Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Niewiele osób wie, że ten niezwykły ser ma mnóstwo białka, wspiera odporność, a do tego bardzo syci. Często wykorzystuję go w kuchni.
Halloumi powstaje na Cyprze z połączenia mleka owczego, koziego i krowiego. Wyrabia się go ręcznie według tradycyjnych metod, a jego smak to połączenie delikatności i lekkiej słoności. Ten ser to prawdziwy symbol śródziemnomorskiej kuchni. Ciekawostką jest, że przeciętny Cypryjczyk zjada rocznie kilka kilogramów tego sera (mówi się nawet o 8 kg). Musisz wiedzieć, że ser halloumi jest dużo droższy niż znane nam sery żółte i białe.
Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!
Jeśli masz zamiar go kupić, czytaj etykiety. Jeśli cały ser będzie składał się z mleka krowiego, to ten produkt nie ma nic wspólnego z cypryjskim halloumi. Na opakowaniu musi znaleźć się oznaczenie PDO i informacja, że został wyprodukowany na Cyprze. Sery z innych miejsc to tylko podróbki.
Co dobrego jest w halloumi?
Halloumi to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. W 100 g produktu mamy aż 20 g białka, czyli tyle, ile w porządnej porcji mięsa. Ser jest też bogaty w wapń, fosfor i magnez, dlatego świetnie wpływa na kondycję kości i stawów. Seniorzy i dzieci, u których szczególnie ważna jest gospodarka wapniowa, powinni sięgać po niego regularnie. Bardzo łatwo przemycić ten ser w różnych daniach, na przykład w sałatce, kebabie lub tortilli.
Zawarte w nim witaminy A, D, E i K wspierają odporność, wzrok oraz układ nerwowy. Obecność antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i wspomaga regenerację organizmu. Jeśli często chorujesz, to halloumi jest dla ciebie, bo działa przeciwzapalnie. Dzięki witaminie A halloumi pozytywnie wspiera oczy, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, a kwasy tłuszczowe obecne w mleku owczym wspierają serce i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL.
Jak podawać halloumi?
Ser halloumi najlepiej smakuje grillowany, smażony lub pieczony, bo wtedy zyskuje chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty środek. Świetnie komponuje się z warzywami, miodem, orzechami i świeżymi ziołami. Można podawać go w kanapkach, sałatkach, wrapach lub jako dodatek do makaronu. Najlepiej doprawić go oliwą, oregano, tymiankiem, miętą lub czosnkiem, gdyż te zioła podkreślają jego śródziemnomorski charakter. W wersji fit dobrze smakuje też z granatem i rukolą.
Wegetariańskie rollo z halloumi
Składniki:
- Opakowanie sera halloumi,
- papryka czerwona,
- cukinia,
- kilka liści sałaty rzymskiej,
- 2 pełnoziarniste tortille,
- 2 łyżki sosu jogurtowego lub hummusu,
- łyżka oliwy,
- szczypta oregano i czosnku granulowanego.
Sposób przygotowania:
- Halloumi pokrój w plastry i usmaż na oliwie na złoty kolor z obu stron.
- Cukinię i paprykę pokrój w paski, podduś krótko na patelni z przyprawami.
- Na tortilli rozsmaruj sos, połóż liście sałaty, warzywa i plastry sera.
- Zwiń w rulon, przekrój na pół i podawaj od razu lub po lekkim podgrzaniu na suchej patelni.