To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami

Nie należy do ryb pierwszego wyboru, ale zdecydowanie zasługuje na uwagę. Ma delikatne, chude i pełne białka mięso, a także ogrom witamin i minerałów. Nie wydziela intensywnego zapachu, nie jest tłusty i prawie nie ma ości, dlatego świetnie nadaje się także dla dzieci.

Czy amur biały to zdrowa ryba?Czy amur biały to zdrowa ryba?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Amur biały to ryba słodkowodna pochodząca z Azji, która przez lata zadomowiła się także w polskich wodach. Należy do rodziny karpiowatych, ale jego mięso jest o wiele delikatniejsze i mniej tłuste. To ryba, która dostarcza cennych składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, selen, fosfor i potas, a przy tym bardzo mało tłuszczu. Dzięki temu doskonale sprawdza się w diecie sportowców, osób na redukcji i wszystkich, którzy chcą jeść lekko, ale pożywnie.

Domowy fish burger z pyszną panierką. O niebie lepszy niż kanapka z sieciówki

Jakie właściwości ma amur biały?

Amur biały wyróżnia się niską kalorycznością, 100 g surowego mięsa ma ok. 120 kcal. To także źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga regenerację mięśni i budowę tkanek. Zawarte w rybie fosfor i magnez wzmacniają kości oraz układ nerwowy, a selen działa antyoksydacyjnie.

Warto też wspomnieć, że amur jest jedną z nielicznych ryb słodkowodnych, które praktycznie nie mają ości, co czyni go wyjątkowo wygodnym w przygotowaniu, a do tego można go podawać małym dzieciom. Ze względu na niską zawartość tłuszczu nie jest ciężkostrawny, a jego delikatny smak dobrze współgra z wieloma przyprawami.

Zastosowanie amura białego w kuchni

Amur to ryba bardzo uniwersalna, gdyż nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania na parze. Świetnie smakuje w panierce, w sosie koperkowym lub cytrynowym, ale też jako baza do zup rybnych i farszów. W kuchni polskiej często podaje się go podobnie jak sandacza z masłem, koperkiem i warzywami.

Jego mięso ma zwartą, ale delikatną strukturę, dzięki czemu nie rozpada się podczas obróbki cieplnej. Dobrze chłonie aromaty przypraw, więc idealnie pasują do niego zioła prowansalskie, tymianek, czosnek, pieprz cytrynowy i świeży koperek.

Przepis na amura białego pieczonego z cytryną i koperkiem

Składniki:

  • 2 filety z amura białego,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z amura dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną soku z cytryny. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Posmaruj rybę z obu stron.
  3. Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż cienkie plasterki cytryny i po kawałku masła.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, aż mięso stanie się delikatne i lekko rumiane.

Podawaj z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą jaglaną oraz świeżą surówką z kapusty pekińskiej.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko