Czy trzeba obierać pieczarki przed gotowaniem? Nawet eksperci kuchenni często robią błąd

Jeśli zastanawiasz się, czy trzeba obierać pieczarki przed zabraniem się za gotowanie, to odpowiedź może Cię zaskoczyć. Wiele osób tylko marnuje czas.

ObrazekObieranie pieczarek nożem - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa

Czy trzeba obierać pieczarki?

Pieczarki to grzyby, które wyrastają w warunkach hodowlanych. Dzięki temu są też "czystsze" niż okazy z lasu. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. W związku z tym wystarczy dokładnie umyć je z zanieczyszczeń i pokroić. Obieranie nie jest konieczne. Bez względu na to, czy chcesz je ugotować, czy usmażyć - umyj je pod bieżącą wodą i gotowe.

Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva

Pieczarki na surowo

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pieczarki można jeść również na surowo. Świetnie sprawdzą się w sałatce, gdzie ich delikatnie chrupiąca konsystencja i aromatyczny, ziemisty smak świetnie komponują się z innymi dodatkami. W tym przypadku należy jednak usunąć delikatną skórkę z kapelusza- pieczarki na surowo lepiej obrać. Nie przesadzaj również z ilością zjedzonych na surowo grzybów, ponieważ są ciężkostrawne i mogą spowodować niemiłe dolegliwości żołądkowe. Po obróbce termicznej zmienia się struktura błonnika, który zawarty jest w pieczarkach, zamieniając go w lepiej przyswajalny. Stają się również bardziej aromatyczne i smaczne.

Obieranie pieczarek

Jeśli natomiast pieczarki, które nie są obrane bardzo Ci nie smakują to możesz je obrać. Obieranie pieczarek zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz to zrobić użyj do tego małego nożyka. Sięgnij po taki, który wygodnie będzie można trzymać w ręku. Postaraj się obrać pieczarki na tyle cieniutki, aby zostawić jak najwięcej produktu. Warto pieczarki najpierw przemyć pod bieżącą wodą, a potem zacząć obierać.

Przepis na grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości