Tak z łatwością obierzesz paprykę ze skórki bez noża i wysiłku. To banalnie proste

Okazuje się, że bardzo często, podczas przygotowania dań z papryki, głównym problemem jest jej skórka. Warto wiedzieć, że jej obranie wcale nie jest takie proste. Jak obierać paprykę w prosty i skuteczny sposób? My wiemy, jak to robić.

ObrazekJak obierać paprykę - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak obierać paprykę? Poznaj prosty i skuteczny patent

Papryka jest tym warzywem w naszej kuchni, które ma wiele różnorodnych zastosowań. Najlepiej smakuje oczywiście świeża papryka. Jest ona źródłem różnych witamin. Zdarza się jednak, że podczas przygotowania, potrzebna nam będzie papryka gotowana lub pieczona. I tu właśnie, może pojawić się problem w postaci pływających w potrawie skórek. Jak obierać paprykę w takim przypadku? Oczywiście, możesz sięgnąć po nożyk lub obieraczkę do warzyw. Pamiętaj jednak, że będzie to jednak pracochłonne i uciążliwe. Istnieje dużo prostsza metoda.

Obrazek
Papryka - Pyszności; Foto Canva.com

Co to takiego? Idealnie sprawdzi się tu patent z piekarnikiem. Wystarczy przekroić ją na pół, wydrążyć nasiona, posmarować skórkę oliwą i posolić. Pamiętaj, by paprykę na blaszce ułożyć skórką do góry. Dobrze jest piec ją przez pół godziny, w temperaturze 200 stopni. Papryka będzie gotowa, gdy skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Następnie, należy ją wystudzić - wtedy bez problemu będzie można ściągnąć tę cieniutką skórkę. Teraz można ją wykorzystać do przygotowania naszych ulubionych dań.

Jak jeszcze możesz obrać paprykę? Są jeszcze inne możliwości!

Okazuje się, że obok piekarnika, są jeszcze inne ciekawe możliwości, dzięki którym szybko obierzesz paprykę. Co zrobić w tym przypadku? Wystarczy, że upieczesz ją na palniku gazowym lub grillu. Szczególnie polecamy tę drugą metodę - oprócz tego, że szybko uda nam się zdjąć skórkę, to sama papryka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Jeszcze szybszą metodą jest tu patent z patelnią. Zasada jest tu podobna do rozwiązania z piekarnikiem.

Obrazek
Papryka - Pyszności

Jak to zrobić? Umytą paprykę należy natrzeć oliwą i położyć na patelnię do grillowania. Smażymy ją przez około 15 minut, na każdej ze stron. Musimy poczekać, aż skórka będzie zwęglona. Jak obierać paprykę w tym przypadku? Spokojnie zrobisz to palcami, po podsmażeniu i wystudzeniu papryki. Wygodnie będzie wykonać tę czynność w jednorazowych rękawiczkach.

Lubisz dania z papryką w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na faszerowane papryki:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości