Świetny przepis na pieczarki. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło
Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że pieczarki można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Można przygotować z nich przekąski, ugrillować, dodawać do zup, sałatek, sosów czy dań z makaronem. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę, to dobrą opcją będą pieczarki w cieście. Sprawdzą się na wiele okazji, dlatego postanowiliśmy zaprezentować ci ten przepis.
15.05.2023 11:00
Każda okazja jest dobra, by sięgnąć po pieczarki. W przeciwieństwie do tradycyjnych grzybów są one dostępne przez cały rok w sklepach. Zachwycają smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczy obrać, pokroić i podsmażyć. Można je zrobić również w inny ciekawy sposób, np. pieczarki z grilla. Dziś postanowiliśmy ci pokazać jednak coś innego, ale niezwykle smacznego. To pieczarki w cieście, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Są smaczne również po przestudzeniu oraz proste w przygotowaniu. Przekonaj się sam i sprawdź przepis na to danie.
Pieczarki w cieście - dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?
Pieczarki w cieście to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem może zagościć na twoim stole. Grzyby w takim wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto, w którym są zawinięte, jest chrupiące i delikatne. Co ważne, pieczarki w cieście mogą stanowić zarówno danie główne, jak i przystawkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Pamiętaj, że pieczarki są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią one również doskonałe źródło białka roślinnego.
Pieczarki w cieście przepis - jak zrobić tę przystawkę?
Pieczarki w cieście to przepis, który warto wypróbować ze względu na wyjątkowy smak, łatwość w przygotowaniu, uniwersalność, wartości odżywcze i niski koszt. Możesz je zrobić o każdej porze roku. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 150 g sera mozzarella w kostce lub parmezanu
- 5 dużych jajek
- 140 g bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- około 300 ml oleju do smażenia
- zioła i przyprawy: 3/4 płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano.
Sposób przygotowania:
- Oczyść pieczarki i odetnij im ogonki.
- Wbij do miski jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity, gęsty płyn.
- Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do masy i wymieszaj.
- Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą.
- Każdą z pieczarek maczaj w cieście i następnie w bułce tartej. Formuj w dłoniach i odłóż na drewnianą deskę.
- Rozgrzej olej na patelni do temperatury ok. 165 stopni C. Przystąp do smażenia pieczarek.
- Smaż je przez 4-5 minut. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Pieczarki w cieście są gotowe. Smacznego!
A może faszerowane pieczarki na grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: