Tak z łatwością obierzesz paprykę ze skórki bez noża i wysiłku. To banalnie proste

Okazuje się, że bardzo często, podczas przygotowania dań z papryki, głównym problemem jest jej skórka. Warto wiedzieć, że jej obranie wcale nie jest takie proste. Jak obierać paprykę w prosty i skuteczny sposób? My wiemy, jak to robić.

ObrazekJak obierać paprykę - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak obierać paprykę? Poznaj prosty i skuteczny patent

Papryka jest tym warzywem w naszej kuchni, które ma wiele różnorodnych zastosowań. Najlepiej smakuje oczywiście świeża papryka. Jest ona źródłem różnych witamin. Zdarza się jednak, że podczas przygotowania, potrzebna nam będzie papryka gotowana lub pieczona. I tu właśnie, może pojawić się problem w postaci pływających w potrawie skórek. Jak obierać paprykę w takim przypadku? Oczywiście, możesz sięgnąć po nożyk lub obieraczkę do warzyw. Pamiętaj jednak, że będzie to jednak pracochłonne i uciążliwe. Istnieje dużo prostsza metoda.

Obrazek
Papryka - Pyszności; Foto Canva.com

Co to takiego? Idealnie sprawdzi się tu patent z piekarnikiem. Wystarczy przekroić ją na pół, wydrążyć nasiona, posmarować skórkę oliwą i posolić. Pamiętaj, by paprykę na blaszce ułożyć skórką do góry. Dobrze jest piec ją przez pół godziny, w temperaturze 200 stopni. Papryka będzie gotowa, gdy skórka zacznie się marszczyć i czernieć. Następnie, należy ją wystudzić - wtedy bez problemu będzie można ściągnąć tę cieniutką skórkę. Teraz można ją wykorzystać do przygotowania naszych ulubionych dań.

Jak jeszcze możesz obrać paprykę? Są jeszcze inne możliwości!

Okazuje się, że obok piekarnika, są jeszcze inne ciekawe możliwości, dzięki którym szybko obierzesz paprykę. Co zrobić w tym przypadku? Wystarczy, że upieczesz ją na palniku gazowym lub grillu. Szczególnie polecamy tę drugą metodę - oprócz tego, że szybko uda nam się zdjąć skórkę, to sama papryka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Jeszcze szybszą metodą jest tu patent z patelnią. Zasada jest tu podobna do rozwiązania z piekarnikiem.

Obrazek
Papryka - Pyszności

Jak to zrobić? Umytą paprykę należy natrzeć oliwą i położyć na patelnię do grillowania. Smażymy ją przez około 15 minut, na każdej ze stron. Musimy poczekać, aż skórka będzie zwęglona. Jak obierać paprykę w tym przypadku? Spokojnie zrobisz to palcami, po podsmażeniu i wystudzeniu papryki. Wygodnie będzie wykonać tę czynność w jednorazowych rękawiczkach.

Lubisz dania z papryką w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na faszerowane papryki:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo