Świetny przepis na pieczarki. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło

Z pewnością, zdajesz sobie sprawę z faktu, że pieczarki można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Można przygotować z nich przekąski, ugrillować, dodawać do zup, sałatek, sosów czy dań z makaronem. Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę, to dobrą opcją będą pieczarki w cieście. Sprawdzą się na wiele okazji, dlatego postanowiliśmy zaprezentować ci ten przepis.

ObrazekPieczarki w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania
Karol Wiak

Każda okazja jest dobra, by sięgnąć po pieczarki. W przeciwieństwie do tradycyjnych grzybów są one dostępne przez cały rok w sklepach. Zachwycają smakiem i sposobem przygotowania. Wystarczy obrać, pokroić i podsmażyć. Można je zrobić również w inny ciekawy sposób, np. pieczarki z grilla. Dziś postanowiliśmy ci pokazać jednak coś innego, ale niezwykle smacznego. To pieczarki w cieście, które będą świetną propozycją na przekąskę na imprezę i spotkanie ze znajomymi. Są smaczne również po przestudzeniu oraz proste w przygotowaniu. Przekonaj się sam i sprawdź przepis na to danie.

Pieczarki w cieście - dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?

Pieczarki w cieście to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które z powodzeniem może zagościć na twoim stole. Grzyby w takim wydaniu są bardzo smaczne i aromatyczne. Ciasto, w którym są zawinięte, jest chrupiące i delikatne. Co ważne, pieczarki w cieście mogą stanowić zarówno danie główne, jak i przystawkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Pamiętaj, że pieczarki są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią one również doskonałe źródło białka roślinnego.

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto Canva.com

Pieczarki w cieście przepis - jak zrobić tę przystawkę?

Pieczarki w cieście to przepis, który warto wypróbować ze względu na wyjątkowy smak, łatwość w przygotowaniu, uniwersalność, wartości odżywcze i niski koszt. Możesz je zrobić o każdej porze roku. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością poprosi cię o przepis.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera mozzarella w kostce lub parmezanu
  • 5 dużych jajek
  • 140 g bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • około 300 ml oleju do smażenia
  • zioła i przyprawy: 3/4 płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta ostrej papryki, łyżeczka oregano.
Obrazek
Smażenie pieczarek w cieście - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SmakowiteDania

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki i odetnij im ogonki.
  2. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity, gęsty płyn.
  3. Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do masy i wymieszaj.
  4. Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą.
  5. Każdą z pieczarek maczaj w cieście i następnie w bułce tartej. Formuj w dłoniach i odłóż na drewnianą deskę.
  6. Rozgrzej olej na patelni do temperatury ok. 165 stopni C. Przystąp do smażenia pieczarek.
  7. Smaż je przez 4-5 minut. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej. Pieczarki w cieście są gotowe. Smacznego!

A może faszerowane pieczarki na grilla? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa