Świetny przepis na pieczarki. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło

Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że pieczarki można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Można przygotować z nich przekąski, ugrillować, dodawać do zup, sałatek, sosów czy dań z makaronem. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę, to dobrą opcją będą pieczarki w cieście. Sprawdzą się na wiele okazji, dlatego postanowiliśmy zaprezentować ci ten przepis.

ObrazekPieczarki w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Każda okazja jest dobra, by sięgnąć po pieczarki. W przeciwieństwie do tradycyjnych grzybów są one dostępne przez cały rok w sklepach. Zachwycają smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczy obrać, pokroić i podsmażyć. Można je zrobić również w inny ciekawy sposób, np. pieczarki z grilla. Dziś postanowiliśmy ci pokazać jednak coś innego, ale niezwykle smacznego. To pieczarki w cieście, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Są smaczne również po przestudzeniu oraz proste w przygotowaniu. Przekonaj się sam i sprawdź przepis na to danie.

Pieczarki w cieście - dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?

Pieczarki w cieście to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem może zagościć na twoim stole. Grzyby w takim wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto, w którym są zawinięte, jest chrupiące i delikatne. Co ważne, pieczarki w cieście mogą stanowić zarówno danie główne, jak i przystawkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Pamiętaj, że pieczarki są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią one również doskonałe źródło białka roślinnego.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Pieczarki w cieście przepis - jak zrobić tę przystawkę?

Pieczarki w cieście to przepis, który warto wypróbować ze względu na wyjątkowy smak, łatwość w przygotowaniu, uniwersalność, wartości odżywcze i niski koszt. Możesz je zrobić o każdej porze roku. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera mozzarella w kostce lub parmezanu
  • 5 dużych jajek
  • 140 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • około 300 ml oleju do smażenia
  • zioła i przyprawy: 3/4 płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano.
Obrazek
Smażenie pieczarek w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki i odetnij im ogonki.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity, gęsty płyn.
  3. Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do masy i wymieszaj.
  4. Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą.
  5. Każdą z pieczarek maczaj w cieście i następnie w bułce tartej. Formuj w dłoniach i odłóż na drewnianą deskę.
  6. Rozgrzej olej na patelni do temperatury ok. 165 stopni C. Przystąp do smażenia pieczarek.
  7. Smaż je przez 4-5 minut. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Pieczarki w cieście są gotowe. Smacznego!

A może faszerowane pieczarki na grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo