Tak z łatwością obierzesz paprykę ze skórki bez noża i wysiłku. To banalnie proste
Okazuje się, że bardzo często, podczas przygotowania dań z papryki, głównym problemem jest jej skórka. Warto wiedzieć, że jej obranie wcale nie jest takie proste. Jak obierać paprykę w prosty i skuteczny sposób? My wiemy, jak to robić.
07.11.2022 10:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak obierać paprykę? Poznaj prosty i skuteczny patent
Papryka jest tym warzywem w naszej kuchni, które ma wiele różnorodnych zastosowań. Najlepiej smakuje oczywiście świeża papryka. Jest ona źródłem różnych witamin. Zdarza się jednak, że podczas przygotowania, potrzebna nam będzie papryka gotowana lub pieczona. I tu właśnie, może pojawić się problem w postaci pływających w potrawie skórek. Jak obierać paprykę w takim przypadku? Oczywiście, możesz sięgnąć po nożyk lub obieraczkę do warzyw. Pamiętaj jednak, że będzie to jednak pracochłonne i uciążliwe. Istnieje dużo prostsza metoda.
Co to takiego? Idealnie sprawdzi się tu patent z piekarnikiem. Wystarczy przekroić ją na pół, wydrążyć nasiona, posmarować skórkę oliwą i posolić. Pamiętaj, by paprykę na blaszce ułożyć skórką do góry. Dobrze jest piec ją przez pół godziny, w temperaturze 200 stopni. Papryka będzie gotowa, gdy skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Następnie, należy ją wystudzić - wtedy bez problemu będzie można ściągnąć tę cieniutką skórkę. Teraz można ją wykorzystać do przygotowania naszych ulubionych dań.
Jak jeszcze możesz obrać paprykę? Są jeszcze inne możliwości!
Okazuje się, że obok piekarnika, są jeszcze inne ciekawe możliwości, dzięki którym szybko obierzesz paprykę. Co zrobić w tym przypadku? Wystarczy, że upieczesz ją na palniku gazowym lub grillu. Szczególnie polecamy tę drugą metodę - oprócz tego, że szybko uda nam się zdjąć skórkę, to sama papryka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Jeszcze szybszą metodą jest tu patent z patelnią. Zasada jest tu podobna do rozwiązania z piekarnikiem.
Jak to zrobić? Umytą paprykę należy natrzeć oliwą i położyć na patelnię do grillowania. Smażymy ją przez około 15 minut, na każdej ze stron. Musimy poczekać, aż skórka będzie zwęglona. Jak obierać paprykę w tym przypadku? Spokojnie zrobisz to palcami, po podsmażeniu i wystudzeniu papryki. Wygodnie będzie wykonać tę czynność w jednorazowych rękawiczkach.
Lubisz dania z papryką w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na faszerowane papryki: