spaghetti. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Po pół godziny od zagotowania bulionu możesz dodać do niego ugotowany makaron. Następnie zabiel zupę śmietanką (możesz użyć też śmietany krowiej albo śmietanki 30%). Dopraw solą i pieprzem.

Zupa grzybowa już ugotowana - teraz czas na drugie danie. Ciekawy przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni