Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność

Niewiele osób wie, że ten niezwykły ser ma mnóstwo białka, wspiera odporność, a do tego bardzo syci. Często wykorzystuję go w kuchni.

Domowe halloumiDomowe halloumi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Halloumi powstaje na Cyprze z połączenia mleka owczego, koziego i krowiego. Wyrabia się go ręcznie według tradycyjnych metod, a jego smak to połączenie delikatności i lekkiej słoności. Ten ser to prawdziwy symbol śródziemnomorskiej kuchni. Ciekawostką jest, że przeciętny Cypryjczyk zjada rocznie kilka kilogramów tego sera (mówi się nawet o 8 kg). Musisz wiedzieć, że ser halloumi jest dużo droższy niż znane nam sery żółte i białe.

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Jeśli masz zamiar go kupić, czytaj etykiety. Jeśli cały ser będzie składał się z mleka krowiego, to ten produkt nie ma nic wspólnego z cypryjskim halloumi. Na opakowaniu musi znaleźć się oznaczenie PDO i informacja, że został wyprodukowany na Cyprze. Sery z innych miejsc to tylko podróbki.

Co dobrego jest w halloumi?

Halloumi to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. W 100 g produktu mamy aż 20 g białka, czyli tyle, ile w porządnej porcji mięsa. Ser jest też bogaty w wapń, fosfor i magnez, dlatego świetnie wpływa na kondycję kości i stawów. Seniorzy i dzieci, u których szczególnie ważna jest gospodarka wapniowa, powinni sięgać po niego regularnie. Bardzo łatwo przemycić ten ser w różnych daniach, na przykład w sałatce, kebabie lub tortilli.

Zawarte w nim witaminy A, D, E i K wspierają odporność, wzrok oraz układ nerwowy. Obecność antyoksydantów spowalnia procesy starzenia i wspomaga regenerację organizmu. Jeśli często chorujesz, to halloumi jest dla ciebie, bo działa przeciwzapalnie. Dzięki witaminie A halloumi pozytywnie wspiera oczy, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, a kwasy tłuszczowe obecne w mleku owczym wspierają serce i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL.

Jak podawać halloumi?

Ser halloumi najlepiej smakuje grillowany, smażony lub pieczony, bo wtedy zyskuje chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty środek. Świetnie komponuje się z warzywami, miodem, orzechami i świeżymi ziołami. Można podawać go w kanapkach, sałatkach, wrapach lub jako dodatek do makaronu. Najlepiej doprawić go oliwą, oregano, tymiankiem, miętą lub czosnkiem, gdyż te zioła podkreślają jego śródziemnomorski charakter. W wersji fit dobrze smakuje też z granatem i rukolą.

Wegetariańskie rollo z halloumi

Składniki:

  • Opakowanie sera halloumi,
  • papryka czerwona,
  • cukinia,
  • kilka liści sałaty rzymskiej,
  • 2 pełnoziarniste tortille,
  • 2 łyżki sosu jogurtowego lub hummusu,
  • łyżka oliwy,
  • szczypta oregano i czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Halloumi pokrój w plastry i usmaż na oliwie na złoty kolor z obu stron.
  2. Cukinię i paprykę pokrój w paski, podduś krótko na patelni z przyprawami.
  3. Na tortilli rozsmaruj sos, połóż liście sałaty, warzywa i plastry sera.
  4. Zwiń w rulon, przekrój na pół i podawaj od razu lub po lekkim podgrzaniu na suchej patelni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci