Czy grzyby trzeba myć? Odpowiedź zaskoczy nawet doświadczonego grzybiarza

Złapałaś grzybowego bakcyla i co tydzień wybierasz się do lasu w poszukiwaniu nowych okazów? Pewnie zastanawiasz się, jak powinno obrabiać się grzyby tuż po zebraniu. W poniższym artykule rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Kosz pełen dużych grzybówKosz pełen dużych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grzybobranie cieszy się coraz większą popularnością. Co najlepsze, to hobby, w którym rozkochują się coraz młodsze osoby. Trudno się temu dziwić. Tak bliski kontakt z naturą jest bardzo relaksujący, a skupienie się na poszukiwaniu dorodnych okazów odciąga od codziennych trosk.

Wielu początkujących grzybiarzy zastanawia się, jak przygotować grzyby do obróbki? Czy trzeba je myć, czy wystarczy strzepać brud szczoteczką? Jak długo je suszyć? Odpowiadamy na każde z tych pytań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Czy grzyby trzeba myć?

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce należy dokładnie umyć przed spożyciem. A co z grzybami? Czy trzeba przepłukać je wodą? Choć wiele osób jest zdania, że grzyby wymagają mycia tuż przed obróbką, prawda jest zgoła inna. Grzybów nie trzeba, a nawet nie powinno się myć. Wystarczy przetrzeć je szczoteczką, aby pozbyć się resztek runa. Poza szczoteczką przyda się też nożyk, którym pozbędziesz się wszelkich niepotrzebnych naleciałości.

Płukanka do grzybów — tak czy nie?

Niektóre grzyby, takie jak kurki czy rydze rosną na piaszczystym podłożu. Nikt przecież nie chce delektować się kremowym, grzybowym sosem i rozgryzać przy tym resztki piasku, prawda? Tak więc, grzyby, które rosną na piasku, powinny być dokładnie przepłukiwane. Przepłukiwane, a nie, myte. Jak przygotować taką płukankę?

Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj do niej łyżkę soli. Kiedy sól się rozpuści, do przygotowanego roztworu wrzuć grzyby i pozostaw je tak na przynajmniej 10 minut. Po tym czasie ponownie przepłucz je pod zimną wodą, a na końcu, rozłóż je na ręczniku papierowym i pozwól im wyschnąć. Pamiętaj jednak, żeby robić to tylko wtedy, kiedy nie jesteś w stanie pozbyć się piasku za pomocą szczoteczki. Grzyby, w kontakcie z wodą tracą swój charakterystyczny smak. Pod żadnym pozorem nie myj zbiorów, używając do tego detergentu, np. płynu do mycia naczyń. W ten sposób pozbawisz ich całego aromatu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej