Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność

Niewiele osób wie, że ten niezwykły ser ma mnóstwo białka, wspiera odporność, a do tego bardzo syci. Często wykorzystuję go w kuchni.

Domowe halloumiDomowe halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Halloumi powstaje na Cyprze z połączenia mleka owczego, koziego i krowiego. Wyrabia się go ręcznie według tradycyjnych metod, a jego smak to połączenie delikatności i lekkiej słoności. Ten ser to prawdziwy symbol śródziemnomorskiej kuchni. Ciekawostką jest, że przeciętny Cypryjczyk zjada rocznie kilka kilogramów tego sera (mówi się nawet o 8 kg). Musisz wiedzieć, że ser halloumi jest dużo droższy niż znane nam sery żółte i białe.

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jeśli masz zamiar go kupić, czytaj etykiety. Jeśli cały ser będzie składał się z mleka krowiego, to ten produkt nie ma nic wspólnego z cypryjskim halloumi. Na opakowaniu musi znaleźć się oznaczenie PDO i informacja, że został wyprodukowany na Cyprze. Sery z innych miejsc to tylko podróbki.

Co dobrego jest w halloumi?

Halloumi to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. W 100 g produktu mamy aż 20 g białka, czyli tyle, ile w porządnej porcji mięsa. Ser jest też bogaty w wapń, fosfor i magnez, dlatego świetnie wpływa na kondycję kości i stawów. Seniorzy i dzieci, u których szczególnie ważna jest gospodarka wapniowa, powinni sięgać po niego regularnie. Bardzo łatwo przemycić ten ser w różnych daniach, na przykład w sałatce, kebabie lub tortilli.

Zawarte w nim witaminy A, D, E i K wspierają odporność, wzrok oraz układ nerwowy. Obecność antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i wspomaga regenerację organizmu. Jeśli często chorujesz, to halloumi jest dla ciebie, bo działa przeciwzapalnie. Dzięki witaminie A halloumi pozytywnie wspiera oczy, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, a kwasy tłuszczowe obecne w mleku owczym wspierają serce i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL.

Jak podawać halloumi?

Ser halloumi najlepiej smakuje grillowany, smażony lub pieczony, bo wtedy zyskuje chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty środek. Świetnie komponuje się z warzywami, miodem, orzechami i świeżymi ziołami. Można podawać go w kanapkach, sałatkach, wrapach lub jako dodatek do makaronu. Najlepiej doprawić go oliwą, oregano, tymiankiem, miętą lub czosnkiem, gdyż te zioła podkreślają jego śródziemnomorski charakter. W wersji fit dobrze smakuje też z granatem i rukolą.

Wegetariańskie rollo z halloumi

Składniki:

  • Opakowanie sera halloumi,
  • papryka czerwona,
  • cukinia,
  • kilka liści sałaty rzymskiej,
  • 2 pełnoziarniste tortille,
  • 2 łyżki sosu jogurtowego lub hummusu,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta oregano i czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Halloumi pokrój w plastry i usmaż na oliwie na złoty kolor z obu stron.
  2. Cukinię i paprykę pokrój w paski, podduś krótko na patelni z przyprawami.
  3. Na tortilli rozsmaruj sos, połóż liście sałaty, warzywa i plastry sera.
  4. Zwiń w rulon, przekrój na pół i podawaj od razu lub po lekkim podgrzaniu na suchej patelni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę