WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Świetny przepis na pieczarki. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło

Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że pieczarki można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Można przygotować z nich przekąski, ugrillować, dodawać do zup, sałatek, sosów czy dań z makaronem. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę, to dobrą opcją będą pieczarki w cieście. Sprawdzą się na wiele okazji, dlatego postanowiliśmy zaprezentować ci ten przepis.

ObrazekPieczarki w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Każda okazja jest dobra, by sięgnąć po pieczarki. W przeciwieństwie do tradycyjnych grzybów są one dostępne przez cały rok w sklepach. Zachwycają smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczy obrać, pokroić i podsmażyć. Można je zrobić również w inny ciekawy sposób, np. pieczarki z grilla. Dziś postanowiliśmy ci pokazać jednak coś innego, ale niezwykle smacznego. To pieczarki w cieście, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Są smaczne również po przestudzeniu oraz proste w przygotowaniu. Przekonaj się sam i sprawdź przepis na to danie.

Pieczarki w cieście - dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?

Pieczarki w cieście to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem może zagościć na twoim stole. Grzyby w takim wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto, w którym są zawinięte, jest chrupiące i delikatne. Co ważne, pieczarki w cieście mogą stanowić zarówno danie główne, jak i przystawkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Pamiętaj, że pieczarki są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią one również doskonałe źródło białka roślinnego.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Pieczarki w cieście przepis - jak zrobić tę przystawkę?

Pieczarki w cieście to przepis, który warto wypróbować ze względu na wyjątkowy smak, łatwość w przygotowaniu, uniwersalność, wartości odżywcze i niski koszt. Możesz je zrobić o każdej porze roku. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera mozzarella w kostce lub parmezanu
  • 5 dużych jajek
  • 140 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • około 300 ml oleju do smażenia
  • zioła i przyprawy: 3/4 płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano.
Obrazek
Smażenie pieczarek w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki i odetnij im ogonki.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity, gęsty płyn.
  3. Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do masy i wymieszaj.
  4. Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą.
  5. Każdą z pieczarek maczaj w cieście i następnie w bułce tartej. Formuj w dłoniach i odłóż na drewnianą deskę.
  6. Rozgrzej olej na patelni do temperatury ok. 165 stopni C. Przystąp do smażenia pieczarek.
  7. Smaż je przez 4-5 minut. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Pieczarki w cieście są gotowe. Smacznego!

A może faszerowane pieczarki na grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę