Czy trzeba obierać pieczarki przed gotowaniem? Nawet eksperci kuchenni często robią błąd

Jeśli zastanawiasz się, czy trzeba obierać pieczarki przed zabraniem się za gotowanie, to odpowiedź może Cię zaskoczyć. Wiele osób tylko marnuje czas.

ObrazekObieranie pieczarek nożem - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa

Czy trzeba obierać pieczarki?

Pieczarki to grzyby, które wyrastają w warunkach hodowlanych. Dzięki temu są też "czystsze" niż okazy z lasu. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. W związku z tym wystarczy dokładnie umyć je z zanieczyszczeń i pokroić. Obieranie nie jest konieczne. Bez względu na to, czy chcesz je ugotować, czy usmażyć - umyj je pod bieżącą wodą i gotowe.

Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva

Pieczarki na surowo

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pieczarki można jeść również na surowo. Świetnie sprawdzą się w sałatce, gdzie ich delikatnie chrupiąca konsystencja i aromatyczny, ziemisty smak świetnie komponują się z innymi dodatkami. W tym przypadku należy jednak usunąć delikatną skórkę z kapelusza- pieczarki na surowo lepiej obrać. Nie przesadzaj również z ilością zjedzonych na surowo grzybów, ponieważ są ciężkostrawne i mogą spowodować niemiłe dolegliwości żołądkowe. Po obróbce termicznej zmienia się struktura błonnika, który zawarty jest w pieczarkach, zamieniając go w lepiej przyswajalny. Stają się również bardziej aromatyczne i smaczne.

Obieranie pieczarek

Jeśli natomiast pieczarki, które nie są obrane bardzo Ci nie smakują to możesz je obrać. Obieranie pieczarek zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz to zrobić użyj do tego małego nożyka. Sięgnij po taki, który wygodnie będzie można trzymać w ręku. Postaraj się obrać pieczarki na tyle cieniutki, aby zostawić jak najwięcej produktu. Warto pieczarki najpierw przemyć pod bieżącą wodą, a potem zacząć obierać.

Przepis na grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯