WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Czy trzeba obierać pieczarki przed gotowaniem? Nawet eksperci kuchenni często robią błąd

Jeśli zastanawiasz się, czy trzeba obierać pieczarki przed zabraniem się za gotowanie, to odpowiedź może Cię zaskoczyć. Wiele osób tylko marnuje czas.

ObrazekObieranie pieczarek nożem - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa

Czy trzeba obierać pieczarki?

Pieczarki to grzyby, które wyrastają w warunkach hodowlanych. Dzięki temu są też "czystsze" niż okazy z lasu. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. W związku z tym wystarczy dokładnie umyć je z zanieczyszczeń i pokroić. Obieranie nie jest konieczne. Bez względu na to, czy chcesz je ugotować, czy usmażyć - umyj je pod bieżącą wodą i gotowe.

Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva

Pieczarki na surowo

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pieczarki można jeść również na surowo. Świetnie sprawdzą się w sałatce, gdzie ich delikatnie chrupiąca konsystencja i aromatyczny, ziemisty smak świetnie komponują się z innymi dodatkami. W tym przypadku należy jednak usunąć delikatną skórkę z kapelusza- pieczarki na surowo lepiej obrać. Nie przesadzaj również z ilością zjedzonych na surowo grzybów, ponieważ są ciężkostrawne i mogą spowodować niemiłe dolegliwości żołądkowe. Po obróbce termicznej zmienia się struktura błonnika, który zawarty jest w pieczarkach, zamieniając go w lepiej przyswajalny. Stają się również bardziej aromatyczne i smaczne.

Obieranie pieczarek

Jeśli natomiast pieczarki, które nie są obrane bardzo Ci nie smakują to możesz je obrać. Obieranie pieczarek zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz to zrobić użyj do tego małego nożyka. Sięgnij po taki, który wygodnie będzie można trzymać w ręku. Postaraj się obrać pieczarki na tyle cieniutki, aby zostawić jak najwięcej produktu. Warto pieczarki najpierw przemyć pod bieżącą wodą, a potem zacząć obierać.

Przepis na grzybki z twarogiem, jajkiem i pieczarkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo