Niedoceniane polskie grzyby. Można je jeść nawet na surowo

Grzybiarze zazwyczaj omijają krówki, niektórzy nawet nie chcą ich dotykać. To osobliwe grzyby - nie dość, że charakteryzują się specyficznym zapachem, to każdy fałszywy ruch może skończyć się rozlaniem wszędzie białego mleczka, wydzielanego przez naruszone owocniki. Jednak krówka cały ten trud wynagrodzi niesamowitym smakiem.

Krówka to zapominany grzybKrówka to zapominany grzyb
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Jerzy Opioła CC BY-SA 4.0

Krówka to inaczej mleczaj smaczny. Krówką nazywany jest z powodu sporej zawartości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Mleczaj zwany jest też rydzem czerwonym - to ze względu na charakterystyczny czerwonawy kolor. Jako jeden z nielicznych grzybów rosnących w polskich lasach nadaje się do jedzenia na surowo. Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o zapomnianej krówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Jak wygląda mleczaj smaczny

Kapelusz krówki osiąga średnicę od 5 do 15 cm, jego powierzchnia jest gładka i charakteryzuje się rudopomarańczową barwą. Początkowo kapelusz jest wypukły z lekko podwiniętymi brzegami, a z czasem staje się coraz bardziej płaski ze wgnieceniem pośrodku, wreszcie płytko wklęsły. Brzegi u starszego owocnika stają się wyprostowane.

Blaszki krówki są gęste, przyrośnięto-zbiegające. Na początku mają biały kolor, później stają się jasnożółtawe i jasnoochrowe. Co ciekawe, po uszkodzeniu zmieniają barwę na rdzawobrązową. Trzon natomiast osiąga od 6 do 12 cm długości i od 1 do 3,5 cm grubości. Jest cylindryczny, pełny, gładki i nagi o barwie pomarańczowożółtawej.

U młodych okazów miąższ jest jędrny i przybiera jasną, białawą barwę. U starszych natomiast staje się jasnożółty do jasnoochrowego. Charakteryzuje się silnym zapachem, przypominającym zapachem śledzia. Kolejną osobliwością mleczaja smacznego jest to, że uszkodzony owocnik obficie wydziela białe mleczko.

Grzyby krówki wydzielają mleczko, jeśli owocnik zostanie naruszony
Grzyby krówki wydzielają mleczko, jeśli owocnik zostanie naruszony © Adobe Stock

Jak przyrządzić grzyby krówki?

Czy rzeczywiście mleczaj jest taki smaczny? Niektórych odrzuca śledziowy zapach grzyba, jednakże po obróbce cieplnej nieprzyjemna woń całkowicie znika. Najczęściej smaży się go na maśle z kminkiem. Niemniej, fascynaci rybnych aromatów bez problemu mogą jeść krówki na surowo.

Przed smażeniem warto zdjąć skórkę z kapeluszy krówek (skórka może stwardnieć pod wpływem temperatury). Mleczaje można dusić, smażyć, marynować. Podczas duszenia najczęściej łączy się je z cebulą oraz marchewką i na końcu podbija śmietaną. Przed marynowaniem krówki warto przesmażyć - to nada im bogatszego smaku. Na surowo zaś najlepiej smakują lekko oprószone solą.

Mleczaj smaczny rośnie pojedynczo albo w małych, liczących kilka sztuk grupach. Spotkamy go od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych, na glebach wapiennych. Szczególnie chętnie pojawia się pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami, sosnami. Zbierając mleczaje smaczne, należy delikatnie układać je delikatnie w koszu, żeby nie uszkodzić owocników - wtedy mleczko zachlapie inne grzyby.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟