Wlewam na patelnię i dodaję pieczarki. Przepis dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem w domu

Już za moment odkryjesz pieczarki na nowo. A wszystko to zasługa genialnego przepisu, który skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać!

Grzyby w genialnej glazurze zachwycają smakiemGrzyby w genialnej glazurze zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oksana
Marzena Pęcak

Uwielbiam grzyby, dlatego bardzo często goszczą one w mojej kuchni. Oczywiście w sezonie staram się korzystać z dobrodziejstw lasu. Nie oznacza to jednocześnie, że zapominam o pieczarkach, które są dostępne w marketach przez cały rok. 

Na ich bazie robię genialną zupę pieczarkową, kremowy sos, który serwuje z gołąbkami, makaronem, a nawet ziemniakami. Pieczarki świetnie sprawdzają się również przy domowych sałatkach, jak i element farszu do mięs i wypieków drożdżowych. Ale to nadal nie koniec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Świetny patent na podanie pieczarek

O mojej miłości do pieczarek wiedzą dosłownie wszystkie bliskie mi osoby. Do tego grona zalicza się również moja sąsiadka. Pani Teresa, bo to o niej mowa, podobnie jak ja uwielbia spędzać czas w kuchni. Często więc wymieniamy się przepisami i poradami, które mogą ułatwić codzienne funkcjonowanie w kuchni.

Na bazie pieczarek można zrobić wiele pysznych przepisów
Na bazie pieczarek można zrobić wiele pysznych przepisów © Adobe Stock | Olo

W ostatnim czasie pani Teresa odnalazła w swoich zapiskach genialny patent na podanie pieczarek. Od razu sprawdzoną recepturą postanowiła podzielić się również ze mną. I muszę przyznać, że czegoś tak dobrego dawno nie jadłam. Dzięki sąsiadce zakochałam się w pieczarkach na nowo. Z tobą będzie tak samo!

Jak przygotować pieczarki w ciekawym wydaniu?

Dzisiejszy patent na grzyby możesz wykorzystać w formie przystawki. Nic nie stoi jednocześnie na przeszkodzie, aby pieczarki podać jako dodatek do obiadu. Pyszne grzyby w wyjątkowej glazurze staną się hitem w każdym wydaniu.

Składniki:

  • 700 g małych pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • ⅓ szkl. octu balsamicznego,
  • 1 natka pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od oczyszczenia grzybów. Pamiętaj, nie mocz ich zbyt długo, bo ucierpi na tym struktura grzybów.
  2. Następnie posiekaj drobno natkę pietruszki. 
  3. Nie zapomnij też obrać i przecisnąć przez praskę ząbków czosnku. 
  4. Rozgrzej i natłuść patelnię. Kiedy już będzie miała odpowiednią temperaturę, wrzuć do środka pieczarki. 
  5. Smaż je w ten sposób przez 2-3 minuty. Grzyby dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
  6. W międzyczasie połącz w misce miód, ocet balsamiczny i ząbki czosnku. 
  7. Do mieszanki dodaj też posiekaną natkę pietruszki. 
  8. Powstały miks przelej na patelnię z pieczarkami i podgrzewaj całość jeszcze ok. 5 minut. Smacznego!

I to wszystko! Jak sam widzisz, cała procedura jest bajecznie prosta. Nie muszę więc chyba dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania najnowszej receptury? Gwarantuję, że na pewno nie pożałujesz. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w pieczarkach w glazurze na całe życie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥