To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami

Nie należy do ryb pierwszego wyboru, ale zdecydowanie zasługuje na uwagę. Ma delikatne, chude i pełne białka mięso, a także ogrom witamin i minerałów. Nie wydziela intensywnego zapachu, nie jest tłusty i prawie nie ma ości, dlatego świetnie nadaje się także dla dzieci.

Czy amur biały to zdrowa ryba?Czy amur biały to zdrowa ryba?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Amur biały to ryba słodkowodna pochodząca z Azji, która przez lata zadomowiła się także w polskich wodach. Należy do rodziny karpiowatych, ale jego mięso jest o wiele delikatniejsze i mniej tłuste. To ryba, która dostarcza cennych składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, selen, fosfor i potas, a przy tym bardzo mało tłuszczu. Dzięki temu doskonale sprawdza się w diecie sportowców, osób na redukcji i wszystkich, którzy chcą jeść lekko, ale pożywnie.

Domowy fish burger z pyszną panierką. O niebie lepszy niż kanapka z sieciówki

Jakie właściwości ma amur biały?

Amur biały wyróżnia się niską kalorycznością, 100 g surowego mięsa ma ok. 120 kcal. To także źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga regenerację mięśni i budowę tkanek. Zawarte w rybie fosfor i magnez wzmacniają kości oraz układ nerwowy, a selen działa antyoksydacyjnie.

Warto też wspomnieć, że amur jest jedną z nielicznych ryb słodkowodnych, które praktycznie nie mają ości, co czyni go wyjątkowo wygodnym w przygotowaniu, a do tego można go podawać małym dzieciom. Ze względu na niską zawartość tłuszczu nie jest ciężkostrawny, a jego delikatny smak dobrze współgra z wieloma przyprawami.

Zastosowanie amura białego w kuchni

Amur to ryba bardzo uniwersalna, gdyż nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania na parze. Świetnie smakuje w panierce, w sosie koperkowym lub cytrynowym, ale też jako baza do zup rybnych i farszów. W kuchni polskiej często podaje się go podobnie jak sandacza z masłem, koperkiem i warzywami.

Jego mięso ma zwartą, ale delikatną strukturę, dzięki czemu nie rozpada się podczas obróbki cieplnej. Dobrze chłonie aromaty przypraw, więc idealnie pasują do niego zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, pieprz cytrynowy i świeży koperek.

Przepis na amura białego pieczonego z cytryną i koperkiem

Składniki:

  • 2 filety z amura białego,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z amura dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną soku z cytryny. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Posmaruj rybę z obu stron.
  3. Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż cienkie plasterki cytryny i po kawałku masła.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, aż mięso stanie się delikatne i lekko rumiane.

Podawaj z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną oraz świeżą surówką z kapusty pekińskiej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇