Niedoceniane polskie grzyby. Można je jeść nawet na surowo

Grzybiarze zazwyczaj omijają krówki, niektórzy nawet nie chcą ich dotykać. To osobliwe grzyby - nie dość, że charakteryzują się specyficznym zapachem, to każdy fałszywy ruch może skończyć się rozlaniem wszędzie białego mleczka, wydzielanego przez naruszone owocniki. Jednak krówka cały ten trud wynagrodzi niesamowitym smakiem.

Krówka to zapominany grzybKrówka to zapominany grzyb
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Jerzy Opioła CC BY-SA 4.0

Krówka to inaczej mleczaj smaczny. Krówką nazywany jest z powodu sporej zawartości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Mleczaj zwany jest też rydzem czerwonym - to ze względu na charakterystyczny czerwonawy kolor. Jako jeden z nielicznych grzybów rosnących w polskich lasach nadaje się do jedzenia na surowo. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o zapomnianej krówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Jak wygląda mleczaj smaczny

Kapelusz krówki osiąga średnicę od 5 do 15 cm, jego powierzchnia jest gładka i charakteryzuje się rudopomarańczową barwą. Początkowo kapelusz jest wypukły z lekko podwiniętymi brzegami, a z czasem staje się coraz bardziej płaski ze wgnieceniem pośrodku, wreszcie płytko wklęsły. Brzegi u starszego owocnika stają się wyprostowane.

Blaszki krówki są gęste, przyrośnięto-zbiegające. Na początku mają biały kolor, później stają się jasnożółtawe i jasnoochrowe. Co ciekawe, po uszkodzeniu zmieniają barwę na rdzawobrązową. Trzon natomiast osiąga od 6 do 12 cm długości i od 1 do 3,5 cm grubości. Jest cylindryczny, pełny, gładki i nagi o barwie pomarańczowożółtawej.

U młodych okazów miąższ jest jędrny i przybiera jasną, białawą barwę. U starszych natomiast staje się jasnożółty do jasnoochrowego. Charakteryzuje się silnym zapachem, przypominającym zapachem śledzia. Kolejną osobliwością mleczaja smacznego jest to, że uszkodzony owocnik obficie wydziela białe mleczko.

Grzyby krówki wydzielają mleczko, jeśli owocnik zostanie naruszony
Grzyby krówki wydzielają mleczko, jeśli owocnik zostanie naruszony © Adobe Stock

Jak przyrządzić grzyby krówki?

Czy rzeczywiście mleczaj jest taki smaczny? Niektórych odrzuca śledziowy zapach grzyba, jednakże po obróbce cieplnej nieprzyjemna woń całkowicie znika. Najczęściej smaży się go na maśle z kminkiem. Niemniej, fascynaci rybnych aromatów bez problemu mogą jeść krówki na surowo.

Przed smażeniem warto zdjąć skórkę z kapeluszy krówek (skórka może stwardnieć pod wpływem temperatury). Mleczaje można dusić, smażyć, marynować. Podczas duszenia najczęściej łączy się je z cebulą oraz marchewką i na końcu podbija śmietaną. Przed marynowaniem krówki warto przesmażyć - to nada im bogatszego smaku. Na surowo zaś najlepiej smakują lekko oprószone solą.

Mleczaj smaczny rośnie pojedynczo albo w małych, liczących kilka sztuk grupach. Spotkamy go od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych, na glebach wapiennych. Szczególnie chętnie pojawia się pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami, sosnami. Zbierając mleczaje smaczne, należy delikatnie układać je delikatnie w koszu, żeby nie uszkodzić owocników - wtedy mleczko zachlapie inne grzyby.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku